Hos Lotta och Gunnar på lugna Maison Vieussan B&B

Letar du efter ett mysigt litet B&B, där det är lugnt och skönt, mikroklimat och oändliga möjligheter till episka vandringar och cykelturer med bad i naturliga pooler? Åk till Lotta och Gunnar på Maison Vieussan strax ovanför Roquebrun i Haut-Languedoc!

Om du följer floden Orb från Beziérs upp mot Haut-Languedoc kommer du finna ett undangömt litet paradis och bed & breakfast, som gjort för alla som gillar att vandra, cykla eller bara njuta av halsbrytande natur. Mikroklimatet gör att man odlar avokado i Roquebrun. Gorges d’Héric lite längre upp svindlar med sin djupa klyfta och ingenstans får du så goda lunchpaket med på turen som hos Lotta och Gunnar på B&B Maison Vieussan.

Byn Vieussan högt uppe i Languedoc foto Maison Vieussan
Byn Vieussan högt uppe i Languedoc foto Maison Vieussan

Många känner till det vackra Roquebrun, som kallas lilla Nice för sitt mikroklimat där floden gör kraftiga svängar under den bruna klippan där bergen börjar. Men om du fortsätter längs floden som kröker sig fram och tillbaka dyker där strax ännu en gullig by upp, som bokstavligen lutar sig mot bergväggen.

Branta gränder i byn

Från stora vägen kan bilar köra upp mot byn och en liten bit in. Resten av vägen får man gå längs de branta gränderna, eventuellt gods fraktas på kärror. Backarna är branta och gatstenarna har slitits av byfötter under tusen. De är lagda så att bildas en fåra i mitten, så att regnet har en väg att följa när det skvalar runt byn. Jag tänker att om det vore sommar, då skulle jag ta av mig och låta det mjuka regnet skölja över mina fötter. Så svänger vi runt ett hörn och där mitt i byn bor Lotta och Gunnar Thörn, med storslagen utsikt över floden, bergen, hur många vandringsleder som helst runt hörnet.

Utsikt från terrassen på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg
Utsikt från terrassen på Maison Vieussan foto Maria Unde Westerberg

Drömmen om ett eget lugnt och skönt B&B

Efter att ha lämnat det vanliga arbetslivet i Gävle kände Lotta och Gunnar Thörn att de längtade efter något annat. De hade hört om andra som startat bed & breakfast och visste att de ville ha ett ställe, där man snabbt kommer ner i varv och kan gå överallt. Efter att ha letat i nästan ett år hittade de sitt paradis och 2015 startade de. Hos Lotta och Gunnar har du lugnt och skönt på Maison Vieussan B&B i Languedoc.

Ett av rummen foto Maison Vieussan
Ett av rummen foto Maison Vieussan

De inredde åt sig själva på övervåningen, där de också bor. På mellanvåningen finns tre fina rum med utsikt och balkong eller stora fönster. Dessutom har de en gîtes, en studio på gården nedanför, med egen grind, terrass egen och eget kök. Som stuga, fast franskt. Verksamheten har rullat på från början och ganska snart hamnade de på löpsedeln på Aftonbladet, vilket var ett stort lyft. De flesta som hittar dit kommer dock via andra supernöjda gäster som varit där.

Lotta och katten Simba foto Maria Unde Westerberg
Lotta och katten Simba foto Maria Unde Westerberg

Vandra och cykla varannan dag

Den som gillar vandring, cykling eller olika flodsporter har kommit helt rätt. Här finns hur många leder som helst runt hörnet, Lotta och Gunnar brukar rekommendera att man växlar mellan att vandra och cykla. I garaget finns ett antal hybridcyklar med bredare däck plus ett par elcyklar, alla kan ta sig överallt. Lite intervaller blir det, men alltid längs underbara stigar och vägar med lite trafik. Cyklister har dessutom rätten på sin sida, bilar måste hålla 1.5 meters avstånd.

Gorge d’Heric och Voie Vertes

På bekvämt avstånd för en tur på elcykel ligger Mons La Trivalle, där tre dalar möts vid den helt magiska Gorge d’Heric. Här skär klyftan rakt in genom berget och flera helt fantastiska vandringsleder passerar förbi. Det alla bör göra är att ta sig en kortare bit längre upp till Les Hamaux d’Heric, där det bildats naturliga pooler för ljuvliga bad. Förstås bäst på våren och försommaren när det är mycket vatten och lite folk, med svensk temperatur i vattnet.

