Makten att bli mikroförläggare
Göra och ge ut en bok på två månader? Absolut, om du vågar ta makten och gör dig själv till mikroförläggare. Vi visste att vi hade allt som behövdes: fina bilder, texter, kunskap. Och inte bara ett utan två superheta teman: Rivieran och tåg. Genom att projektleda (och betala) allting själva gick vi från galen idé till soldränkt resehandbok på några veckor.
Det började med ett gästinlägg på bloggen tomatsallad.nu i februari. Kristina Svensson hade fått frågan från en flygrädd läsare och bad mig, som van tågluffare och engagerad i tågsemesterfrågor, att berätta hur man åker tåg hela vägen. Det blev På räls till rivieran, fem sätt att skippa flyget. Tjong, sa det, med flera tusen intresserade påhejare. Ja, tåg! Ja, Rivieran!
Oj, vill så många ha mer tåg och mer Rivieran?!
Både jag och Kristina bor på franska rivieran på deltid. Tillsammans hade vi massor av material i form av kunskap, texter, bilder och inlägg på bloggar och i olika sociala medier. Bägge är dessutom mycket erfarna marknadsmänniskor. Kristina är fotograf, vetenskapskommunikatör och journalist och har tidigare skrivit flera uppskattade guideböcker som Mitt Nice och Mitt Provence. Dessutom har hon lång erfarenhet av egenutgivning, både med egna böcker och som uppskattad kursledare. Jag är en luttrad projektledare och har jobbat med en mängd olika projekt inom alla former av kommunikation och digitalisering.
Det borde kunna gå fort att sätta ihop en bok och dela med sig av bästa tipsen, både om vägarna genom Europa och om resorna på plats. Med högst personliga berättelser, om hur madamen på SNCF styrde upp en hel resa runt lunchen i Lyon, tips om vandringsleder, restauranger och några av favoritutflykterna. Aktiv tågsemester med guldkant.
Vi visste att vi ville ha det personligt
Vi satte igång direkt att samla ihop materialet men insåg också att det var bråttom, boken måste ut innan sommaren för att hänga på både tågtrenden och semesterplanerna. Hur skulle det gå till?
Lösningen var enkel. Vi bestämde oss efter en kick-off på mitt lantställe att ge ut den själva, på mikroförlag via mitt aktiebolag, Within Reach, som alltså hastigt även blev Within Reach förlag.
Ikoniskt affisch-omslag!
Först tog vi kontakt med formgivaren Anna Gunneström som började skissa på

omslag. Förebilden var de ikoniska affischerna som franska SNCF tog fram på 30- och 40-talen, idag vanligt förekommande motiv på vykort längs hela Rivieran. Vi skapade sidor på facebook och Instagram. Den 30 mars var jag med och pratade på Tågsemesterträffen på Clarion Stockholm och ett par veckor senare hoppade vi på tåget och drog ner till Rivieran tillsammans. Reseguiden började ta form.

Och så underbart det är med tåg! Ska man skriva en bok om tåg måste man åka tåg, skriva om tåg, springa efter tåg och ta en massa nya bilder. Det var väldigt roligt. Lite slitsamt ibland, med lite sömn och tunga kameror, men också de perfekta stunder med varsitt glas rosé på stranden som är exakt det vi ville förmedla till våra läsare att längta efter.

Under april och maj ökade tempot dag för dag. Upphandling av tryck, skaffa ISBN-nummer och konton på både Bokinfo och Stjärndistribution. Formgivning, storlek på boken, välja bilder, börja lägga in i bokmallen. Redigera texter, välja om bilder, strukturera kapitel. Kontakt med nyckelpersoner som kan hjälpa oss marknadsföra boken på många olika sätt. Som fina Helena i Gamla stans bokhandel, där vi bestämde oss för att ha releasepartyt den 17 juni.

Kartor, det måste gå att följa rutterna på kartor? Kristina hade sedan tidigare kontakt med Lönegård & Co i Lund som tog fram jättesnygga förslag på dels rutterna ner, dels längs Rivieran. Och vilket papper skulle bli bäst egentligen? Kristina tog en sväng till Bulls graphic i Halmstad för att klämma och känna med mig på facetime.
Ju mer dygnen gick och deadline närmade sig, desto högre blev tempot. Att jag och Kristina satt på varsitt håll och mest pratade via messenger kanske var en fördel. Kristina hade samtidigt också en annan bok som skulle ut innan sommaren: Smultronställen mellan Göteborg och Stockholm. Jag höll parallellt på med renovering av lägenhet till döttrarna, med fönstren hemma, sjuka barn och ett stort födelsedagsparty. Allt, precis allt hopade sig och vi var inte alltid lika glada som på bilden, eller ens borstade tänderna lika noga som innan nattåget sista dygnen innan lämning till tryck. Puh!

Men, det gick. Under tiden kom dessutom två jättefina artiklar i Svenska Dagbladet där Maria och Susanna Elfors från Tågsemestergruppen är intervjuade, Sagoslott och palmer, så nås Europas pärlor med tåg och Guide, bästa tipsen för tågresan i Europa Vi fick ett stort uppslag i Rivieranytt redan innan boken kom ut och olika medier visar stort intresse för boken.
Vi har betalat våra räkningar och måste sälja ett visst antal böcker för att går runt. Marknadsföringen är nästa steg och det stora som ska göras. Vi planerar en rad aktiviteter och vet att det kommer funka. Intresset för tåg är fortsatt väldigt stort och vi har många som gillar, följer och stöder vårt arbete.

Nu är boken klar, som hjälper klimatsmarta resenärer att sätta guldkant på en aktiv semester. Den mytomspunna franska rivieran har något för alla och finns där, inom räckhåll även för dig som vill ta tåget hela vägen. Vi blir väldigt glada om du vill fortsätta hänga med oss på den fortsatta resan.
- Förbeställ gärna boken på Akademibokhandeln här, Bokus här eller Adlibris här. Bästa presenten till både dig, släkten och som sommarpresent till kollegorna på jobbet
- Gilla, kommentera och dela gärna våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll
- Plus förstås, gå in och fråga efter boken i närmaste bokhandel, ju fler som tar in den desto fler vågar ta tåget hela vägen till Rivieran.
Så hur ska du göra med ditt bokprojekt? Bara våga, du klarar det! För massor av inspiration, tips och mod – läs mer på Kristinas sajt dinbokdrom.se