Halvtio-tåget till Moskva eller Tende?

 

Imorse övervägde vi verkligen att hoppa på 9.30-tåget direkt från Nice till Moskva. Det finns, på riktigt! Med alla tågvärdinnorna som leende står och hälsar välkommen på ryska. Spasiba men paka, vi nöjde oss att åka snett upp mot Italien fram och tillbaka, med en knapp timmes paus i Tende.

På sommaren är det guider med varje dag på 9.17-tåget Train de Merveilles mot Tende, som berättar om alla byar, broar, tunnlar och dramatiska pass. Vid flera tillfällen slår spåret knut på sig själv och går runt berget, långsamt men framåt.

Jag fick till och med hänga bakom ryggen på lokföraren Luc när vi anlände till Tende. Glad som ett barn trots att det var mest tunnlar och rejält skitiga vindrutor närmast.

 

 

Nästa gång ska vi stanna vid stationen Fontan-Saorge och gå upp till Saorge. Den extremt välbevarade medeltida byn ligger som hämtad ur en film längs klippkanten, högt över den forsande floden Roya.

Murarna är intakta och förutom pastellfärgade höga hus finns inte mindre än tre slott och flera kyrkor. Strategiskt så det förslår där grevar och kungar kivats om herraväldet genom seklerna. Klart värt en omväg men tydligen väldigt få turister som fattat. Finns även flera intressanta vandringsleder att prova om man vill ta ett ännu senare tåg tillbaka. Eller för den delen stanna över natt i någon trevlig gite de hôtes. Bidrar med länk från oöverträffade Randoxygene till en av de lätta lederna från Saorge. På franska men klicka omkring lite, finns leder överallt, för vandring, cykel, till häst och via ferrata. https://randoxygene.departement06.fr/roya/circuit-de-peiremont-9391.html

Det visade sig också att vår (än en gång) extremt hjälpsamme monsieur som hjälpte oss på Gare de Nice, hade ordnat en familjebiljett. Den gäller på regionaltågen hela dagen i hela Alpes-Maritimes. Men efter att ha ruschat av tåget i Nice för att hinna få lunch innan stängning, inklusive un demi de rouge och en bytta varm camembert på det, då måste vi nog gå hem och vila lite.

Imorgon ska vi vandra. Närmast vattnet, till Villefranche tror jag. Eller runt Cap d’Ail?

#traindesmerveilles #tende #saorge #ilovenice #tågsemester #mittnice #withinreach #rivieraninomräckhåll

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.