Vacker vandring från Cap d’Ail till Monaco

Häromdagen gick vi från Cap d’Ail till Monaco. Av alla vandringar längs kusten är denna bland de mest lätta att nå, bussen går strax ovanför och har hållplatser överallt mellan Nice och Menton. För den som bara vill ha en vacker bussutflykt går det utmärkt att bara ta bussen hela vägen och låtsas att det är öppen sportbil. Lyx och glamour på väldigt liten budget.

Villefranche Maria Unde Westerberg
Villefranche Maria Unde Westerberg

Alla sentiers littorals är ljuvliga och lite omväxling mot Cap Ferrat Cap d’Antibes är ju alltid kul. Den här gången tog vi buss 100, som går längs Baisse Corniche från hamnen i Nice mot Menton. Bussen avgår från hållplatsen bakom kyrkan vid mitten av inre hamnen, rakt upp från spårvagnsplattformen. Köp biljetten Multi med tio resor med Lignes d’Azur för 10€, i automater vid spårvagnen eller deras kontor.

Det är många hållplatser, åk förbi Villefranche, Beaulieu, Eze och några till. Gå av vid hållplatsen Cap d’Ail Edmonds och fortsätt några meter framåt innan du tar till höger. Följ gatan neråt i en stor sväng tillbaka mot Nice och sedan skyltarna mot Eden Plage Mala.

Plage Mala, foto Maria Unde Westerberg
Plage Mala, foto Maria Unde Westerberg

Efter många trappor på slutet (lite högklackat kan gå, men inga barnvagnar och sånt), kommer man ner till en av våra favoritvikar. Strandrestaurangerna på Plage Mala är bland de dyraste men även här är halva stranden publik, inklusive offentliga toaletter. På sommaren alltså, vintertid är allt igenbommat.

Stigen börjar vid trapporna längst bort på stranden mot Monaco. Runt första udden brukar vara avstängt men det gör inget. Då får man passa på att njuta av de fantastiska villorna längs gatan en bit istället, till exempel den Kristina tagit ett av de snyggaste fotona i boken på. Håll utkik efter trappan där man går ner tillbaka mot stigen längs havet.

På klipporna brukar folk ligga och sola, men bada, det gör man bäst i lilla vilken längst bort. Precis ovanför finns ett fantastisk vandrarhem, i helt annan prisklass än hotellen i närheten. Här ligger också tågstationen, alltså bara femtio meter ovanför havet och ett väldigt bra stopp om man vill kliva av tåget och promenera en bit. Mot Monaco funkar det till och med att dra rullväska eller barnvagn, här är stigen väl underhållen med få trappor.

En bit fram kommer sedan udden Cap Rognoso, där Greta Garbo gärna tog sin tillflykt i monsieur Shlees Villa Cap Rock. Unnar henne varenda morgonpromenad här längs havet, klädd som alla andra i solglajjor och schalett. Villan är fortfarande i perfekt skick där den ruvar längst ut på klippan.

Vi fortsätter framåt till nästa udde. Där ligger en restaurang Le Cabanon. Med perfekt läge men måste vara ett av de mest överreklamerade haken längs kusten. Ta med egen fika istället! Samma udde sträcker sig nämligen ut som en fin liten park med bord utplacerade här och var, i sol eller skugga under bulliga pinjer efter behag. Andra bänkar där man kan slå sig ner en stund finns förstås gott om också, enkom till för att sitta och reflektera.

atrego-restaurant-monaco-cap-d-ail-bord-de-mer
atrego-restaurant-monaco-cap-d-ail-bord-de-mer

Glömde ni matsäcken eller vill ha en god lunch ändå? Prova Atrego, på piren lite längre fram, i Port du Cap d’Ail. Bästa tryffelpastan längs kusten, enligt de som provat den överallt.

Just där vid hamnen blir det dock mindre kul, för två meter bakom gränsen efter  börjar Monaco, med höga hus i tristaste sortens brutalism, tätt ihop. Kom ihåg att stänga av roamingen på telefonen så snart du ser höghusen. En pushnotis och du har en extrakostnad på upp till en hundring som du kan ha roligare för.

Furstepalatset i Monaco, foto Maria Unde Westerberg
Furstepalatset i Monaco, foto Maria Unde Westerberg

Om du ändå vill fortsätta följer du stranden förbi marinan och in emellan husen. Runt kullen med furstepalatset är det lite knixigt att ta sig fram. Tunneln kanske funkar men det finns också rulltrappor upp till Musée Naval och köpcentret, där man kan ta sig över till andra sidan. Bra hållpunkt är att hållplatsen för buss 100 mot Nice eller Menton ligger precis ovanför rondellen med alla poliser.

Men om vi nu ändå är här – en tur ner till hamnen Port Hercule måste även vi ta, dit är väl skyltat. Här vimlar det alltid av liv, är det inte fullt av karuseller som nu vid jul, är det hundställningar, båt- eller bilmässor och alltid sista sista helgen i maj, Monaco Grand Prix.

Efter den fina vandringen kan ju hur som helst hända att man vill slå sig ner. Då funkar till exempel Amore Mio eller Bella Vita på tvärgatan vid en liten trottoarfontän, Blv Albert 1er. Bägge har Wi-Fi om du vill lägga upp några snygga bilder från promenaden.

Tågstationen ligger sedan en bit framåt och inne i berget. Följ skyltarna och glo på all lyx världen kan uppbringa. I skyltfönstren, på människorna, på gatan och kanske på ett och annat bilspa.

Eller hoppa över Monaco. Nästa gång kommer vi nog gå vägen tillbaka till tågstationen Cap d’Ail och ta oss vidare därifrån istället. Till Roquebrune och runt Cap Martin eller kanske till Italien, en apérol spritdryck slinker ju alltid ner. Igår var vi i Porto Maurizio vid Imperia, det ska vi berätta mer om en annan dag.

Bonne randonné☀️

#rivieraninomräckhåll #franskarivieran #sentierslittorals #capdail #plagemala #monaco #mittnice #runtantibes #tågresor #resamedtåg #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Boken Rivieran inom räckhåll finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Och att låna på många bibliotek! Gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.