En vanlig tågtur mot Hamburg

Hur ser det då ut när man tar tåget mot Hamburg? Min telefon hade skapat en film från resan i mars när jag åkte på en sista researchrunda innan boken gick i tryck. Oavsett film eller stillbilder, som här, jag tycker just den rutten beskriver den där sköna långsamheten i att åka tåg ganska väl.

Ibland är det sol, just den här dagen istället lite grå och regnig genom de danska och tyska landskapen. Man läser, jobbar, lyssnar på musik, äter lite (gärna Lasse Ts godaste från @lakritshandel.se).

Ponchetten i Nice Maria Unde Westerberg
Ponchetten i Nice Maria Unde Westerberg

Förväntan inför de kommande veckorna, men också för själva resan är höga. Jag längtar efter ljuset, värmen, att sitta ute och äta lunch med näsan mot solen och havet så att det både hörs och syns.

Men först är det många timmar på tåget. Jag tror alltid att jag ska jobba massor men det brukar bli lite mindre med den saken. Ganska mycket kollar man bara ut genom fönstret och tänker långa tankar ända till slut. Plus pratar med medresenärerna, det är något särskilt med det tillfälliga rummet på tåg.

När man åker över dagen blir det alltid byte i Köpenhamn där en bensträckare funkar, medan sex minuter i Fredericia är kort men fullt tillräckligt för att byta perrong.

På Hamburg HBF finns många olika matställen i den del av stationen som heter Wanderhalle. Jag ser alltid till att ha minst en timmes byte i Hamburg, gärna tre. Då brukar jag också hinna en promenad runt stationen och äta middag på något kul ställe. Indiern mittemot huvudingången är välbesökt av asiater och en bra omväxling mot den inne i Food courten, som jag annars gillar bäst.

Kvällsbestyren klarar jag av innan jag går på nattåget, toaletten ovanför spår 14 är bäst. Sedan dags att gå ombord, hitta sin kupé, hälsa på  sällskapet och förhoppningsvis sova gott.

Om det finns plats väljer jag helst sovvagn, där man på ÖBB får bäddad säng, trevlig goodibag och bubbel. Men liggvagn funkar också, man stoppar i öronproppar och kan meditera sig igenom natten. Jag vet ju att imorgon, då är jag tillbaka i södra Frankrike och kommer sova som en prinsessa.

Lunchdessert på Le Galet i Nice Foto: Maria Unde Westerberg
Lunchdessert på Le Galet i Nice Foto: Maria Unde Westerberg

Var sover du helst och bäst?

#languedocinomräckhåll #rivieraninomräckhåll #southoffrance #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #franskarivieran #rivieran #cotedazur #italieninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.