6 tips om svenska B&B i Languedoc

Drömmer du om sydligare breddgrader? Provbo på ett svenskt bed & breakfast! Oavsett om du bara vill semestra eller fantiserar om ett eget hus i södra Frankrike kan det vara bra att kolla in hur det funkar och vilken trakt som passar dig bäst. Möt några av de svenskar som förverkligat drömmen i Languedoc! Nu även med bonustipset om Johanna i Peyriac-de-mer.

Parc de Poêtes Beziérs, foto Maria Unde Westerberg
Parc de Poêtes Beziérs, foto Maria Unde Westerberg

Languedoc har något för alla

Pandemin börjar kanske klinga av och vi är många som drömmer om södra Europa och käner reslusten dra. Du har säkert hört talas de stora städerna Nîmes, Montpellier, Béziers och Narbonne längs franska kusten ner mot Spanien, där såväl snabbtåg som regionaltåg stannar ofta. Kanske även hantverkarnas stad Pezenas, där Molière som slog igenom för 400 år sedan och en gigantisk antikmarknad uppstår varje vår och höst över hela stan.

Men Languedoc, eller Occitanien som regionen numera heter, har något för alla. Det böljande landskapet sträcker sina oändliga vinfält, platanalléer och bulliga pinjer upp mot Cevennerna i norr, Haut-Languedoc i väster och Pyrenéerna i söder, och här vimlar det av gulliga byar att lära känna mer. Den goda maten, vinerna och nyplockade skaldjur från etangerna är aldrig mer än ett bord bort på närmaste Tabac eller restaurang. Här får du dessutom väldigt mycket för pengarna, oavsett vad du köper.

Bo på svenskägt B&B

Bästa sättet att lära känna området är förstås att åka runt och kolla. Vårt tips är att också att provbo, och varför inte på ett svenskägt bed & breakfast? Här finns ett antal svenskar som driver supertrevliga boenden. De har lite olika inriktning för sina gäster, men alla kan sitt område. Inte minst har de telefonnumren till såväl lokala vinmakare som till hantverkarna, och kan trixen för att forcera den franska byråkratin. OM du blir inspirerad att själv sätta igång med ett eget projekt.

D’Oc D’Or i Murviel-lès-Béziers

Thérèse och Rolle på D'Oc D'Or foto Maria Unde Westerberg
Thérèse och Rolle på D’Oc D’Or foto Maria Unde Westerberg

Känn dig som hemma på till exempel @DOCDORlanguedoc62 i trevliga byn Murviel-lès-Béziers. Helt vanliga människor och mindre tillrättalagt än på Rivieran. Thérèse och Rolle är superproffs och har särskilda paket för husletare. Plus pool!

La Belle Vue i Neffiès

Yvonne och Micke på La Belle Vue i Neffiès
Yvonne och Micke på La Belle Vue i Neffiès, foto Maria Unde Westerberg
Terrassen på La Belle Vue, foto Yvonne Tenninge
Terrassen på La Belle Vue, foto Yvonne Tenninge

@labellevueneffies är för den som älskar vin och vackra saker. Hos Yvonne och Micke kommer du rakt in det franska bylivet och blir en del av deras egen gemenskap. Känner du igen dig? De har 41.5K följare på instagram och är regelbundet med i olika magasin. Drömställe med utsikt över halva Languedoc, och pool på terrassen!

Domaine de Brousson i La Tour sur Orb

Skylt Domaine de Brousson
Domaine de Brousson i La Tour sur Orb

@domainedebrousson nås smidigt med tåg till Bedarieux och hos Anders och Anna kan du få lära dig allt om matlagning med dagens pinfärska primörer, medan Anders som gammal DJ fixar bästa spellistan till.

Maison Vieussan uppe i bergen

Gunnar och Lotta på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg
Gunnar och Lotta på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg
Lotta på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg
Lotta på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg

Till Lotta och Gunnar på @maisonvieussan kommer man för lugnet och den varma atmosfären, i en pytteliten by som bokstavligen klänger på bergssidan. Lotta och Gunnar kan alla de bästa vandringarna men har även cyklar att låna ut. Plus skickar med färdigpackade ryggsäckar på turen, fullmatade med hälsosamma godsaker för hela dagen.

Här kan du läsa mycket mer om Maison Vieussan.

Rue Galillée i Marseillan

Janne på Rue Galillée i Marseillan foto Maria Unde Westerberg
Janne på Rue Galillée i Marseillan foto Maria Unde Westerberg

Jannes ställe @ruegallillee har en stadig kundkrets från hela världen i Marseillan, perfekt beläget med både by och hav vid Etang de Thau. Det var ju hos honom vi träffade Lotta och Gunnar första gången vi var där.

B&B-kompisarna Janne, Lotta och Gunnar på Rue Galillée
B&B-kompisarna Janne, Lotta och Gunnar på Rue Galillée
Ostron i Sète
Ostron i Sète

Där liksom i varenda liten by långt upp i bergen, är skaldjursvagnarna på plats också tidigt varje söndagmorgon. Ostron kanske hjälper även mot baksmälla? 

Domaine d’Escapat i Villeneuve Minervois

Välkommen till Domaine Escapat foto Maria Unde Westerberg
Välkommen till Domaine Escapat foto Maria Unde Westerberg
Bruno Ohlzon i köket hemma på Escapat
Bruno Ohlzon i köket hemma på Escapat

Till sist har vi förstås också Bruno som driver en hel vingård med boende på @escapat Det ligger närmare Carcassonne med den fantastisk medeltida borgen. Hos Bruno kan du både spela golf på fina banor och vara med och göra ditt eget vin. Läs mer här om vårt besök på Escapat

Johanna på Le Flamant Rouge

Johanna Wrenbys Le Flamant Rouge Guesthouse i Peyrac-de-Mer
Johanna Wrenbys Le Flamant Rouge Guesthouse i Peyriac-de-mer

I Supergulliga Peyriac-de-mer strax söder om Narbonne driver Johanna B&B sedan många år tillbaka. Vid etangen kliver stolta flamingos fram och tillbaka och här kan du gå på kurs, flera gånger om året. Akvarell, yoga, lär dig mer om konst eller gå på skrivarkurs.

Bienvenues a tous!

Maria spanar efter flamingos i Peyrac-sur-Mer foto Kristina Svensson
Maria spanar efter flamingos i Peyrac-sur-Mer foto Kristina Svensson

Karin Kloo hjälper dig förvekliga drömmen

Maria Unde Westerberg och Karin Kloo, foto Ulf Westerberg
Maria Unde Westerberg och Karin Kloo, foto Ulf Westerberg

Vill du ha ett eget hus, litet slott eller kanske krog? Kontakta @karinkloo på Hus i Languedoc, hon fixar det.

Själv skriver jag som en galning och jobbar på med boken ”Languedoc inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike”, som kommer senare i vår.

Så många ställen att besöka och berätta om! Vilka känner du till och vilka har jag missat? Berätta i kommentarerna!

A bientôt tous le monde!

#languedocinomräckhåll #languedoc #languedocrousillon #occitanie  #husilanguedoc #docdorlanguedoc #labellevueneffies #domainebrouissan #maisonvieussan #ruegallilleemarseillan #domainedescapat #rivieraninomräckhåll #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Boken Rivieran inom räckhåll finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Och att låna på många bibliotek!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”6 tips om svenska B&B i Languedoc”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.