Vandrings- och kulturresa till Rivieran – kanske framåt hösten ändå?

Som vi längtar efter att du ska följa med på vår vandringsresa med tåg genom Europa. Men, som allt annat har vi fått ställa den på vänt. Nu börjar man prata om att försiktigt öppna upp. Vågar vi tro att den blir av senare i höst? Ingen vet, ännu. Men som Silvia Avallone skriver i en essä i Dagens Nyheter, ett av människans mest grundläggande behov, efter syre, är att längta.

Och längtar, det gör vi. Häng med ner till det glittrande Medelhavet och några av Rivierans vackraste vandringsleder enligt nedanstående upplägg. Vad sägs om en vandring upp till en av södra Frankrikes vackraste byar? Eller en tur runt den magiska halvön Cap Ferrat? Upplevelser som vi varvar med kulturella inslag som Chagallmuséet och besök på fantastiska restauranger?

Solrosor tag-till-franska-rivieran-foto-Maria-Unde-Westerberg
Solrosor tag-till-franska-rivieran-foto-Maria-Unde-Westerberg

Resan ner genom Europa

Tillsammans tar vi tåget till Rivieran för några underbara vandringar längs med kusten. Vi bor på hotell mitt i staden och tar lokaltåget eller bussen till och från våra vandringar. Våra guider är bägge inbitna frankofiler sedan tonåren: Åsa Lindell, föreläsare, författare, moderator och passionerad vandrare, och Maria Unde Westerberg, författare till boken ”Rivieran inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike” är även deltidsboende i Nice.

Vandringarna är lätta till medelsvåra och passar den som har god grundkondition. Vi kan lova att det blir oförglömligt!

VANDRING

Vi gör tre halvdags- och en heldagsvandring där vi får med oss det vackraste av Rivieran och dess omgivningar. En förmiddag tar vi oss runt den magiska halvön Cap Ferrat. Det är en mycket fin tur längs ”le sentier littoral” närmast havet med både dramatiska klippor, enorma villor, fina stränder och allra längst ut en fyr med vidunderlig utsikt. Lätt vandring på cirka 3-4 timmar.

Stigen runt Cap Ferrat är magisk året runt Foto: Maria Unde Westerberg
Stigen runt Cap Ferrat är magisk året runt Foto: Maria Unde Westerberg

Heldagsvandringen tar oss till Esterelbergen, dit vi tar tåget västerut. Esterel är känt för sina röda klippor och där tar vi oss upp på en av topparna med magisk utsikt över det azurblå havet innan vi vänder ned igen. Medelsvår vandring.

Antheor vid Esterelbergen foto: Maria Unde Westerberg
Antheor vid Esterelbergen foto: Maria Unde Westerberg

Tredje turen tar oss upp till en av de mest mytomspunna byarna på Rivieran: Eze Village. Denna medeltida by ligger vacker som en teaterkuliss, längst ute på en brant klippa ett antal hundra meter ovanför havet. Medelvandring.

Vi hinner också med ännu en klassisk ”sentier littoral”, dvs en kustvandring där vi följer havet från Nice till Villefranche samt en guidad tur med Maria i Nice.
De gemensamma aktiviteterna avslutas söndag eftermiddag.
Detaljerad vandringsplan bestäms efter väder i anslutning till resan.

BOENDE

Vi bor på hotell med god standard (3 stjärnor) inne i centrala Nice, på promenadavstånd från både tågstationen och stranden. I priset ingår boende i dubbelrum och frukost, enkelrum mot tillägg.

La Prom' Rivieran inom räckhåll Maria Unde Westerberg
La Prom’ Rivieran inom räckhåll Maria Unde Westerberg

Rivierans största stad Nice är mest berömd för sin långa palmbeströdda strandpromenad, Promenade des Anglais, eller La Prom’ som den kallas i dagligt tal. Den sträcker sig kilometer efter kilometer där havet skiftar i alla färger som går. I Nice som i andra storstäder ryms kontrasterna: lyx och flärd, mat och kultur, spänning och sport. Det är nära till allt och du väljer. Dofterna, färgerna och ljuset kommer stanna länge i dig.

MAT, DRYCK OCH ÖVRIGA AKTIVITETER

I programmet ingår besök på Chagallmuséet i Nice som Chagall själv var med och planerade. På stadsvandringen i Nice följer vi Marias gata från rådhuset till Cours Saleya med såväl historia som skvaller om gamla borgmästare, krögare och grannar i kvarteret.

Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice
Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice

Vi äter middag på en klassisk sydfransk restaurangerna med bland annat musslor och fisk på menyn. En annan kväll gör de som vill en barrunda tillsammans i ”le vieux Nice”, gamla stan.

Maria Unde Westerberg burrata i Nice
Burrata i Nice

RESEINFO

På nervägen tar vi tåget tillsammans för en resa genom Europa med mängder av vyer och intressanta platser utan- för tågfönstret. En härlig resa med tid för reflektion, läsning, samtal och för många av oss, ett tillfälle att minnas ungdomens Interrailresor.

Dam på tåg med noter, foto: Maria Unde Westerberg
Dam på tåg med noter, foto: Maria Unde Westerberg

Vi ses i Köpenhamn tidig eftermiddag för fika och proviantering. Tåget mot Hamburg går kl 15.26. I Hamburg köper vi något att äta innan vi kliver på nattåget till Offenburg eller, Basel där vi byter tåg och tar sikte mot Paris. I Paris hinner vi med en lunch och tar sedan tåget mot vår slutdestination Nice, dit vi anländer kl 20.07 nästa kväll.

Detta ingår:

 • Goodiebag på tåget
 • Svensktalande färdledare med på tåget
 • Boende i dubbelrum på centralt 3-stjärnigt hotell i Nice, enkelrum mot tillägg.
 • Frukost på hotellet.
 • Lokala resor till och från vandringar och gemensamma aktiviteter.
 • Informationsmingel med välkomstdryck.
 • 1 gemensam middag på restaurang.
 • 2 luncher (restaurang och matsäck)
 • 5 guidade vandringar med svensktalande guide, inklusive en stadsvandring.
 • Vandringskarta & packlista

Kostnader som tillkommer

 • Hemresa från Nice om annat ressätt väljs än tåg
 • Platsbiljetter på hemresan
 • Mat och dryck på tågresan
 • Lunch på restaurang eller matsäck vid vandring, 2 dagar
 • 2 middagar på restaurang
 • Personlig försäkring

DET FINSTILTA

Anmälningsavgift 1 500:- betalas senast 10 dagar efter bokning. Resterande avgift betalas senast 4 veckor innan avresa. Resan blir av enligt ovan med minst 6 resenärer. Kan resan ej genomföras ges besked minst 5 veckor innan avresa. Anmälningsavgiften återbetalas då i sin helhet.

ANMÄLAN

Sker via mail eller telefon till Åsa Lindell asa@asalindell.com
+46 701 46 33 63

Hemvägen bestämmer du själv över. I resan ingår två dagars Interailkort för hemresan. Kanske vill du hellre resa vidare eller ta flyget från Nice? Vill du ta tåget, ladda ner appen Interrail Railplanner och låt fantasin flöda. Vi kan bistå med planering och platsbokning mot mindre avgift.

RESANS PRIS

I vandringspaketet ingår

Priset för denna resa är 13 795:- och inkluderar

 • Gemensam resa från Köpenhamn till Nice med tåg
 • Interrailkort för resa till och från Nice med fyra resdagar under en månad, fler resdagar kan köpas till.
 • Platsbiljetter från Köpenhamn till Nice, inklusive plats i delad sovkupé.

NÄR blir resan av?

Ja, har du läst så här långt är du förhoppningsvis lika sugen på resan som vi . Svaret är dock fortfarande: vi vet inte när. Men vi hoppas, tror, längtar och drömmer. Och vi lovar höra av oss så snart tågen går, restaurangerna och hotellen öppnat och vi börjar kunna planera igen. Skriv upp dig på nyhetsbrevet här nere så får du mer tips och inspiration också längs vägen.


OM VÅRA GUIDER

ÅSA LINDELL

Grundare av Vandra Med!, föreläsare, författare, mode- rator och passionerad vandrare sedan barnsben.
Läs mer om Åsa på asalindell.com

MARIA UNDE WESTERBERG
Maria Unde Westerberg Within Reach AB foto Kristina Svensson
Maria Unde Westerberg Within Reach AB foto Kristina Svensson

Författare och föreläsare, bor på deltid med familjen i Nice sedan många år och tar helst tåget hela vägen. Läs mer om Maria och hennes tågresande här på withinreach.se, på facebook och instagram under @rivieraninomrackhall

Ulf på väg mot Berlin, foto Maria Unde Westerberg
Ulf på väg mot Berlin, foto Maria Unde Westerberg

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel till dig, eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!

Bienvenues!Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.