Pézenas, hantverkarnas stad i Languedoc

Gränderna i Pézenas är hett centrum för konstnärer, gallerier och antikhandlare. Vår och höst förvandlas Languedocs tidigare huvudstad till en enda stor antikmarknad, nu som under många hundra år. Molières favoritställe är fortfarande en av traktens livligaste och trevligaste städer.

På väg till Pézenas foto Maria Unde Westerberg
På väg till Pézenas foto Maria Unde Westerberg

I det flacka landskapet mellan Beziers och Montpellier ligger Pézenas, där handelsmän, korsfarare, gycklare och bönder mötts och samlats i över tusen år. Ett gulligt historiskt centrum lockar många turister, men här har särskilt hantverkare haft goda affärer i alla tider och överallt märks spår efter dem. Snickarna och krukmakarna, guldsmederna, finsmederna och blomsterhandlarna, alla har de gator uppkallade efter sina skrån. Den bördiga jorden runt omkring och mötet mellan vatten och landvägar gav och ger fortfarande goda affärer.

Blomstrande handel skapade i sin tur förmögna människor, och de ville roa sig. När den kände Molière och hans teatersällskap hade blivit portade från Paris i mitten av på 1600-talet, reste de istället på turné. Guvernören av Languedoc, Conti, tog dem under sina vingar. I Pezenas togs Molières satiriska teaterstycken emot väl. Den gulliga lilla teatern Illustre Théatre är fortfarande i full verksamhet och absolut värd ett besök.

Än idag är det kulturhantverk, keramik, smycken och tavlor i alla butiker som kantar gatorna. Längs Avenue de Verdun huserar antikhandlarna med sina skyltar Brocante. Under en helg i oktober och en i maj förvandlas dessutom hela staden till en enda stor antikmarknad. Då kommer folk från byarna runtom med sitt hantverk, gamla föremål och kläder. Vin, inte minst, men även en mängd andra lokala produkter. En färgsprakande fest för alla sinnen där alla får tillfälle att ses och dela skvaller som på vilken marknad som helst.

Rue de la Foire Pézenas foto Maria Unde Westerberg
Rue de la Foire Pézenas foto Maria Unde Westerberg

Lena Lilia och hennes man Thomas kom till Pezenas första gången 1982. Då hade de sett en annons i Sydsvenskan och fortsatte hyra under några år, innan de köpte eget på samma gata i de historiska kvarteren mitt i Pézenas.

– Vi blev fullständigt betagna direkt, säger Lena. De första åren var vi här på somrarna men blev ju strax bekanta med folk i kvarteret. Vi ville aldrig åka hem, kom hit allt oftare och längre tider, fick vänner och började leva vardagsliv. Nu sedan några år bor vi äntligen här året om.

Huset där de först hyrde lägenhet var en del av det gamla franciskanerkonventet. Det är numera sålt till kände konstnären Emanuel Flipó, som gjort om nedervåningen till en fantastisk ateljé, väl värd ett besök. Konsten du vill köpa hjälper han till att skicka till adress du vill.

Privatpalatsen i de historiska kvarteren runt Lenas och Thomas hur är från 1400-talet och framåt. Många av dem gör verkligen skäl för stilen barock och tävlar om att vara mest dekorerade. I entréer, trapphus såväl som på fasaderna och med enormt välgjorda balkongräcken i smide.

Det som en gång var det finaste huset, Maison de Consuls, har idag bytt både namn och inriktning. Maison de Metiérs d’Art är idag en blandning av hantverkshus och samlingsplats för en ny kreativ generation.

Reklam för sidenvävarens ateljé i Pézenas foto Maria Unde Westerberg
Reklam för sidenvävarens ateljé i Pézenas foto Maria Unde Westerberg

I Palais Lacoste intill finns bland andra sidenvävaren Kinan Talish från Damaskus. Han flydde kriget i Syrien, försökte slå sig ner i Paris men hamnade av en slump i Pézenas. Där fann han sina likar, satte upp sin stora vävstol och har återigen byggt upp en fin verksamhet med sina otroligt vackra sidentyger.

Ett kul sätt att snabbt få överblick över hantverkets utveckling är att besöka Musee de la Porte. Där har man samlat dörrar och portar från medeltiden och man kan beundra, portkläppar, träsniderier och dörrhandtag av alla stilar och slag. Leksaksmuseet är ytterligare ett ställe för både stora och små. Duktiga snickare har det förstås också funnits gott om i Pézenas. De har fått barn, gjort leksaker och någon annan har gjort business på det.

Kaffekopp foto Maria Unde Westerberg
Un p’tit café foto Maria Unde Westerberg

Men bästa sättet att upptäcka stan är förstås att helt enkelt flanera. Lena Lilia rekommenderar att göra som alla andra, slå sig ner en stund på Café des Arts vid den trädbekladda esplanaden Cours Jean Jaurès och kolla folklivet. Särskilt på lördagarna förstås, när hela gatan blir en enda stor marknad. Runt hörnet ligger Café Hansi, dit alla som bor i kvarteren går för bästa råbiffen. För mer god mat kan hon rekommendera L’Atelier på Rue Conti, liksom Chez Paul vid turistbyrån. Annars Restaurang Palmiers, som är lite finare och stället som är helt fantastiskt, det heter Les Marronniers, med härlig trädgård.

Läs mer om Pézenas på stadens hemsida här.

Den här artikeln är också publicerad på Escapat Magazine. Gå genast in och beställ vinet du behöver inför vinterns oväntade besök här.

Boken om Languedoc kommer förhoppningsvis till våren, följ hashtaggen #languedocinomräckhåll för uppdateringar runt den. Boken “Rivieran inom räckhåll” finns redan. Den kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.