Marseillan, ny favorit mellan by och hav!

Vi har en ny favorit i Languedoc, Marseillan! Detta supertrevliga ställe är en svenskfavorit sedan flera år men nu förstår vi verkligen varför. Förutom att den är en riktig och högst levande liten stad, där alla känner sig välkomna och säkra, finns här ett stort utbud av både restauranger och butiker som är öppna året runt. Plus Marseillan Plage, den delen av staden som ligger vid havet några cykelkilometer bort. Här finns dessutom många saker du inte vill missa.

Fler och fler svenskar har fått upp ögonen för Languedoc, både som semestermål och för att köpa eget boende. De böljande kullarna, havet, vinet, skaldjuren och den urgamla kulturen. Allt finns där, med en helt annan prisbild än på den mer glamorösa Rivieran. En riktig svenskfavorit är Marseillan, med medeltida stadskärna såväl som kilometerlång sandstrand.

B&B-kompisarna Janne, Lotta och Gunnar på Rue Galillée
B&B-kompisarna Janne, Lotta och Gunnar på Rue Galillée

Först och främst, svenskägda B&B Rue Galillée där supertrevliga Janne lyckats få topprecensioner av både New York Times och The Guardian – och så värd varenda rad! Kombinera gärna strandhänget med några dagars vandring i bergen, cykling och bad i floden hos Lotta och Gunnar från Gävle, som driver @maisonvieussan lite ovanför Roquebrun en bit upp längs floden Orb.

Det andra är smakstället Les Barth ute ett par kilometer upp bland ostronodlingarna längs Etang de Thau. De odlar ostron och musslor med an anordning som lyfter repen som efter tidvattnet och månens cykler i Bretagne. Och vilka ostron! Till och med jag som inte gillar blötdjur var helt salig. Vi lyckades få ett litet bord sent på lunchen men boka i god tid. Det är alltså bara smakställe, inte restaurang, dock alltid fullt året om. Topp-tio bland livets bästa luncher!

Marseillan har en av de allra äldsta bosättningarna i området, känt för sin strategiskt belägna fiskehamn långt innan fenicierna kom dit. Romarna började odla vin på kullarna runt om och när Canal de Midi byggdes fick den sitt utlopp i lagunen strax söder om staden. Fyren Pointe des Onglous visar vägen och är populärt mål för alla som flanerar längs strandpromenaden.

Rejält lyft i levande stad

Marseillan hamnen
Marseillan hamnen

Idag består Marseillan som många andra orter längs kusten av två delar. Dels själva staden, väl skyddad runt hamnen en bit upp från havet och de tidvis starka vindarna, dels Marseillan plage, i södra änden av den långa remsan som dämmer upp lagunen Etang de Thau.

Skillnaden med Marseillan är att den är betydligt mer levande än många av byarna längre upp från kusten. Men fortfarande i högsta grad genuint franskt. Bagarna är uppe med tuppen för att ge dig det rätta fraset på croissanten, på lördagarna klongar det till överallt där byborna spelar boule i parken. Man munhuggs över grönsaker på marknaden på tisdagar och om antikviteter på fredagar.

Med den nya borgmästaren har den gamla stadskärnan dessutom fått ett rejält ansiktslyft de senaste åren. Ett fasadprojektet gjorde att alla som ville fick ekonomiskt stöd för att måla om utsidan av sina hus. Rådhuset Hotel de Ville är vackert restaurerat och många hus har renoverats även inuti, liksom en stor del av vägarna i och runt samhället har rustats upp. Hamnområdet är också helt moderniserat och där bredvid syns nybyggda lägenhetsområdet Marina Spirit. Väl tillgängligt närmast vattnet finns nu bara ett fåtal lägenheter kvar till försäljning.

Stranden på andra sidan Etang de Thau

Stranden vid Marseillan Plage
Stranden vid Marseillan Plage

Marseillan Plage i sin tur ligger ute vid havet cirka fem kilometer ner, med fler restauranger och butiker. Här är det många som pratar engelska och det finns en stor andel typiska semesterlägenheter. Perfekt för barnfamiljer som vill stoja i sanden hela dagarna. Lokalbussar går i skytteltrafik mellan staden och stranden. De som har egen transport i form av bil eller cykel, tar sig gärna en bit upp längs strandremsan på utsidan av Etang de Thau. Där finns bara enstaka serveringar men gratis parkering alla möjligheter att sticka ner parasollet och tinga en helt egen plätt i sanden.

