På besök hemma hos Bruno på Escapat

Sedan i våras skriver jag ju regelbundet även för vingården för @escapat.com (tack för tipset @carin.lindberg) Nu när vi tog en tur i Languedoc var det äntligen dags att hälsa på Bruno Ohlzon hemma på gården en bit ovanför Carcarssonne. Så kul att få tillfälle att besöka två olika vingårdar närmare, mitt under skörden!

Bruno Ohlzon i köket hemma på Escapat
Bruno Ohlzon i köket hemma på Escapat

Bruno tog emot på gårdsplanen och visade oss till ett pampigt rum på övervåningen i detta ljuvliga gamla vinslott. Sedan var det raka vägen till köket, där han lagade mat, bjöd på vin ur hela sortimentet och underhäll med spännande stories hela kvällen.

Nästa dag tog vi en tur runt gården och förstås, i caven. Chardonnayen är redan bärgad och vi fick smaka såväl bourgogne- som champagneklonerna, mums!

Merlotdruvor färdiga att plockas på Escapat
Merlotdruvor färdiga att plockas på Escapat

Årets skörd här här svår att förutspå. Å ena sidan var kom det en del regn med fukt och en del angrepp av mjöldagg i våras, å andra blev det sedan varmt och soligt som förhoppningsvis torkade upp och kan ge riktigt fint år 2020. Viktigast för Bruno är att sockerhalten alltid hålls under en procent, krispigheten ska kännas i alla hans viner.

Cykla kring Escapat
Cykla kring Escapat

Languedoc är både lite svalare är Provence vilket gör att druvorna fortfarande hängde kvar på många fält. Här är också landskapet flackare, vilket gör det enklare att plocka med maskin. Och om traktorerna man använder ute i fälten är otroligt smala, så kan jag lova att plockmaskinerna är desto större. Så här års dessutom på alla vägar, gator och smal gränder i varenda stad och by vi åkte på.

Här kan du läsa mitt senaste inlägg, om turen vi gjorde över Montagne Noir till Castenaudary efter besöket på Escapat. https://www.escapat.com/turism

Är du sugen på att plocka druvor och vara med hela vägen i produktionen av ditt eget vin? Det kan finnas plats kvar för mindre grupper om du är snabb. Kolla alla fakta på deras hemsida https://www.escapat.com/gora-ett-eget-vin-pa-garden

#rivieraninomräckhåll #languedocinomräckhåll #languedoc #escapat #withinreach

 

Boken Rivieran inom räckhåll finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Och att låna på många bibliotek! Gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll

Bon voyage?

#rivieraninomräckhåll #franskarivieran #tågsemester #togrejser

Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad.
Ja tack, gärna tips och resenyheter om tåg och södra Frankrike!


 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.