Tre favoritvandringar på Rivieran

Mellan det blå Medelhavet och de tvära bergen längs Rivieran finns tusen möjligheter till fina vandringar. Som deltidsboende på Rivieran under ett antal år har vi provat många av dem, här kommer några av våra favoriter.

Gå runt de berömda uddarna på les sentiers littorals

Visste du att remsan närmast havet är servitut för alla, längs hela Frankrikes kust? På många ställen dessutom som väl underhållna och lättillgängliga stigar, sentiers littorals. De vi gillar mest och går oftast är stigarna runt de kända uddarna Cap d´Antibes, Cap Ferrat och Cap Martin, med miljärdernas urtjusiga villor på kanten av klipporna ovanför.

Ile Sainte Marguerite Fort Royal Maria Unde Westerberg
Ile Sainte Marguerite Fort Royal Maria Unde Westerberg

Att ta båten över till Iles des Lérins utanför Cannes är inte heller dumt. Gå genom Eucalyptusallén och följ stranden runt Isle Saint Marguerite. Eller fortsätt med båten till Saint Honorat och hälsa på munkarna i klostret med sin berömda vingård.

Räkna med ett par timmar per tur och hitta ett trevligt ställe för lunch i andra änden av turen. Tänk på att många restauranger slår igen på vintern så glöm inte att kolla öppettider innan. Eller ha med egen skaffning. Utbudet av frukt, primörer och nybakt bröd på varje lokal marknad är stort och kan snabbt bli en ljuvlig matsäck.

Kliv av tåget vid Esterelbergen

Ett varmt tips är att ta tåget till vandringen. Rälsen smyger närmast havet längs nästan hela Rivieran, det går ofta utmärkt att gå av på en station vilken som helst och vandra till nästa. Sträckan längs Esterelbergen mellan Cannes och Saint Raphaël är fortfarande en av världens vackraste.

Vandringen från Agay runt Dramontklippan till stranden där de allierade landsteg under andra världskriget ger både utsikt och historielektion. Där ligger också August I:s torn, byggt i början av förra seklet av en läkare som valde att utropa sig själv till kung på den lilla ön.

Kung Augusts torn Foto: Louise Ling Vallenius
Kung Augusts torn Foto: Louise Ling Vallenius

I gulliga Anthéor-Cap-Roux ryms såväl vacker tågbro, ett litet hotell och två restauranger på sommaren, där stannar vi gärna över natt. Väljer du att gå av Theoule-sur-mer finns fina hoppklippor för den som vill bada, och från Mandelieu kommer man så småningom upp till mimosaskogarna som står i full blom i februari. Att bara ta en vandringsled upp i bergen går också bra, sådana utgår från varje station.

Ta Nietzsches branta stig ner till havet

Om du istället vill ta bussen kan du åka till La Turbie, strax ovanför Monaco. Därifrån tar du först leden längs berget upp mot Fort Revère. Där finns fina picknickbord för att packa upp matsäcken med hänförande utsikt över Cap Ferrat och ända bort till Antibes. Stigen går sedan i sick-sack nedåt genom dofterna av örter, macchia och pinjeskogar till Èze Village.

Vandring genom pinjeskogen som doftar av alla örter Foto: Maria Unde Westerberg
Vandring genom pinjeskogen som doftar av alla örter Foto: Maria Unde Westerberg

Efter ett besök på gamle svenske prins Wilhelms Chateau Èza längst upp i den medeltida byns vindlande gränder, kan du fortsätta Nietzsches stig hela vägen ner till havet. Èze bord de mer ligger i princip rakt nedanför den branta klippan, med bara några steg mellan tågstationen och stranden. Perfekt för den som är badsugen, oavsett årstid. Om du är riktigt sportig börjar du istället med att gå först upp, sedan ner. Då vill du garanterat bada efter.

Ha ordentliga skor på fötterna och håll noga koll på vädret bara. Stormar, regn och dimma kommer plötsligt och gör stigarna förrädiska, samtidigt som telefonens uppkoppling försvinner. Gott om vatten och lite extra snacks är därför ett varmt råd.

Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice
Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice

Stadsvandringar som alternativ finns på alla orter. Maria håller regelbundet turer på sin gata i Nice och gamla stans vindlande gränder. Fransmännen själva strosar gärna långsamt längs strandpromenaderna eller bara sitter ner på en stol och njuter av solen. Det räcker gott och oväntat länge.

Vill du veta mer och kanske hänga med på vandringsresa till Rivieran? Kolla in och anmäl dig till vår Vandrings- och kulturresa med tåg över Valborg! Anmäl dig till vårt nyhetsbrev där mer information kommer. I boken Rivieran inom räckhåll finns ett helt kapitel om vandringar, den kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!
Bienvenues a tous!

#rivieraninomräckhåll #tågsemester #cotedazur

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.