Alla tågälskares drömväg över Bernina-passet

Tågälskarna som vill ha en riktig upplevelse zick-zackar sig ner genom Europa och lägger in de mest spektakulära stäckorna längs vägen. Genom Rhendalen, en runda i Schweiz med Albulabanan och Bernina-passet, ner längs Comosjön via Milano till Rivieran. Vill du ha ännu mer berg, ta vägen från Milano via Turin och Tende till Nice.

RHENDALEN FRÅN KOBLENZ TILL MAINZ

Första omvägen går via Köln mot Mannheim. Mellan Koblenz och Mainz följer tåget floden längs Rhens västra strand i princip hela vägen. Bara den biten är värd en egen resa med full utsikt över Rheingaus sydsluttningar i ett lapptäcke av terrasserade vinodlingar.

Sagoslott vid Rhen foto: Kristina Svensson
Sagoslott vid Rhen foto: Kristina Svensson

Slott efter slott som inspirerat alla sagor du läste som liten, små borgar och kyrkor med höga spiror och torn dyker upp med jämna mellanrum. Däremellan vita hus med höga gavlar närmast den strömmande floden. Långa låga pråmar flyter ikapp med sin last av varor, containrar eller människor. Ibland två och två ihop så man undrar hur de ens får plats när de får möte i krökarna där klipporna reser sig som högst över floden.

Mest berömd av alla flodens krökar är den som går runt Loreleiklippan. Scentaket till operascenen balanserar längst ute på kanten. Enligt sägnen var det här sjöfararna blev förtrollade av den fagra älvan Lorelei som satt däruppe och sjöng. Pråmarna fortsätter välta och förlisa just där, trots ihärdiga försök att gröpa ur och mildra kurvan. Kanske älvan sitter där än?

BERNINA EXPRESS

Någonstans längs vägen behövs en övernattning, södra Tyskland är ofta billigare än i Schweiz. Nästa dag är det dags för alla tågnördars våta dröm: den schweiziska Albula-banan och Bernina Express.

Bernina express Maria Unde Westerberg
Bernina express Maria Unde Westerberg

Tåget från Zürich till Chur tar bara en dryg timme. Titta på kor och studera konduktörernas exakthet mot klockan när de visslar iväg tåget, alltid i tid. Efter byte i Chur väntar timmar av hänförande utsikter som kommer stanna länge i minnet.

Längs hela sträckan kan man under högsäsong betala extra
för att åka i panoramavagnar på den egentliga Bernina Express. Eller ta det vanliga regionaltåget med exakt samma utsikt, utan tillägg. Kolla bara så att ert tåg går via Filisur för att inte missa de bästa serpentinerna och snurrorna. En del avgångar går istället via Landquart och Davos, vilket också är fint men mer raka spåret.

BERG- OCH DALBANAN FÖR ALLA

Schweizisk konduktor m interrail foto: Maria Unde Westerberg
Schweizisk konduktor m interrail foto: Maria Unde Westerberg

Schweiziska konduktörer är i världsklass. Att fånga allt det storslagna på Bernina Express är däremot omöjligt. Men kolla Kristinas tips längst bak, det går!

Tåget klättrar i branta stigningar och snirklande kurvor, från blommande ängar i Chur via Filisur och Albula. Det känns som att åka i alla berg- och dalbanors moder fast utan killet i magen, bara barnslig förtjusning för alla oavsett ålder. Konduktörerna guidar på olika språk genom högtalarna även på de vanliga tågen, så att man inte missar den höga Landwasserbron, snurrorna eller hur lång den nya tunneln blir som byggs intill den gamla ner mot Sankt Moritz.

Landwasserbron
Landwasserbron foto Maria Unde Westerberg

För den som vill veta allt finns ett tågmuseum i Berguen. På vintern finns också där som på många andra ställen, fantastiska kälkbackar på flera kilometer!

Efter byte i Sankt Moritz, fortsätter färden med ytterligare hundratals höga och låga brovalv, krökar, tunnlar och snötäckta bergspass ner till Italien. Rälsen går ömsom i serpentiner för att klara den brantaste möjliga stigningen för tåg, ömsom helt i cirkel som vid bron i Brusio, någon halvtimme från slutstationen i italienska Tirano.

En alpby till Maria Unde Westerberg
Alpby Maria Unde Westerberg

Hela resan tar fyra eller fem timmar, beroende på om man växlar till nästa tåg i Sankt Moritz med liten lunchpaus, eller gör två snabba byten i Samedan och Pontresina.

Hotel Alpe Grüm längs Bernina Express foto: Maria Unde Westerberg
Hotel Alp Grüm längs Bernina Express foto: Maria Unde Westerberg

Vill ni sova över finns gott om klassiska hotell på alla orter. Vi älskade Hotell Bernina precis intill stationen i Tirano. Häftigast av alla är kanske Hotel Alp Grüm på sträckans högsta punkt över Berninapasset, som inte har vägförbindelse alls.

Den som inte får nog väljer till världens långsammaste tåg, Glaciärexpressen från Sankt Moritz till Lugano.

VALTELLINA OCH LAGO DI COMO TILL MILANO

Valtellinas vinodlingar foto Maria Unde Westerberg
Valtellinas vinodlingar foto Maria Unde Westerberg

Alptopparna är fortsatt höga hela vägen från Tirano, genom vackra dalen Valtellina med sina vinodlingar i mjukt böljande stenterrasser hela vägen ner till sagolika sjön Lago di Como omgiven av höga berg. Där följer man den östra strandlinjen mot Milano. Vi kan varmt rekommendera ett stopp i Varenna och båten över till Belaggio för en natt.

Fin båt i Bellagio foto Maria Unde Westerberg
Fin båt i Bellagio foto Maria Unde Westerberg

Salthandlarnas väg

Från Milano fortsätter ni salthandlarnas gamla väg med tågen via Turin, trevliga Cuneo och förbi Tende ner till Nice. Den passerar också Saorge och Breil sur Roya, som du kan läsa mer om i kapitlet om Nice.

Tende, foto Maria Unde Westerberg
Fina bergsbyn Tende nära Piemonte, foto Maria Unde Westerberg

Eller så åker du vidare över Poslätten ner till Nice, men räkna eventuellt med lite extra tid på den sträckan. De snabbaste italienska tågen är lite dyrare men det finns även andra tåg, de flesta med byte i Ventimiglia.

 Då får du avsluta med en av världens vackraste tågsträckor – den västerut längs Rivieran. Där Alperna doppar tårna i Medelhavet smyger rälsen närmast vattnet hela vägen längs stranden, faktiskt nästan hela vägen bort till Marseille.
Genua från tåget Maria Unde Westerberg
Genua från tåget Maria Unde Westerberg

Bienvenues à la Côte d’Azur.

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”Alla tågälskares drömväg över Bernina-passet”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.