Solrosor och vin i Razès

Sydväst om borgstaden Carcassonne ligger Razès, ett kulligt område som påminner lite om Piemonte. Vin i långa rader snirklar sig längs sluttningarna och får fantastisk smak av atlantvindarnas svalka mot det stundtals heta solen.

Men så svänger man runt ett hörn och plötsligt har viner ersatts av solrosor. Kulle efter kulle, mil efter mil fylls av dessa fantastiska blommor.

Solrosor längs Tour du Razès foto Maria Unde Westerberg
Solrosor längs Tour du Razès foto Maria Unde Westerberg

Under sommaren vänder de ansiktet efter solen. Framåt hösten har de stelnat i rörelsen men står lika majestätiskt kvar i givakt ända till det dags för skörd. Då fortsätter de förgylla livet för oss i form av frön eller olja.

Högst upp på många av kullarna ligger runda byar, ”circulades”, små ”gîtes” och andra boenden finns gott om. Emellan dem går ljuvliga vandringleder, googla på Tours de Razès.

Böckerna Rivieran och Languedoc inom räckhåll på releasefesten.
Goda viner med Rivieran och Languedoc inom räckhåll på releasefesten.

Missa inte att göra besök på en vingård, till exempel @domaineroseetpaul där sjätte generationens vinmakare gör prisbelönta viner vi älskar.

Torget i Mirepoix
Stora torget i Mirepoix, med trävalv från tolvhundratalet.

När du ändå är i närheten, ta en sväng till fina Mirepoix och kanske Carcassonne igen, det kan man aldrig få nog av.

La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg
La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg

#languedocinomräckhåll #carcassonne #domaineroseetpaul #paysdocwines #razès #tourderazes #skandoc #svenskarilanguedoc
#southoffrance #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #rivieraninomräckhåll #italieninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.