Nyheter från nattågen mot Medelhavet

Nyfiken på nattåg mot Medelhavet? Jag pendlar till södra Frankrike och har åkt tio olika nattåg sedan i somras, så här kommer en uppdatering. Om olika bolag, bekvämlighet på bäddarna, när bubbel ingår och om nya kaffemuggar.

Vad kul att du är på väg ut i Europa och är nyfiken på nattåg! Jag bor på deltid i södra Frankrike och tar numera alltid tar tåget. Åker dessutom nästan alltid med nattåg, för att komma fram så fort som möjligt, spara en hotellnatt och för att jag tycker det är mysigt. Att låta sig vaggas till sömns medan tåget gungar och gnisslar lite svagt och veta att imorgon, då är jag hemma vid Medelhavet, det är fint.

Du kan läsa mycket mer om det i mina resehandböcker  ”Rivieran inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike” och ”Languedoc inom räckhåll” på samma tema. Förbeställ Languedoc-boken här, den kommer i juni med nya rutter och tips. Eller bara på våra konton i sociala medier @rivieranninomrackhall och @languedocinomrackhall.

Bokomslag Rivieran inom räckhåll kvadratisk Kristina Svensson
Bokomslag Rivieran inom räckhåll foto Kristina Svensson

Men nu till dagens tema och första frågan är alltid om man sover något alls på nattåg. Det ska jag säga direkt att det är högst varierande. Ibland som en stock, ibland mest slummer. Oavsett hur bekväma platser jag fått tag i brukar jag sikta in mig på att meditera mig igenom natten på tåget. Jag får i alla fall ligga utsträckt samtidigt som jag tar mig fram genom Europa, nästa natt kommer jag sova som en drottning i riktig säng nånstans.

Hej från nattåget foto Maria Unde Westerberg
Hej från nattåget från Schweiz med Sofia, Kilian och Nina foto Maria Unde Westerberg

Dessutom träffar jag nästan alltid människor jag aldrig annars skulle ha mött. Köp med snacks och dryck så att det räcker att bjuda på, någon trevlig timme brukar det alltid bli innan det är dags att sova. När man lärt känna varandra är det dessutom lättare att trängas nästa morgon, när alla ska göra sig i ordning och nå sina tandborstar i ett virrvarr av armar, ben och väskor.

Pia och Sven efter 28 dagars tågluff i England och Skottland foto Maria Unde Westerberg
Pia och Sven efter 28 dagars tågluff i England och Skottland foto Maria Unde Westerberg

SJ och nya Euronight

SJs nattåg är de gamla trogna svarta vagnarna som tjänat oss under många år. Deras sovvagnar är nog de jag tycker har bekvämaste bäddarna, men även liggvagnarna är helt ok. Bra tilläggspris dessutom om man har interrail.

Kristina och Maria i 1a klass på SJs nattåg foto Maria Unde Westerberg
Kristina och Maria i 1a klass på SJs nattåg foto Maria Unde Westerberg

I första klass med egen liten soffa med bord, plus privat toa med dusch. Dessutom frukost på närliggande hotell om du har Stockholm eller Malmö som slutstation. En klen tröst om man har bråttom till nästa byte, men kan definitivt vara  värt att lägga in extra luft för.

Däremot är det man får väldigt snålt, oavsett klass. En liten tetra med vatten, sedan ligger det några engångsförpackningar med tvål och schampo+showergel på hyllan. Borde vara tvål och sånt på väggen och något litet snacks, åtminstone i sovvagn.

Bild på SJ sovvagn foto Maria Unde WEsterberg
Bild på SJ sovvagn foto Maria Unde WEsterberg

I slutet av sommaren kommer nya Euronight som ska gå hela vägen till Hamburg, det ser vi mycket fram emot. Den sträckan kör de ihop med Regiojet så det blir förmodligen även deras tågsätt, dock med både ligg-och sovvagn. Äntligen!

Nackdelen med det för mig är att det kommer till Hamburg lite för sent för att jag säkert ska ta mig hela vägen till Nice, där vi bor på deltid, eller Languedoc, som jag just skrivit en ny bok om. Alltså läge att täcka upp för förseningar eller planera in stopp längs vägen. Var vill jag äta lunch, träffa en vän, se en spännande utställning eller bara kliva av tåget? Paris ligger alltid bra till men jag kan varmt rekommendera även Strasbourg, Colmar, Lyon, Stresa eller förstås, Milano.

Bokas på sj.se, välj Interrail under rullisten med Prio

Snälltåget hela vägen till Berlin

Maria Unde Westerberg på premiärturen med Snälltåget över Jylland
Maria Unde Westerberg på premiärturen med Snälltåget över Jylland

Sedan i somras kör Snälltåget direkt till Berlin via Hamburg varje dag, från början av april till höstlovet. Under skidsäsong åker de hela vägen till Alperna. Jag älskar deras supertrevliga restaurangvagn Krogen, för att inte tala om all härlig personal!

Maria Unde Westerberg på Snälltåget lätt
Maria Unde Westerberg på Snälltåget

Nyrenoverade vagnar med bra luftkonditionering. Nu med skönare bäddmadrasser i deras sex-bädds liggvagnskupéer. Där kan du välja att boka egen kupé om du vill. Finns även vanlig sittplats och Sittplats extra, som i praktiken är två säten. Ganska obekvämt men bättre än ett och kudden är skön. Filt och litet lakan får du också.

Här går man av tidigt i Hamburg och kan med snabbt byte hinna vidare och komma fram till apéron. Eller tar det lugnt och anländer till målet lagom till middag. Bra val för de flesta.

Bokas på snalltaget.se, ange koden Interrail om du har sånt.

Österrikiska ÖBB över hela Europa

Tips: Borsta tänderna på stationen innan du går på nattåget!

Österrikiska ÖBB kör många linjer över hela Europa och är de flesta nordbor väljer till och från Hamburg. Snabbast mot Medelhavet är att gå av i Offenburg och sedan byta både tåg och station i Paris. Då kan du vara framme på eftermiddagen och till och med hinna bada. Men regel nummer ett när man åker tåg, ta det lugnt. Lägg in luft där det går, ströva omkring i fantasin på tåget och i städerna dit du kommer och låt allt få ta tid.

Jag brukar förorda att man fortsätter till Basel, för att få sova längre. Om du ska byta i Paris, kommer du dessutom till samma staion som du sedan ska vidare ifrån. Det går fortast eftersom alla snabbtåg utgår därifrån. Missa inte att titta in på världens snyggaste restaurang Le Train Bleu! In till vänster i baren är som värsta loungen, med en kopp kaffe eller litet glas billigare än på fiken hemma.

Efter nattåget i Hamburg Maria Unde Westerberg
Efter nattåget i Hamburg Maria Unde Westerberg

Hos ÖBB spelar det ingen roll vad du har får biljett eller klass på interrail, här betalar du efter standard. Sittplats är i kupé där sätena går att dra ut, det är ju Deutche Bahns gamla vagnar.

Liggvagn på nattåget foto Maria Unde Westerberg
Liggvagn på nattåget foto Maria Unde Westerberg

Liggvagn är som sexbäddskupéer där det också går att välja fyrbädds (i skrivande stund fortfarande standard efter pandemin). Damkupé går också att välja om det finns. Ganska osköna bäddar, filt och typ påslakan, liten kudde. En flaska vatten och kontinental frukost ingår. Men absolut värt om du ändå får en plats. Du kommer fram fort!

Sovvagn rekommenderas

Tredje alternativet är sovkupé, som rekommenderas starkt. Här kan du lägga till för egen kupé. Eller deluxe, med dusch och toa inne i kupén. Även om det är väldigt trångt i två-bädds, så är sängen skönare och bäddad med riktiga lakan.

Innehållet i nya goodiebagen i ÖBBs sovvagn.
Innehållet i nya goodiebagen när man åker ÖBBs sovvagn. Foto Maria Unde Westerberg
Bubbel i goodiebagen i ÖBBs sovvagn jpeg
Bubbel i goodiebagen i ÖBBs sovvagn jpeg

Med sovvagn får man också en liten goodiebag med såväl bubbel och snacks,  öronproppar och vatten. I år har de förutom tofflor också lagt till ögonmask. Funktionshandduken är utbytt mot en liten i frotté och kaffet kommer numera i porslinsmugg istället för engångsmugg. Bra, även om det ofta innebär att man får frukosten serverad ännu tidigare.

Nya kaffemyggar i porslin i sovkupén på ÖBBs nattåg foto Maria Unde Westerberg
Nya kaffemuggar i porslin i sovkupén på ÖBBs nattåg foto Maria Unde Westerberg

Bubblet brukar ibland stå framme, ibland får man säga till. Ibland har jag fått två, det verkar vara många som hoppar över det. Inför frukosten kan göra sex olika val, mellan olika pålägg, yoghurtar, kaffe eller té. Frallorna är samma som i liggvagn, klassiskt österrikiska, superfrasiga snurror.

ÖBBs nya nattåg minisviter
ÖBBs nya nattåg minisviter

I slutet av året ska de första av deras helt nya tågsätt komma, med allt från minisviter till lyxkupéer.

Bokas på oebb.at, skapa konto och ange interrail som rabattkod. Mycket bra service på alla slags störningar och kända förseningar, liksom om man måste reklamera i efterhand.

Franska SNCF

Förra året återuppstod det klassiska nattåget mellan Paris och Nice, som jag självklart provade. Nytt för i år är att linjen över Toulouse har dragits om mot Tarbes och Lourdes istället för mot Latour de Carol och Andorra. Bättre för alla som ska surfa i Biarritz eller vandra El Camino. I år kommer också ett annat från Paris till Bresançon i Alperna, plus det till Wien som körs i samarbete med ÖBB.

Bokas på sncf.fr. Interrailplatser numera endast via interrail.eu men går också att köpa i automater eller i luckan på stationer i Frankrike. De fåtal som fortfarande har interrailpass på papper, med niosiffrigt ordernummer, kan också boka via belgiska SNCB.

Tänk på att det finns begränsat antal biljetter för rabatterade interrailplatser i Frankrike, på både snabbtåg och nattåg. Om du har gott om tid innan du ska åka och det finns andra platser, då kan de bokas till några euro extra via resebyrå. Kontakta någon av dem och kolla! Eller ta lokaltågen, de kräver inga bokningar alls och tar dig till det riktiga Frankrike på några minuter.

Ikonisk fransk nattågsposter
Ikonisk fransk nattågsposter

Nästa år kommer ännu fler och om några år, sprillans nya Midnight Trains, som köper in och bygger en hel flotta av nya nattåg, ”Hotels on rails”. Skriv upp dig på deras nyhetsbrev och få kul läsning i mejlen varje fredag vid midnatt.

SNCFs nya nattåg till Nice foto Maria Unde Westerberg
SNCFs nya nattåg till Nice foto Maria Unde Westerberg

Italienska Trenitalia

I Italien finns många nattåg. Dit med ÖBB via flera olika rutter, genom landet med Intercity Notte längs kusterna och även ända ner till Sicilien. Där har man dock haft problem med bedrägerier på interrailplaster, varför Trenitalia har begränsat hur de kan säljas. Men en hel del går att köpa via interrail.eu och på oebb.at, som pappersbiljetter hos svenska tågresebyråer eller på stationerna i Italien.

Italiensk kiosk för sista-minuten-biljetter foto Maria Unde Westerberg
Italiensk kiosk för sista-minuten-biljetter foto Maria Unde Westerberg

På alla större stationer brukar finnas en liten kiosk för sista-minuten-biljetter. Alla är oerhört hjälpsamma och fixar även interrailplatser på några minuter.

Spanska Trenhotel

Vi hoppas innerligt att spanska Renfes trevliga nattåg Trenhotel snart ska återupptas, från Madrid eller Hendaye vid gränsen till Lissabon. Men för den som verkligen vill, då går det att ta lokaltåg hela vägen. Antingen norrifrån, via A Coruña och Porto, eller via Badajoz med byte vid gränsen och på ett par ställen till.

Obs 1 & 2 inför sommaren

Inför sommaren finns två saker alla måste tänka särskilt på. Det första är alla spårarbeten, som kommer försena resan genom Sverige, Danmark, genom Tyskland och även mellan München och Bologna. Under flera helger och utspridda dagar ersätts tåg med bussar, så håll noga koll och boka med mycket luft. Fråga gärna en gång extra på stationerna, alla är otroligt hjälpsamma, särskilt i Köpenhamn. Hej Peter och Anne<3

Peter och Anne jobbar på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg
Peter och Anne jobbar på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg

Nu när du läst ända hit och kanske är jättesugen på att åka nattåg, då kommer det sura andra. Att de flesta av sommarens platser på nattåg redan är uppbokade, särskilt de på ÖBB.

Men det är inget att hänga läpp över. Du kommer faktiskt fram snabbare med dagtågen, hotell och boenden finns överallt. Ta det som det kommer, låt det vara ett äventyr och våga hoppa på det tåg som kommer. De bästa av det vi minns är ju det som inte blev riktigt som vi hade tänkt oss, eller hur? Ibland, sämre men väldigt ofta bättre.

Flåmsbanans fina vagnar Maria Unde Westerberg
Flåmsbanans fina vagnar Maria Unde Westerberg

Vill ni absolut åka nattåg så kör Norge och åk till Bergen. En i sig magsik resa som bör inbegripa en extratur på Flåmsbanan. Så ena vägen bara på natten , ok? Nattåg finns också i Finland, Polen, från Budapest till Split och i England.

Och det där Medelhavet

J

Maria Unde Westerberg på balkongen i Nice, klänning från Camilla Thulin design
Maria Unde Westerberg på balkongen i Nice, klänning från Camilla Thulin design

Jag älskar de många timmarna på tåget. Med mitt sällskap, med jobbet som alltid är med, med nya vänner och med mig själv. Men bästa är ju ändå att komma fram. Köpa blommor och ost på marknaden, bröd i bageriet och lite vin hos min handlare i huset. Och ta en apéro på balkongen medan solen går ner.

Välkommen till Frankrike.

Per J Andersson och Maria Unde Westerberg spelar in Vagabondpodden
Per J Andersson och Maria Unde Westerberg spelar in Vagabondpodden

Här kan du läsa min kompis Per J Anderssons Nattågsspecial för Resemagasinet Vagabond Det finns nu också ute i den tryckta tidningen, där jag visst är intervjuad också. Och jo, jag kan ha bidragit med några tips även till artikeln. Precis som jag varit gäst i deras podd, om att ta tåget till Rivieran och även förra sommaren om att ta tåget ut i Europa.

Till sist. Klart du ska ta tåget hela vägen! Allt kanske inte blir som du har tänkt dig, det kan faktiskt bli mycket bättre:)

Bon voyage!

Maria

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

3 svar på ”Nyheter från nattågen mot Medelhavet”

    1. Hej Kerstin,
      Kul att du vill ta tåget! Välkommen att botanisera runt här på bloggen och på måndag, då har vi även en digital tågtur till Languedoc. Läs vidare i senaste blogginlägget här.

      Välkommen!
      Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.