Att sitta på tåget

Att sitta på tåget. Några timmar har gått, många timmar kvar. Uppbrottet sliter men i mellanrummet tar både samtalen och tankarna så småningom rast, var och en kan försjunka i sitt eget. En bok, ett korsord, något på en skärm. Eller bara med blicken ut över landskapen, så långt att tankarna kan löpa fritt över horisonten.
Ut genom tågfönstret foto Maria Unde Westerberg

Kvinnan på andra sidan gången är mycket parant och klev på i Saint Raphaël. Allt är välmatchat i olika röda nyanser: örhängen, halsband, armband, glasögonbågar och naglar och förstås även läppstiftet. Den cremeförgade linneskjortan och byxorna har tungt fall av en kvalitet jag aldrig kostat på mig, kanske borde jag? Hon brer till och med ut en duk över det fällbara bordet, stryker oroligt med händerna gång på gång över den innan hon tar upp sin bok. Som blir liggande, eftersom blicken oupphörligt söker sig utåt, bakåt.

Timmarna på tåget.

Hur var hennes dagar på Rivieran? Vilka minnen har hon med sig hem? Underbara luncher på stranden med människorna man bara möter på semestern, vandringar, konst, sammanhangen på gatan dit hon återvänt år efter år? Kanske lämnade hon en passionerad semesterflirt? Hade hon hoppats på en men blev utan, igen? Hur ska det bli när hon kommer hem? Vad ska man bli när man blir stor?

Där tåget smyger in mot Villefranche. Foto Maria Unde Westerberg
Där tåget smyger in mot Villefranche. Foto Maria Unde Westerberg

Utanför fönstret: gulnande fält, skogar, floden i krökar som tåget korsar då och då. En sista glimt av Medelhavet. En kaffe i baren. Solrosor, solpaneler, vin och åter vin. I år inklädda i tyg för att skydda mot värmen som bara stiger. Den där byn jag lyckats fånga på bild förut, tänk om man bodde där? Frågorna drabbar när pausen går mot sitt slut, vardagen grinar runt hörnet och inget håller emot.

By från tåget i Provence foto Maria Unde Westerberg
By från tåget i Provence foto Maria Unde Westerberg

Mannen snett emot sitter helt bekvämt med ena benet över det andra och läser i sin bok, helt ostörd i dess universum. Jag lägger en notering till mig själv: fortsätt försjunka och förundras, varenda dag är faktiskt ett nu. Och jag kommer komma tillbaka.

/ Maria

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.