Utflykt till Caves Byrrh

En perfekt Languedoc-utflykt är till Caves Byrrh i Thuir, nära Perpignan. Där tillverkas aperitifen Byrrh, ett lite speciellt vin smaksatt med örter och kinin som var omåttligt populär runt förra sekelskiftet. Bara exporten bestod av 45 miljoner flaskor per år!

Hemligheten? Den marknadsfördes som ren och hälsosam medicin, ”tonique hygienique”. Först via apotek, epicerier och caféer i regionen. Förutom det udda namnet, helt påhittat, tog man även fram snygga och roliga posters som bidrog till framgången, både i Frankrike och framför allt USA.

Det som gör de gamla fabrikerna kul att besöka är både världens största ektunna, men också hela området, där man byggde upp ett helt samhälle med bra bostäder och service till arbetarna.

Efter krigen minskade försäljningen drastiskt men de hankade sig fram. 2011 köpte Pernod-Ricard upp Byrrh och satte fart på försäljningen igen, nu som kultdryck. Visningar, provning och roliga aktiviteter pågår året runt, dock stängt efter trettonhelgen, så passa på i mellandagarna.

Vad den smakar? Lite åt Gammeldansk men sötare, inte alls dumt. Prova, den finns på barer runt om i hela Frankrike!

Till sist: Bonnes fêtes🎄🥂🎉! Vi firar fransk jul med lite julskinka men mest skaldjur och champagne. Hur firar ni?

#languedocinomräckhåll #byrrh #cavesbyrrh #paysdocigpwines #southoffrance #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #rivieraninomräckhåll #italieninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.