7 tips för att resa på egen hand med tåg

Resa på egen hand med tåg, hur går det? Svaret är enkelt: det går utmärkt. För att resa själv behöver ju inte alls betyda att man är varken ensam eller har tråkigt. Tvärtom skulle jag säga, världen är full av trevliga människor som vill dig väl.

Klänningskvinna Gare de L’Est, foto: Maria Unde Westerberg
Klänningskvinna Gare de L’Est, foto: Maria Unde Westerberg

Så våga dig ut även som soloresenär, här kommer några tips.

1. Planera din rutt, håll ordning på dina saker och lämna luft för det oförutsedda. Var nyfiken och fråga om det du undrar, de flesta vill inget hellre än att hjälpa till. Se dock till att bära din väska själv och håll handen tätt intill handväskan när du går på och av tågen. Ficktjuvarna är proffs men din plånbok ska du inte låta dem få.

Hotell La Pergola Pescallo foto Maria Unde Westerberg
Hotell La Pergola Pescallo foto Maria Unde Westerberg

2. Välj boende i kvarter som du vet är lagom livliga och nära det du vill se. Gatorna precis närmast stationerna kan vara lite stökiga men sök gärna även på hostels och vandrarhem. Där finns fler som är öppna för sociala kontakter och ofta även ordnade aktiviteter att hänga på.

Framför allt, leta med fördel boende på lite mindre ställen och åk till de större och mer kända över dagen. Mer prisvärt och du lättare att komma nära det lokala livet.

Välkommen ut på stranden för att se solen gå ner i Medlehavet Foto Maria Unde Westerberg
Välkommen ut på stranden för att se solen gå ner i Medlehavet Foto Maria Unde Westerberg

3. Gå! Cykla, hyra vespa eller bil går förstås också bra men att promenera är oslagbart. Särskilt tidigt på morgonen och i en färgsprakande solnedgång, då blir bilderna finast.

Lunch på stranden med en bra bok, foto: Maria Unde Westerberg
Lunch på stranden med en bra bok, foto: Maria Unde Westerberg

4. Bli stammis på ett trevligt café eller baren i kvarteret. Ha med en bok eller anteckningsbok och kolla in omgivningen i smyg. Snart nog känner personalen igen dig och du kan tryggt äta både lunch och middag där.

Blommor på marknaden, foto: Maria Unde Westerberg
Blommor på marknaden, foto: Maria Unde Westerberg

5. Botanisera på alla marknader du kan: frukt och grönt, antikt och loppisar. Köp med både blommor, frukt, en flaska vin och några ostar till rummet så är lyxmiddagen fixad.

Ny stadsvandring i Nice Maria på CS
På stadsvandring i Nice med Maria Unde Westerberg

6. Gå en guidad tur. Jag älskar stadsvandringar och en av anledningarna till att jag själv håller sådan på min gata i Nice. Alltid lär man sig nåt, kravlöst, kul och man träffar ofta andra härliga människor. Vips har man bestämt både lunch, utflykt och kanske något trevligt museum att spana in ihop.

Ulf på tåget vid Anthéor och Esterelbergen foto Maria Unde Westerberg
Ulf på tåget vid Anthéor och Esterelbergen foto Maria Unde Westerberg

7. Ta tåget, förstås! Längs hela Medelhavet är en tur med tåget obligatorisk. Rälsen smyger närmast det blå havet och du ser allt från ett annat håll. Kliv av på en station och vandra till nästa eller ta en sväng till Italien.

Vi vet att ni är många fler som ofta reser på egen hand. Vilka är dina bästa tips? Dela gärna med dig så att fler vågar sig ut.

Allé allé, bon voyage💃🏼

#rivieraninomräckhåll #resaensam #solotravelling #franskarivieran #ilovenice #frenchriviera #rivieran #cotedazur #southoffrance #italieninomräckhåll #languedocinomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.