Ett dussin rutter till Rivieran

Boken Rivieran inom räckhåll foto Kristina Svensson
Boken Rivieran inom räckhåll foto Kristina Svensson

Sugen på att åka tåg, hela vägen genom Europa? Till skidorten på sportlovet, på långweekend i storstad eller som vi, till det azurblå Medelhavet där vi också bor ibland?

För dig har vi skrivit boken ”Rivieran inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike” med allt du behöver veta. Plus provat över ett dussin vägar genom Europa. Här kommer våra tips för att skippa både flyg och flygskam. 

Att ta tåget hela vägen är både underbart och kontrastrikt, där varje del av resan också blir en del av upplevelsen. Du kanske har hört att det är både krångligt och dyrt, men vi som reser långt regelbundet vill nog påstå att svåraste faktiskt inte är att boka biljetterna, utan att bestämma vilken rutt man ska ta. Oavsett så blir det alltid några byten och vilket tåg man ska välja för nästa etapp beror på.

Ulf i restaurangvagnen på väg mot Prag foto Maria Unde Westerberg
Ulf i restaurangvagnen på väg mot Prag foto Maria Unde Westerberg

Via Danmark eller direkt till Tyskland

För de flesta svenskar går vägen söderut via Köpenhamn och Jylland. Därifrån går att ta sig till Rivieran på drygt ett dygn. Då är det nattåg från Hamburg som gäller och snabba byten i Mannheim, Karlsruhe, Offenburg eller Basel mot Paris och vidare via Marseille. Alternativt via Zürich och Milano ner till italienska delen av Rivieran.

 

Snälltåget kör från i sommar nattåg varje kväll från Malmö till Berlin via Trelleborg-Sassnitz. Den vägen går utmärkt att ta även dagtid. Stanna till på Rügen eller fortsätt vidare till antingen Berlin eller Hamburg.

Från Göteborg är det också många som tar nattfärjan till Kiel och därifrån snabbtåg söderut.

Till Alperna på ett dygn

Den som vill åka skidor kan göra som vi, ta skidbussen eller tåget bara någon timme upp från Rivieran. Från södra Sverige kan du  välja nattåget från Hamburg till Innsbruck, kliva av och ta kabinbanan direkt upp i backen. Eller fortsätta till Zell am See och St Anton.

Alternativt åker ni till Zürich och når en mängd schweiziska skidorter uppbyggda kring tåget. Fashonabla Sankt Moritz till exempel, då får du tågälskarnas drömväg på köpet.

Tågälskarnas väg

Hotel Alpe Grüm längs Bernina Express foto: Maria Unde Westerberg
Hotel Alpe Grüm längs Bernina Express foto: Maria Unde Westerberg

Vägen över bergspassen via Chur, Albulabanan och Berninapasset har du säkert hört talas om. Och den är faktiskt värd en extra resdag under alla årstider. Vill man betala extra för det som heter Bernina express och få inglasade panoramavgnar kan man göra det. Vi vet att de vanliga röda regionaltågen funkar precis lika bra, utan tillägg. Följ Kristina Svensson råd och sitt eller stå längst bak i tåget för att ta bästa bilderna!

Schweizisk konduktor m interrail foto: Maria Unde Westerberg
Schweizisk konduktor m interrail foto: Maria Unde Westerberg

Under fyra-fem timmar får ni snirklar, snurror, hundratals vackra broar och schweiziska kyrktorn som stannar hela livet i minnesbanken. På vintern finns dessutom både rodelbanor och underbart långa kälkbackar överallt att susa nerför, perfekt familjeaktivitet för alla som reser med barn! 

Vägen vidare söderut fortsätter dessutom att fascinera. I italienska Tirano väntar redan palmer och den breda Valtellinadalens terrasserade vinodlingar följer med hela vägen ner den sagolikt vackra Comosjön. Där går rälsen tätt intill kustlinjen och om du vill göra ett stopp: gå av i Varenna och ta båten över till Bellagio, på udden där sjön delar sig. Mer romantiskt blir det inte. 