Barn vill ofta åka till Dinosaurieparken ett stenkast ifrån Marseillan, eller bara hänga i lekparken La Barca och åka zip-line. Vuxna gör ibland hellre besök i vermouth-fabriken, La Maison du Noilly Prat. Där kan man smaka på vermouth i alla färger och smaker. Den klassiska gröna, som är torr och den vanligaste till Dry martini. Den vita som är extra torr, gillas särskilt av amerikaner. Noilly Prat Rouge, är röd och söt medan Ambré är fatlagrad, gyllene och nästan som en dessert i sig. Torsdagar under sommaren visas James Bond-filmer inne på gården. På franska klockan 18, på engelska med fransk text klockan 21.

Skaldjur, skaldjur och åter skaldjur…

Skaldjur i Marseillan
Skaldjur i Marseillan

Vad äter man då i Marseillan? Naturligtvis och allra mest, traktens pinfärska skaldjur. Ostron och musslor i alla storlekar, bûlots, Saint Jacques och bigourneax. Allra snyggaste platåerna får man på första parkett i hamnområdet, där är det som alltid är lite finare och förstås, dyrare. Men följer man etangen uppåt löper ostronodlarnas bryggor ut från skjulen hela vägen. På många ställen kan du köpa det vdu vill ha direkt ur haven. Och de rökta musslorna på La Cabane eller vad som helst på ostronbaren Coquithau längs stranden till exempel, de kostar bara en spottstyver.

Är du helt galen i skaldjur? Boka bord långt i förväg och gör en utflykt till Le St Barth des Tarboureich ett par kilometer upp. Magiskt och ett riktigt mecka för ostronälskare, som du kan läsa mer om här.

Mer skaldjur och även annat hittar du några kvarter upp i stan. Le Glacier är väldigt bra. Vill du istället ha klassiskt franskt ska du gå på Le Boulevard, medan Delicatessen, i skuggan av kyrkan, kör en modernare stil med hamburgare såväl som gåslever. I närheten ligger även Ristorante Lorenzo, italienskt tröttnar man aldrig på.

Ett halvt kvarter från kyrkan hittar vi välkända Marine Bar. Där ses alla svenskar på 11-kaffe, tar en aperó innan maten framåt kvällen och förstås, kollar på fotbolls-VM ihop. I närheten hittar man även prisvärda Bar Relax. Utpräglat lunchställe dit arbetarna brukar gå och du får carpaccio, sallad och vin för 10€.

Svenskboende med högsta betyg

Svenskägda Rue Galillee i Marseillan
Svenskägda Rue Galillee i Marseillan

Vill du bo i Escapat-rum fast i Marseillan? Ta in på bästa boendet i stan, svenskägda B&B Rue Galilei Det ligger mitt i gamla stan med blå fönsterluckor, varsamt renoverat med stor kärlek av ägaren och världsomseglaren Janne Larsson från Helsingborg. Han och Bruno är kompisar, vilket ledde till att ett av rummen fick namn efter Escapat. Ljuvlig frukost ingår och cyklar finns att hyra. Jannes supertrevliga bed and breakfast har fått fantastiska recensioner i bland annat New York Times förra året och inte nog med det, Rue Galilee platsar som ett av världens mest rekommenderade hotell på Tripadvisor.

Om det skulle vara fullt hos Janne finns ett annat chambre d’hôtes strax utanför staden, Les Terrasses de Thau Det drivs av ett franskt par i 40-årsåldern, har två dubbelrum inne i deras hus, två små stugor intill och bra parkering.

Boken Languedoc inom räckhåll hoppas vi ska komma en bit in på 2022. “Rivieran inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike” , den finns redan och kan beställas på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Bon voyage!

Delar av denna artikel är också publicerad på Escapat Magazine.

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Boken Rivieran inom räckhåll finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Och att låna på många bibliotek! Gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll

Bon voyage?

#languedocinomräckhåll #rivieraninomräckhåll #franskarivieran #tågsemester #togrejser

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.