Drömvandring i Cinque Terre

Att vandra i Cinque Terre är en dröm för många. Här kommer våra snabba tips, om boenden, tunnlar, hur du tar tåget och kanske båt emellan alla byar.

Cinque Terre har varit en skräckblandad önskan hos mig. Å ena sidan älskar jag att vandra. Just här i Ligurien ofta med havet på ena sidan och den mättade, frodiga medelhavsgrönskan som ett doftande sällskap längs de stenklädda stigarna uppför och nedför bergssidorna.
Å andra sidan, risken att trängas med folk som trots höga böter, ändå tror att flipflops på fötterna funkar, ”man ska väl bara gå på en sån där liten brygga längs havet en bit, som på bilderna?”
Det kan man tro. Här går dock alla leder rakt uppåt och rakt neråt, gärna med halvmeterhöga steg och överlag rätt knöliga stigar. Idag regnade det dessutom.

Men ändå. Det var lite muller på avstånd men absolut inte skyfall. Vi mötte en och annan men långt ifrån de horder som brukar ränna på lederna här. Vi tog ett litet stopp vid stigens högsta punkt där det av en händelse ligger en restaurang, en kaffe i Corniglia plus några höns som gjorde oss sällskap.

Avgiften på 7€ för en dag betalade vi gärna, så att man kan hålla dem fina ordning som råder längs de stundtals riktigt krävande partierna. Och ha råd att hämta upp de som skadar sig.

Vi hade förstås bra skor på fötterna och njöt mest hela tiden. Men jag lovar, ölen när vi kom fram till Riomaggiore var jäkligt god.

Den hittade vi dock inte nere i hamnen som vi hade tänkt. De ställen som ligger närmast de uppdragna gulliga båtarna här båda omnämnda i Michelinguiden. Vilket vi gärna hade slagit till på men eftersom klockan var mitt på eftermiddagen, då har alla restauranger stängt. Ett par caféer var fulla med folk varför vi gjorde som vi brukar, gick en bit uppåt stan och strax fick in varsin iskall pilsner och en stor skål med chips.

Signoran på hotellet Pensione Sorriso i Vernazza, var orimligt glad när vi kom tillbaka efter vandring. Hon lämnade över våra pass och log stort: både jag och Ann-Helén heter ju båda två Ingrid – vilken lycka! Sedan skickade hon med oss varma hälsningar till vännerna på krogen El Pirata i hamnen. Vilket gav oss den mest delikata grillade fisk man kan tänka sig.

Vandringarna tar mellan någon upp till flera timmar. Tågen däremot går tvärs igenom bergen och stannar vid en station var tredje minut.
Med ett dygnskort för 15€ åker du så mycket du vill emellan alla byar, du hinner lätt alla fem byarna på en dag om du har bråttom.

Vilket i sig förstås är helt onödigt. Att gå långsamt, äta långsamt, kanske bada i lugn och ro på en strand och njuta av ett riktigt gott glas vin i solnedgången på en annan. Det, är ett mycket bättre sätt att uppleva Cinque Terre.
Om du som vi är fullvaccinerad och håller avstånd, skynda dig hit.#rivieraninomräckhåll #cinqueterre #vandring #italien #resamedhund #resamedbarn #resamedvänner #tågsemester #togrejser #tågluff #interrail

Köp boken Rivieran inom räckhåll

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet.  Eller låna på biblioteket, finns på nästan alla bibblor i Sverige men även i Finland, Norge och Danmark.

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Tack för att ni hänger med oss! Hur ser dina drömmar ut idag?  

Författare: Maria Unde Westerberg

Behöver du hjälp att bestämma rutt till din tågsemester? Boka biljetterna? Eller kanske skapa samma positiva laddning på jobbet som när vi ska ut och resa? Jag hjälper er att skapa hållbar impact och upplevelser över förväntan, välkommen att höra av dig!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *