På två hjul längs Canal du Midi

Ett fantastiskt sätt att upptäcka trakten runt vingården Domaine d’Escapat är att susa fram på cykel. Fransmännen är galna i att cykla och hela landet kryllar av fina leder, men småvägarna duger precis lika fint. Att följa den världsarvsklassade Canal du Midi från by till by är ett äventyr i sig, medan den sportigare typen kör mountainbike över stock och sten upp till Pic de Nore. Hoppa på cykeln och häng med.  

Sluss vid Canal du Midi
Sluss vid Canal du Midi

När man tittat sig mätt på borgen och stadspulsen i Carcassonne är det underbart att ge sig ut på landet en stund. I Carcassonne finns många cykeluthyrare, till exempel Bimbimbikes. Välj någon av dem eller bege dig direkt till Trèbes, där du slipper kryssa genom stadstrafiken och enkelt kan parkera bilen. Börja med lunch vid den pampiga trestegsslussen. Antingen på traktens bästa pizzeria, Trattoria Napoli, eller mer traditionellt på den som heter gamla kvarnen Le Moulin de Trèbes. Starta sedan och följ cykelvägen österut. Kanalen är kantad av höga träd som ger lagom skugga och gruset knastrar under däcken där du glider fram i maklig takt längs vattnet.

Karta över Canal du Midi
Karta över Canal du Midi

Sträckan från Carcasonne till Marseillette anses vara den allra vackraste delen av Canal du Midi. Kanalen och floden Aude följer varandra tätt ihop genom det kuperade landskapet. Lastpråmar och fritidsbåtar samsas om utrymmet och hjälps åt vid varje sluss. Medeltida byar, höga kyrktorn, citadell och gulliga hus avlöser varandra. Slussarna i sig är spännande att kolla in, där varje eculiser, slussvakt, har sin egen personlighet. En del säljer kaffe, andra har lokala produits terroir  till salu. Mycket tryffel och mycket vin, välkommen att smaka. Vid Ecluse Aguille har slussen förvandlats till ett galleri av skulpturer i metall och trä, plus karvat ut figurer och ansikten i de omgivande träden.  

På cykeltur kring Escapat
På cykeltur kring Escapat

Varje by har också en liten hamn där båtarna kan lägga till för natten. Trevliga ställen att äta en bit mat på finns förstås överallt. Stanna för rustik, hemlagad mat eller en liten törstsläckare på Restuarang Ô fil de l’Ô i Marseillette. Låt maten smälta i lugn och ro medan du kollar in båtarna som långsamt glider förbi. Där går det också att hyra in sig i deras gamla silo, numera ett av flera rum de hyr ut på gården.  

Cykla kring Escapat
Cykla kring Escapat

Här kan ni välja att köra norrut längs småvägarna, med solen i ryggen och den varma vinden behagligt fladdrande i håret. Det är riktiga tryffeltrakter men timjan, rosmarin och salvia växer vilt längs vägkanten. Beroende på säsong blommar olika slags orkidéer och tusen andra växter. Dofterna strömmar emot  där ni trampar fram mellan vinodlingarna. Stanna till i Aigues-Vives och kolla in kyrkan. Laure-Minervois en bit längre upp är en typisk by byggd på principen virrvarr av gator i cirkel. Leta dig fram till stora torget och ta en kaffe med gubbarna innan du fortsätter mot Escapat. Tryffel finns till salu överallt, köp med så mycket du får plats med i cykelkorgen. 

Beroende på årstid möter ni förmodligen mest bara traktorer eller lokalbor som är ute med hunden. Men pass på, ibland blir det mer trafikerat och en del kör som galningar. Nära den större vägen går ofta en mindre som funkar fint att cykla på. Efter några glas svalkande rosé på Domaine d´Escapat rekommenderar vi att cykla söderut tillbaka mot Trèbes. De vägarna brukar vara betydligt mindre  trafikerade än stora vägen mot Carcassonne.  

Vill ni hellre fortsätta längs kanalen kommer ni så småningom till La Redorte. Den lilla byn var tidigt middagsstopp för kanalresenärerna och ett flertal restauranger vid kajerna håller traditionen levande. Fortsätt hela vägen till Homps, som tidigt var en av de stora hamnarna längs vägen. Idag är det ett populärt tillhåll för fritidsbåtar, med livlig marina och gott om trevliga ställen både för att äta och om man vill sova över natt.  

Caunes-Minervois
Caunes-Minervois

Därifrån kan ni ta svängen mot vingården via Caunes-Minervois. Den lilla staden är kanske mest känd för sina stenbrott, där man brutit rosa marmor till såväl Versailles som Triumfbågen i Paris. Här finns också ett vackert klostret. För den som gillar svensk krigshistoria, ligger gården la Gardie i närheten, där den svenska adelsätten de la Gardie sägs härstamma ifrån. De som är ute efter kapellet som figurerar i boken Da Vinci-koden får dock ta sig ett par mil söder om Carcassonne, till Rennes-le-Chateau. Vi tar definitivt en sväng och smakar områdets bästa tapas på La Cantine i Caunes-Minervois. 

Pic de Nore
Pic de Nore

Vill ni utmana benen ordentligt? Packa en härlig matsäck, hyr mountainbike och starta i Villeneuve-Minervois. Därifrån hojar ni på bredare däck upp hela vägen genom bok- och ekskogar upp till toppen på Pic de Nore, där bergsmassivet sträcker sig upp mot de vildare delarna av Languedoc. Väl uppe vid telemasten –  milsvid utsikt! Ta vägen ner längs östra sidan och låt cykeln rulla i full fart nerför backarna. Glöm inte att kolla in Escapats odlingar som klänger i de soligaste lägena.  

Nu har vi pratat om att cykla och det är ju ett särskilt trevligt sätt att ta sig fram. Men det går ju förstås lika bra att vandra eller för all del, ta bilen runt. Fram på eftermiddagen är du varmt välkommen tillbaka till Escapat, där vi lovar att det serveras ett trevligt svalt vin och lite snacks så fort ni slagit dig ner vid poolen igen.  

Den här artikeln är också publicerad på Escapat Magazine. Gå genast in och beställ vinet du behöver inför sommarkvällarnas oväntade besök!

6 flaskor rose Escapat magazine
6 flaskor rose Escapat magazine

Rosévinslåda 888 SEK Köp här >

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Författare: Maria Unde Westerberg

Behöver du hjälp att bestämma rutt till din tågsemester? Boka biljetterna? Eller kanske skapa samma positiva laddning på jobbet som när vi ska ut och resa? Jag hjälper er att skapa hållbar impact och upplevelser över förväntan, välkommen att höra av dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *