Se Norge, ta tåget

Sa jag att det är väldigt vackert också i Norge? Med några resdagar kvar på sommarens interrailkort var Europas brantaste järnväg Flåmsbanan målet, men jag hann också se en del av både Hardangervidda, Bergen och Oslo. Jag drev samtidigt instagramkontot @tagsemester.nu där mina stories finns sparade som höjdpunkter.

Norska fjäll ändå Maria Unde Westerberg
Norska fjäll ändå Maria Unde Westerberg

I utförslöpan ner mot Bergen efter Myrdal och Flåmsbanan blir granarna fler, landskapet allt flackare och mer bebott. Annars ser det typ likadant ut hela vägen mellan Oslo och Bergen. Mer eller mindre höga berg, kalt uppe på högfjället. Hus som ser små ut men aldrig skulle be om ursäkt. Och vatten, eftersom järnvägen följer dalgångarna där älvarna stadigt rinner nerför fjällen och ut i haven.

 

Bergenvåffla Maria Unde Westerberg
Bergenvåffla Maria Unde Westerberg

Åt ena hållet kommer du till Bergen, där nyfikna turister samlas runt Bryggens trånga gränder i trä. De har brunnit otaliga gången men byggs sedan flera hundra år upp igen, exakt efter de medeltida ritningarna.

 

Flöibanan i Bergen Maria Unde Westerberg
Flöibanan i Bergen Maria Unde Westerberg

När du ändå är där, gå bara ett kvarter tillbaka upp och ta Fløibanan. Det är också ett tåg, med kuggstångsdrift och kjempefin utsikt över hela Bergen högst upp där ett enormt friluftsområde tar vid. Drömmen för stora som små!

 

 

 

Bergens godaste pizza på Huggorm Maria Unde Westerberg
Bergens godaste pizza på Huggorm Maria Unde Westerberg

Har du åkt tåg hela dagen, med bara norsk pakke på brø och röd salami till lunch? Slå till med byns erkänt godaste pizza hos Huggorm en bit upp i stan. Med de godaste får man dessutom extrapris på ölen och gärna doggybag. Resans dyraste middag duger gott även till lunch nästa dag.

Nästa gång ska jag också sova över hos min kompis Kicki, som öppnat mysigaste boutiquehotellet www.bergenhabrourhotel.no

 

Lekplatsen utanför Oslo sentral Maria Unde Westerberg
Lekplatsen utanför Oslo sentral Maria Unde Westerberg

Åt andra hållet av järnvägen över Hardangervidda ligger Oslo. Spårarbeten mot Drammen pågår även där under flera år och det kan bli ett par timmars väntan mellan tågen/ ersättningsbussarna. Gå då på liten tur!

Vid södra utgången finns en riktigt fin lekplats precis utanför stationen att studsa av sig det värsta. Ta sedan ett varv runt operahuset med alla dess sluttande plan, från taket ända ner till vattnet.

Saltmarknaden Oslo Maria Unde Westerberg
Saltmarknaden Oslo Maria Unde Westerberg

Eller håll åt höger mot Salt några hundra meter bort. Den gamla saltmarknaden serverar numera mat från världens alla hörn, inrymt mellan stora konstverk i form av traditonella torkställningar för lutfisk.

Jag älskar kulturavbrotten vid våra tågresor och försöker få till något vid varje stopp jag gör. Konst, musik, arkitektur, teater eller aktivister som höjer rösten för de som inte har den själva. Som får mig att känna och uppleva istället för att bara tänka i vanliga binära banor.

Barfota på gräsmattan i Oslo Maria Unde Westerberg
Barfota på gräsmattan i Oslo Maria Unde Westerberg

Längs kajen dit är det annars gräsmatta och lite skugga. Där brukar SJs tågvärdar ta av sig skorna en stund, när de inte går över bron till nybyggda Soerenga och badar. Matsäck från till exempel Favourite Food Market, i äldsta delen av gamla stationshuset.

#tågsemester #takeover #interrail #flåmsbana #bergen #fløibana #huggorm #oslo #oslooperahouse #saltoslo

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.