Bellagio, vår favorit längs vägen

Även om vi just nu inte kan åka till Italien finns det ändå en liten älsklingspärla bland pärlor på tågresan till Rivieran: Bellagio. Uppe på udden av det uppochnervänt blänkande Y mellan höga berg som är Lago di Como, i norra Italien.

Bernina express Maria Unde Westerberg
Bernina express Maria Unde Westerberg

Comosjön breder ut sig med hisnande vyer av det långsmala vattnets krusning mot branta berg åt alla håll. Båtar och små färjor pilar på sina rutter kors och tvärs över hela sjön. Rälsen stryker längs den strandlinjen och slanka pastellfärgade kyrktorn signalerar varje liten by man passerar. Tågälskaren kommer söderifrån någon timme från Milano, eller norrifrån, ännu hänförd av Albulabanan och Bernina express.


Gå av i Varenna där sjön delar sig, promenera ner till hamnen och ta färjan över till Bellagio. Färjorna lägger till på västra sidan, ta gärna en tur längs kajen och spana in båtarna. Fortsätt sedan uppåt stan och följ stigen en kvart över berget till östra sidan av udden och Pescallo. Vid viken med några segelbåtar på svaj, La Pergola.

Bellagio Maria Unde Westerberg
Bellagio Maria Unde Westerberg

Hotellet har ägts av samma familj i generationer. Här satsar man inte på lyx, bara på att laga riktigt vällagad mat, serverad med ett gott utbud stolta viner och en genuint välkomnande atmosfär. Oavsett om du kommer med din blänkande Rivabåt och nonchalant lägger till nedanför trappan, eller är svensk turist på tågluff. Själva pergolan täcker restaurangen och alla balkonger med hoptvinnade vinrankor som hänger ända ner till vattnet.

Hotell La Pergola Pescallo foto Maria Unde Westerberg
Hotell La Pergola Pescallo foto Maria Unde Westerberg

Hela området är ett eldorado för vandrare. Vill du bara ta ett svalkande bad nästa morgon kan du göra det i princip från frukostbordet. Är du mer sugen på en tur över sjön så finns såväl kajaker som alla slags båtar att hyra per timme på flera håll i Bellagio, med eller utan skeppare.

Båtar i Pescallo foto Maria Unde Westerberg
Båtar i Pescallo foto Maria Unde Westerberg

Längs strandkanterna ligger ett pärlband av Milanonoblessens alla villor och palats från förra sekelskiftet, alla med cypresströdda trädgårdar som blommar året runt och får nördar att vallfärda från hela världen. Plus förstås en radda pampiga hotell, som Grand Hotell Tremezzo. Vilket Greta Garbo med mörk röst refererade till som ”that sunny, happy place” i filmen ”Grand Hotel”.

Middag på La Pergola i Bellagio foto Maria Unde Westerberg
Middag på La Pergola i Bellagio foto Maria Unde Westerberg

#rivieranninomräckhåll #tågsemester #togrejser #interrail #tågluff #lagodicomo #bellagio #grandhoteltremezzo #gretagarbo

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.