Grattis Yohan till Domaine Rabiega

Snart kan vi bo på Domaine Rabiega igen
Snart kan vi bo på Domaine Rabiega igen

Idag säger vi stort grattis till vår Nice-kompis Yohan Adell von Corswant och alla som är nyfikna på vin och god mat! Yohan har med stöd av svenska investerare nämligen tagit över vingården Domaine Rabiega utanför Draguignan i Provence. I gott sällskap dessutom, med sig på gården har han både vinexperten Lars Torstensson, som drev vinmakandet under Vin&Sprits ägande, och tvåstjärniga restaurang Aloë. Dröm!

Vad möten på en jazzfestival kan leda till

Entreveaux med La Garde foto Maria Unde Westerberg
Entreveaux med La Garde foto Maria Unde Westerberg

För ett år sedan var vi, jag Maria och min man Ulf, på utflykt med Rivieraklubben, till Entrevaux på jazzfestival. Redan på tåget träffade vi Yohan och ett antal andra glada nya vänner. Vi hade en fantastiskt rolig dag där uppe på bytorget i Entrevaux. Yohan berättade bland annat att han just avslutat en verksamhet i Stockholm. Nu ville han göra det han drömt om länge, ha en egen vingård.

– Jaha, sa tydligen jag, eller om det var Ulf, men Rabiega är visst till salu igen. Den kan du ju köpa?

Sanningen att säga hade vi helt glömt bort just den delen av samtalet, tills jag fick ett sms från Yohan i februari.

Yohan Adell von Corswant
Yohan Adell von Corswant

– Tack för tipset om den där vingården du nämnde i somras. Jag har köpt den nu.  Va, vad det sant?! tänkte jag. Jodå. Corona gjorde att det tog ett tag, men nu är köpet klart och Yohan har fått nycklarna.

Vin & Sprit AB tidigare ägare av Domaine Rabiega

Domaine Rabiega-kork
Domaine Rabiega-kork

Känner du igen namnet Domaine Rabiega? Inte konstigt, vingården ägdes tidigare av Vin&Sprit AB, vida känd för sina prisbelönta viner under ledning av vinmakaren Lars Torstensson. Han lämnade Rabiega när Vin & Sprit AB sålde gården 2006 men har fortsatt utveckla andra vingårdar och tagit fram en mängd prisvinnande viner sedan dess.

Många svenskar har också besökt Rabiega, varit på kurs och konferens eller bara tillbringat några nätter på det vackra hotellet, med utsikt över vinrankorna och jordlotten Clos Dière, som gett namn åt gårdens prestigevin.

– Jag har byggt ett antal hotell och restauranger, det är förstås alltid mycket jobb men väldigt roligt, säger Yohan och ler stort när vi pratar via Facetime. Skillnaden nu är att jag är precis där jag alltid velat vara – i Provence!

Helt ekologisk vingård med stor potential

Hästarna på Domaine Rabiega
Hästarna på Domaine Rabiega

Yohan själv driver vinimport till Sverige sedan flera år, har jobbat på stjärnkrogar i Frankrike och Sverige samt skrivit otaliga kokböcker. Han hade drömt länge om en egen vingård och så dök Rabiega upp. Gården i sig är efter några år i fransk ägo från och med 2020 helt omställd till ekologisk odling. Extra trevligt är att man använder hästar istället för traktorer, för att varsamt luckra upp jorden och för fin gödsel förstås.

Yohan såg potentialen med såväl egen vinodling, kapacitet för större produktion och så den fina hotell- och konferensanläggningen. Precis när han slagit till kom corona. Men efter långa förhandlingar med de gamla ägarna och olika banker, kan han nu berätta att köpet har gått igenom.

– Det känns fantastiskt och helt surrealistiskt, säger Yohan.

Lars Torstensson tillbaka som vinmakare på gården

Vinskörd på Domaine Rabiega
Vinskörd på Domaine Rabiega

Yohan är dock inte ensam, och nu kommer det som gör det hela riktigt spännande. För vem har han med sig som chefsvinmakare? Jo, Lars Torstensson själv kommer tillbaka. Han är fortfarande i högsta grad aktiv som vinkonsult och bor bara ett stenkast från gården.

Yohan berättar att Lars till och med kunde avgöra var på gården olika druvor var odlade när de provsmakade några flaskor från vinkällaren i våras.

Och inte nog med det.

Aloë Provence ska driva restaurangen

Niclas Jönsson och Daniel Höglander från två Aloe
Niclas Jönsson och Daniel Höglander från tvåstjärniga restaurang Aloë

Minst lika intressant är att restaurangens namn blir Aloë Provence, som en avknoppning till tvåstjärniga Aloë i Älvsjö. Ena delen av stjärnduon, Daniel Höglander, är nämligen en av Yohans adepter ända sedan gymnasietiden. Då vann Daniel som årets framtidslöfte i tävlingen Årets kock och fick som pris resa runt och jobba på stjärnkrogar i Bordeaux med Yohan. Han blev eld och lågor när Yohan berättade om sina planer och bestämde sig på studs för att hänga på projektet.

– En barndomsdröm som går i uppfyllelse, skriver Daniel på sin facebooksida.

Hotellet fräschas upp och byggs till

Domaine Rabiega
Vy över Domaine Rabiega

Butiken har öppet för försäljning av vinerna, som förstås även kan beställas på Systembolaget. Hotellet då? Det är i gott skick igen och används flitigt för bröllop, konferenser och fester. Men restaurangen liksom de tjugo dubbelrummen ska förstås få sig ett rejält lyft under vintern. Ett gammalt biljardrum byggs dessutom om till svit, med utgång direkt mot poolen.

Vi kan knappt vänta på att Domaine Rabiega åter slår upp sina portar i svensk regi. Ser fram emot många underbara upplevelser i toppklass framåt sommaren 2021. Stort lycka till Yohan och alla andra inblandade?!

Här är länk till pressreleasen om här kan du läsa mer om vingården och historien bakom. 

#rivieraninomräckhåll #domainerabiega #franskarivieran #yohanadelevoncorswant #aloë #rivieraklubben #cotedazur

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”Grattis Yohan till Domaine Rabiega”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.