Sjöarna i norra Italien

Alla sjöarna där i norra Italien är förstås magiska. Comosjön är som sagt vår favorit, Gardasjön når du på några timmar från Innsbruck över Brennerpasset mot Verona. Där finns en mängd små orter att upptäcka.

Mellan de två större sjöarna ligger den gömda pärlan Lago de Iseo. Gör en avstickare från Breschia till Iseo eller Sulzano och ta båten öven till ön Monte Isola, magiskt.

Spiez utsikt över Thuner See foto: Maria Unde Westerberg
Spiez utsikt över Thuner See foto: Maria Unde Westerberg

En annan trevlig rutt går från Zürich via Spiez, Brig, Visp och Domodossola ner mot Lago Maggiore. Från flera av de orterna går stickspår vidare upp i bergen. Ofta med en kabinbana i direkt anslutning till tågstationen. Alltid med bedövande utsikt. 

Åker man ner längs Lago Maggiore kan man sova över natt till exempel i den gamla badorten Stresa. Fortsätt förbi de stora hotellen med prunkande trädgårdar så hittar ni små billigare pensionat vid den gamla bykärnan. Samma vy från balkongen, pengar över för en drink i solnedgången i takbaren på Hotell La Palma. Världens bästa enligt de kända resemagasinen.  

Stresa vid Lago Maggiore foto: Maria Unde Westerberg
Stresa vid Lago Maggiore foto: Maria Unde Westerberg

Via Piemonte och salthandlarnas väg

Från Milano tar den badsugna vägen direkt ner via Genua till Rivieran. Den som liksom vi gillar regionaltåg åker istället rutten över Turin och Piemonte. Vandra bland kullarna, smaka på tryffel och häpna över hur god en Barolo kan vara när den kommer direkt ur sin första vinkällare.

Dam på tåg med noter foto Maria Unde Westerberg
Dam på tåg med noter foto Maria Unde Westerberg

Färden vidare går via de romerska salthandlarnas gamla väg, längs gränslandet genom Lågalperna. Förbi Cuneo, skidorten Limone (också med lift intill tåget), Tende och Breil-sur-Roya ner till Ventimiglia. Plus ett antal medeltida byar som klänger längs bergssidorna. Den turen tar vi gärna som dagsutflykt också från Nice. På söndagarna med det svåra valet om vi istället ska hoppa på tåget till Moskva istället:)

Saorge väljs om och om igen till en av Frankrikes vackraste byar, med de pastellfärgade husen som kuliss mot ett antal kyrkor och palats som minnen av tiden då byn kallades Royas lås, och alla måste passera och alla måste betala skatt.

Långweekend i Berlin eller Prag?

Storstäder når du lika lätt. Berlin ligger faktiskt bara tretton timmar bort från Stockholm. Därifrån är det inte långt att ta vägen vidare mot Prag och Wien.

Amsterdam och Bryssel når du förhoppnings snart på bara några timmar till, när både nattåg och snabbtåg byggs ut i ganska hög takt. En natt i Hamburg funkar perfekt annars. Eller flera, den står sig väl som eget resmål, liksom gulliga Lübeck om man hellre vill gå all in på Hansa-historia.a

Alltid Paris

Klassiska Le Train Bleu vid Gare de Lyon i Paris, foto Maria Unde Westerberg
Klassiska Le Train Bleu vid Gare de Lyon i Paris, foto Maria Unde Westerberg

Paris är förstås staden vi alla drömmer om, vi stannar till där så ofta vi kan. En natt eller två, en lunch eller bara ett litet glas på ljuvliga Le Train Bleu. Från Paris tar du dig på ett par timmar till London eller genom vindistriktets på tre till Marseille och vidare längs Rivieran. Eller för den delen mot Spanien. Snabbtågen över Pyrenéerna går fort men kustvägen längs Langedoc via nästan bortglömda Port Pou, precis vid gränsen.

Lunch i Lyon

I gamla stan i Lyon vimlar det av hemliga gränder, gångar och lönndörrar från motståndstiden. Vi gillar att ta en båttur där de bägge floderna Saône och Rhône möts vid den nya stadsdelen Confluence. Och förstås, att äta lunch på egentligen vilken krog eller bouchon som helst. Stadens son Paul Bocuse uppgraderade den matlagningskonst som härskat i generationer och har idag sin egen saluhall, bara tio minuter från TGV-stationen Lyon Part Dieu.

