Måste man se Pont du Gard? 

Maria vid Pont du Gard
Maria vid Pont du Gard

Trött på romerska stenbumlingar, som man inte med bästa vilja i världen kan förstå vad de tjänat till runt Medelhavet? Det är lugnt. Förutom för ett byggnadsverk, lika majestätiskt nu som för tvåtusen år sedan: Pont du Gard, strax väster om Rhônedeltat i södra Frankrike. 

Bron över floden Gard är en av få kvarvarande romerska akvedukter som faktiskt både använts, renoverats och fått stå kvar genom seklerna. Idag är det mest själva bron kvar, men den går fortfarande utmärkt att promenera över.  

Den ursprungliga vattenledningen snirklade sig dock fram nästan fem mil genom det ganska flacka och lätt kuperade landskapet. Förutom alléer av höga plataner längs vägarna, domineras fälten helt av vinodlingar i nyanser efter årstid: från nyfött grönt till höstens sprakande röda löv när alla druvor skördats. Meningen med akvedukterna är ju att få vattnet att rinna, alltså måste man hela tiden ha ett lagom sluttande plan. 

Och säga vad man vill om de där romerska ingenjörerna men räkna kunde de. Höjdskillnaden är bara tolv meter mellan källorna i byn Uzès högre upp bland kullarna, och cisternerna i stora staden Nîmes där folket skulle fylla på sina egna kärl. Lösningen blev som på många andra ställen, att utnyttja landskapets geografi till max med de resurser som fanns. Till exempel genom att bygga flera broar i en när man ändå skulle över en flod.   

Pont du Gard, foto @pontdugard
Akvedukten Pont du Gard, foto @pontdugard

Som i Pont du Gard. Den nedersta, starkaste bron, var för djur och kärror. Mittendelen med några fler brospann, var för människorna. Överst, med ännu fler spann och ett överbyggt tak, där rann vattnet under mer än femhundra år. Och då tog de där valvbroarna ändå tre hundra år att bygga, med precist slipade stenar fint inkilade intill varandra, utan ett enda excelark till hjälp.  

Det bästa med bron är att den är lätt att besöka, bara några hundra meter på platt mark från parkeringsplatserna som finns på vardera sidan om floden. Pont du Gard har förstås sin egen hemsida och året runt pågår olika typer av event vid bron, operaföreställningar som mässor, i juli och augusti är det tjusiga ljusspel mot bron med musik till.  

Roligast är att kolla in när en eller annan skolklass gängliga franska fjortonåringar kommer gående runt kröken och får syn på bron där framme. Att se dem stanna till, klia sig i håret och inse att den finns där, med spann efter spann, på riktigt. På två sekunder har de förstås återtagit sin egen coola stil men jag lovar, alla tar selfies 

Rosé från Escapat är gott
Rosé från Escapat är gott

Vårt tips är att göra som fransmännen själva. Packa egen matsäck med en god rosé och hyr cykel eller vandra dit, till exempel från källorna i urgulliga lilla Uzès. Flera fina leder passerar förbi Pant du Gard och följer delar av den gamla viadukten.  

Om du sedan trots allt blir sugen på att kolla in fler stenbumlingar är det i alla fall inte vårt fel. Det kan dock föda ett visst intresse och som tur är finns det mycket mer att titta på. Som till exempel den lika välbevarade arenan inne i Nîmes, där det också finns mycket annat att titta på. Priserna på hus i hela Languedoc är dessutom betydligt mer attraktiva än på Rivieran. Vous êtes très bienvenues 

Enklast är att ta sig dit från Nîmes eller Avignon är med bil. Det finns faktiskt en tågstation som heter Nîmes Pont du Gard. Gå av där eller åk till någon av de större städerna, ta en tidig lokalbuss till byn Vers Pont du Gard som ligger närmast, och gå sista biten.  

Tänk också på att det är en mycket välbesökt turistattraktion. Bästa tiden på dagen är därför som alltid vid öppning eller stängning, då ljuset också ger de snyggaste bilderna.  

Lunch i Uzès foto Maria Unde Westerberg
Lunch i Uzès foto Maria Unde Westerberg

Om du vill ha lite godare lunch än vad kantinen vid biljettluckan erbjuder kan du åka till grannbyns Saint Hilaire d´Ozilhan och frossa i skaldjur på L´Huitre et la Vigne, eller botanisera runt på ägarnas vingård Domain du Père Benoit, som hamnade på listan över Frankrikes bästa viner förra året.  

Eller fortsätt till Uzès och stanna hela eftermiddagen på vackra Place aux Herbes hos svenskättade Tom på Le Terroirs Restaurant.   

Bienvenues! 

(Den här artikeln är också publicerad på Escapat Magazine, där du absolut och genast ska gå in och beställa grymt goda viner!)

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Rosévinslåda 888 SEK Köp här >

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.