Medarbetarupplevelsen du aldrig slipper

Från att bara prata om engagemang eller ledarskap har de senast årens forskning flyttat fokus till medarbetarupplevelsen som helhet. Och inget enda företag eller organisation kommer undan. Företag måste nu se till hela kedjan av processer från att attrahera nya medarbetare, ha en bra onboardning men också en bra offboarding. För du kommer garanterat ha både medarbetare och gig-konsulter i många av dina team framåt.

Enligt PWC.s rapport Workforce of the future tror 60% av 10000 tillfrågade att ”få personer kommer att ha stabila, långa anställningar i framtiden”. Den nya sortens medarbetare kan gärna tänka sig att gå in som anställda i företag och organisationer, OM de har ett attraktiv arbetsplats, ett stolt varumärke som står för bra saker och om de erbjuder utveckling och möjlighet att påverka. De kan till och med tänka sig att bli chefer, en stund, för att det ser bra ut på CV:t. Sedan drar de. Och det måste du både stå ut med.

Men allt handlar om relationer. Om du, personligen och med hela medarbetarupplevelsen, har skapat så goda relationer att de både fortsätter tala väl om och kanske de en dag även kommer tillbaka. Med bra program för både off-boardning och i alumnigrupper kan medarbetare hålla kontakten. Med fortsatt kärlek är chansen stor att de också  gärna återvänder längre fram i karriären. Ni har ju varit den bästa arbetsplats medarbetarna någonsin haft!

Tanken om medarbetarupplevelsen bygger på den samlade forskning som visar starka samband mellan motiverade och engagerade medarbetare och goda resultat.  Det visar sig i form av högre lönsamhet, nöjdare kunder, fler aktiva medlemmar eller vad ni nu mäter resultat i. Viktigare är att det nu är helt nya färdigheter som efterfrågas i arbetslivet. Vi måste ha rätt mix av både teknik och människor som besitter det nya. Motiverade människor, som kanaliserar sitt engagemang åt rätt håll.

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.