Längs rallarvegen på Hardangervidda
Som svensk känner vi igen namnet på stationer som Gol och Geilo. Strax bortanför ligger Ustaoset, där vackert knuttimrade hus med gräs på taken ligger utspridda i den mjuka slänten ner från Hallingskalets snöfläckade topp. Att dra på hytta under ferien är vad alla norrmän fortfarande helst gör och det var faktiskt på Ustaoset som den norska fjällturismen började.

Högt uppe på Hardangervidda mittemellan Oslo och Bergen, byggdes där en stuga åt de fina ingenjörerna, de som räknade ut allt när Bergensbanan byggdes och som Jan Guillou har gestaltat väl i första boken om släkten Lauritzen, ”Brobyggarna”. Det han inte nämnde lika ingående var hur turismen satte igång direkt när järnvägen var klar och snart snart därefter stod Norges allra första hytteby färdig på Ustaoset.

Norska turistföreningen var liksom den svenska mycket aktiv från förra sekelskiftet och framåt, med starka ideal om den friska och starka nordbon som gick på tur till fjälls, sommar som vinter.
Och vi fortsätter, norrmän såväl som svenskar. Den gamla rallarvägen följer järnvägen längs hela linjen och är mycket populär för vandrare, kanske ännu mer för cyklister.

På Haugastöl klev till exempel hela familjen Katzenellenbogen-Ahlén på. Mamma Yael, Elsa, Jacob och pappa Petter hade alla med sig cyklar och tog tåget till Finse, för att sedan cykla tillbaka längs rallarvägen.

Tre mil men ganska mycket utför och fantastiska vyer längs sjöar, vattenfall och inte minst, den mäktiga glaciären Hardangerjökulen.

Den första ingenjörshyttan på Ustaoset är fortfarande helt intakt invändigt och ägs av underbara Inger-Brit, som också driver bed and breakfast. Läs mer och boka in dig på Vindegg.no
#tågsemester #takeover #interrail #hyttapåfjellet #ustaoset #vindegg #cykelsemester #rallarvegen #withinreach @marremam @tagsemester.nu @rivieraninomrackhall
Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna i Inom räckhåll-serien, miniguider, kurser och den magiska tvättsprayen. Böckerna finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!