Med tåget ner via Spiez, Stresa och Milano

Just nu planerar många sin sommarresa söderut och till Rivieran. Vårt mål är ju alltid Nice men vi försöker ta lite olika rutt varje gång. En trevlig väg (när Italien åter öppnar upp för besök) går från Basel via Bern och västra Schweiz mot Italien. Bergen börjar direkt och sjöar är det gott om. Tågen går alltid där det varit enklast att lägga rälsen, en lagom bit upp längs bergssidan. Kor och kyrktorn, gröna ängar och snöklädda alptoppar vart du är ser.

Från tågstationen i Spiez Maria Unde Westerberg
Från tågstationen i Spiez Maria Unde Westerberg

Värt fotostopp i Spiez

I Spiez, kan man gå av och bara njuta av den dånande utsikten. Vi hade ett kort byte men att stå där och andas i kvart livade upp både lungor och sinne på ett sätt som stannat kvar i minnet.

I Brig går det att byta till Glaciärexpressen tvärs över mot Chur till Sankt Moritz och sedan Bernina Express över till Italienska Tirano, Valtellina och Comosjön. Stanna till eller bara fascineras av alpbyarna Visp och Domodossola så kommer ni snart ner till Lago Maggiore. Från flera av de orterna går stickspår vidare upp i bergen. Ofta med en kabinbana i direkt anslutning till tågstationen. Alltid med bedövande utsikt. 

Svårt även för Kristina att ta bra bilder på allt det vackra men det går! foto: Maria Unde Westerberg
Svårt även för Kristina att ta bra bilder på allt det vackra men det går! foto: Maria Unde Westerberg

Klassisk kurort vid Lago Maggiore

Längs Lago Maggiores strand finns flera byar där man kan göra stopp och sova över natt, till exempel i lilla Stresa. En klassisk gammal kurort med pampiga hotell och bedårande planteringar vart man än vänder sig.

Pampiga Hotel Regina Palace i Stresa Maria UNde Westerberg
Pampiga Hotel Regina Palace i Stresa Maria UNde Westerberg
Prunkande planeringar och inspirerande trädgårdar som runt alla de stora sjöarna i norra Italien. Maria Unde Westerberg
Prunkande planeringar och inspirerande trädgårdar som runt alla de stora sjöarna i norra Italien. Maria Unde Westerberg

Men om ni fortsätter längs stranden, förbi de stora hotellen med prunkande trädgårdar, finns där gulliga pensionat vid den gamla bykärnan. Vi bodde på Albergo Sempione. Lite bedagat men rent och fräscht för 77€, inklusive utsikt OCH frukost. Exakt samma vy utanför fönsterluckorna till en bråkdel av priset, pengar över för både drink och middag.

Bröllop i Stresa Maria Unde Westerberg
Bröllop i Stresa Maria Unde Westerberg

Världens bästa takbar eller drink vid stranden?

Drinken ville vi förstås inta  i takbaren på Hotell La Palma. Världens bästa enligt de kända resemagasinen och perfekt vy i solnedgången över bergstopparna och sjön. Det vi borde gjort var att boka bord, där var det  det minst en timmes kö. Men strandbaren var nästan lika cool och där fick vi plats, ihop med gästerna och ett antal fotografer från bröllopet som pågick.

Ett litet glas vid stranden eller i den berömda takbaren på Hotel La Palma? Maria unde Westerberg
Ett litet glas vid stranden eller i den berömda takbaren på Hotel La Palma? Maria Unde Westerberg

Hur känna igen en bra italiensk restaurang?

Sedan kommer den klassiska frågan: Hur hitta en bra krog? Tipsen är väl beprövade och funkar fint över hela världen.

Vad ska vi äta? Maria Unde Westerberg
Vad ska vi äta? Maria Unde Westerberg
 1. Familjer, bland gästerna såväl som i personalen. Bord för åtta och uppåt, bra tecken.
 2. Hastigheten, i hur snabbt alla kypare rör sig, byter ut en olivolja som möjligen börjar tryta och exaktheten i hovmästarens omkalkylering för att på direkt fråga alltid ordna ett bord på tid.

  Kvicka italienska kypare i Stresa Maria Unde Westerber
  Kvicka italienska kypare i Stresa Maria Unde Westerberg
 3. Leenden, stora från gästerna, ovanliga från personalen, i början av kvällen. När du sedan är mätt, glad och nöjd, då kan det komma något uppskattande ord och till och med pussar på kind. De som ler redan i utanför entrén, beware!
  Burrata är aldrig fel Maria unde WEsterberg
  Burrata är aldrig fel. Foto: Maria Unde Westerberg

  Ristorante Mamma Mia i Stresa Maria Unde Westerberg
  Alla rätt  i Stresa! Maria Unde Westerberg

Alla rätt på Ristorante Pizzeria Mama Mia i Stresa. Grazie mille❤️

Ristorande Obicá Milano Maria Unde Westerberg
Ristorande Obicá Milano Maria Unde Westerberg

Perfekta lunchvyn på Milano Centrale

Och när vi ändå sedan passerar Milano Centrale, bästa stället för en som älskar både italiensk pasta OCH tåg. Gå ut genom säkerhetsportarna från stationshallen till nästa enorma hall. Håll vänster en bit och gå uppför en liten trappa och så: Ristorante Obicá. Utsikt över alla tågen, grym pasta, gott urval på vinlistan och gudomligt kaffe. Vad gör italienarna med sina kaffemaskiner för att få till det så, alltid?

Vilka är dina bästa stopp genom Schweiz och Italien på väg mot Rivieran? Kommentera gärna!

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!Tack för att ni hänger med oss! Kanske ses vi på Tågsemesterdagen på Calrion Hotel Stockhom den 28 mars?

#rivieraninomräckhåll #tågsemester #interrail #tågluff #tatåget #spiez #Stresa #bellaitalia #lagomaggiore #milanocentrale 

 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.