Gorges d’Heric foto Maison Vieussan
Gorges d’Heric foto Maison Vieussan

Längre upp ligger Plateau de Caroux med sina enorma skogar, men att bara cykla på nedlagd järnvägen, Voie verte,  det klarar alla. Den sträcker sig 78 kilometer mellan Mazamet och Bedarieux och en av flera nedlagda järnvägar som ställts i ordning i regionen. Superfina broar, gulliga byar och plataner som svalkar hela vägen genom landskapet.

Strax ovanför Vieussan ligger Olargues. Utsedd till Ville fleurie som en av Frankrikes vackraste byar. Här hålls en berömd musikfestival i augusti, det finns flera bra restauranger och perfekt mål för en lätt första vandring.

Vill du göra en lite längre utflykt finns ett otroligt intressant textilmuseum i Labatide-Rouairoux en bit upp längs floden Tarn. Hela regionen har en lång historia av textilindustri, med serge de Nîmes, idag mer känt som jeanstyg, tweed och gabardin, linneväverier och sidenproduktion. Kul ställe!

Matpaket eller middag på terrassen

Förutom fina kartor med alla småvägar kan Lotta och Gunnar också skicka med smarriga lunchpaket. På en vägg i köket hänger ett helt gäng med ryggsäckar. De kan man få färdigpackade till dagens utflykter, med mackor i frozzypack, snacks och termos. Eller den dryck som passar när ni väl slår er ner och packar upp där i solgasset, med alla sinnen vidöppna.

Gunnar och Lotta på vandring helfigur foto Maison Vieussan
Gunnar och Lotta på vandring helfigur foto Maison Vieussan

Lotta och Gunnar stormtrivs lika mycket som sina gäster, varje dag. Här samsas enstaka resenärer med par och mindre grupper. Ofta är det också kurser i yoga, matlagning, kost och hälsa. Då är det hela gäng på tio-tolv personer som stannar längre.

Alla gäster erbjuds table d’hôtes vissa kvällar, då man lagar gemensam middag. Men de lokala restaurangerna går inte av för hackor. Byns trevligaste ligger ett bokstavligt stenkast nedanför Maison Viuessan och på en halvtimme når man flera restauranger med omnämnanden eller stjärnor i olika matguider. En av de roligaste är La Mécanique des Frères Bonano i grannbyn Colombiers-sur-Orb, som huserar i en gammal militär textilfabrik, med mat och viner av högsta klass.

Gunnar och Lotta vid poolen foto Maison Vieussan
Gunnar och Lotta vid poolen foto Maison Vieussan

Bada i den ljumma floden

Fast efter en härlig dag ute i naturen, då vill man mest bara sitta på terrassen. Floden hörs nästan överallt, i byn, längs stigarna och långt uppe på bergstopparna. Nere i krökarna finns en jättefin sandstrand med små klippor. Man tror det är kallt som i fjällbäckarna, men den håller runt 20-25 grader hela sommaren. Lotta badar nästan varje dag och får perfekt motion genom att simma mot strömmen. I säsong kan man dessutom plocka plommon och andra exotiska frukter direkt från träden som hänger ner över strandbankarna.

Att bara sitta på terrassen på Maison Vieussan räcker långt foto Karin Kloo
Att bara sitta på terrassen på Maison Vieussan räcker långt foto Karin Kloo

Vill man inte bada i floden går det fint att ta ett dopp i deras lilla pool istället. Då kan man få sällskap av katten Simba, som trivts så mycket att han i praktiken har flyttat in till Lotta och Gunnar, oklart varifrån. På natten får han sova i sitt eget lilla hus men om dagarna hänger han gärna med såväl gästerna som med Lotta och Gunnar.

Vi längtar redan tillbaka. När vill du åka dit? eller kanske till något av de andra trevliga vi berättat om. Här är ytterligare 6 tips om svenskdrivna B&B i trakten! 

Fakta:

Öppet: Från påsk till mitten av oktober.
Ta sig dit: Tåg till Montpellier och direktbuss via Clermont-Herault till Vieussan. Eller till Beziers och buss mot Roquebrun, där du kan bli hämtad.
Kontakt: +33 (0)785066443, hälsa från mig!
info@maison-vieussan.com
http://maison-vieussan.com/

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”Hos Lotta och Gunnar på lugna Maison Vieussan B&B”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.