Läs storyn om hur Madame på Gare de Nice styrde upp hela resan för Maria och Ulf runt Lunchen i Lyon här. 

Allra bästa sträckan: längs Rivieran

Oavsett hur du tar dig hit: sträckan längs med hela Rivieran är en av världens allra vackraste. Där tåget går närmast havet hela vägen, med bergen strax ovanför och alla sinnen får som ljuv musik i kontrasterna i sig.

Och oavsett var du stannar till, för en dag eller resten av livet, äventyren och upplevelserna tar aldrig slut.

Morgonbadare i Nice Maria Unde Westerberg
Morgonbadare i Nice Maria Unde Westerberg
Bästa stoppen? Oräkneliga, men här kommer några:
 • Rhendalen mellan Koblenz och Mainz, med sagoslott, vita gavelhus och böljande vinodlingar över pråmarna i par, som man inte begriper hur de tar sig runt de snäva kurvorna där floden svänger utan att välta.

 • Colmar, på vägen ner som avstickare från Strassbourg eller Mulhouse. Korsvirkeshus, kanaler och quiche lorraine i långa rader.
 • Marseille, Vallon des Auffes och alla dagar om året: båttur till Calanquerna.
 • Gulliga Cassis, vingårdar, lilla hamnen och Calanquerna, till fots och med båt.
 • Esterelbergen från Saint Raphaël till Cannes. Bo över hos Linnea och Sussi på urtrevliga Hotel du Soleil i Saint Raphäel. Ta lokaltåget, gå av på en station och gå till nästa, till exempel från Dramont till Agay.
Antheor vid Esterelbergen foto: Maria Unde Westerberg
Antheor vid Esterelbergen foto: Maria Unde Westerberg
 • Anthéor, det perfekta bad- och vandringsstoppet vid Esterelbergen, foto Maria Unde Westerberg
 • Klassiska Antibes, och följ Kristinas många tips på strövtåg däromkring
Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice
Maria Unde Westerberg håller stadsvandring på sin gata i Nice
 • Storstadspuls i Nice med Promenade des Anglais och Marias gata, där hon har stadsvandringar regelbundet
 • Lilla Train de Pignes upp till medeltida bya Entrevaux, komplett med vindbrygga, vindlande gränder och ett citadell som vakar på toppen av byn
 • Villefranche och den vackra stigen runt Cap Ferrat
 • Cap d’Ail och Èze, gå av tåget, bada, är lyxlunch på stranden och vandra till nästa station
 • Citronstaden Menton med världens bästa restaurang Mirazur och väldigt mycket annat
 • En kaffe på stationen i Ventimiglia och lunch på stranden i Bordighera

Välj din rutt utifrån vad som lockar mest

Vilka ställen och städer vill ni se? Äta glass, dricka vin, bada i havet  eller åka kälke? Övernatta på ena eller andra stället eller komma fram så fort det bara går? I så fall brukar det vara bra att kolla upp sovplats på eventuella nattåg först.

Nattågsfrukost foto Maria Unde Westerberg
Nattågsfrukost foto Maria Unde Westerberg

Titta sedan på alternativen, om det inte går att ta den tänkta vägen för att biljetterna är slut eller det tar för lång tid? Ett tips att skriva eller rita in olika rutter i en trädstruktur för att få överblick.

Men allra mest, lägg in luft, räkna med att allt kommer gå åt pipan och gläd dig när planeringen håller. Nånstans hamnar du och förmodligen blir det några dagar också alldeles ljuvligt.

Sugen på ännu mer? Lyssna på tidningen Vagabonds resepodd, med Maria som premiärgäst! 

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Bon voyage et bienvenues à la Côte d’Azur!

#rivieraninomräckhåll #tågsemester #interrail

Bästa utsikten i Nice foto Maria Unde Westerberg
Bästa utsikten i Nice foto Maria Unde Westerberg

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.