SJs eller VYs nattåg till Umeå?

SJs eller VYs nattåg till Umeå, är det någon skillnad? Jag och @therailwayqueen Susanna Elfors tog ju nattåg både till och från Umeå, och fick möjlighet att jämföra SJ och VY. På köpet fick vi en fin dag i Umeå med vacker promenad längs älven och riktigt god middag på Gotthards krog på kvällen.
Först och främst, tack för skjutsen upp Karin Högberg på SJ och för ölen på väg söderut igen, Patrik på VY! Personalen är som på alla tåg de allra bästa, trevligaste och mest serviceinriktade människor man kan tänka sig. Heja er!
För er som undrar för övrigt kommer här en liten betraktelse. Jag kan genast meddela att vagnarna är av exakt samma modell så skillnaderna är väldigt små. Lite variation i färgsättning men precis samma slags kupéer i både liggvagn och sovvagn.
 
Lakan, täcken och kuddar var bra hos bägge bolagen. SJs sängar i sovvagnen är dock betydligt skönare. Men att VY hade satt in två extra eluttag en bit upp på väggen, så att även överslafen kunde ladda telefonen över natt gillade jag särskilt. Äntligen någon som har tänkt!
I kupén hos SJ får man två små tetror med vatten medan VY hade dukat med både större vatten och chokladbit. Att VY hade bistron igång var klart plus, det hade av någon anledning inte SJ på vägen upp. Där stod supertrevliga Patrik och sålde både Vildmarkskorv och Nattågsöl från ett mikrobryggeri i Luleå.
Egen toalett med dusch i första klass innebär sk Stockholmsdusch. Det vill säga typ världens minsta, där det finns ett annat munstycke kopplat till handfatet och ett draperi du kan dra runt dig, lite som en klänning. Nästa gång duschar jag före eller efter nattåget😆
Frukost finns att köpa i bistron och hos båda bolagen ingår den om man åker första klass. Antingen från bistron eller på närliggande hotell, det känns väldigt lyxigt. I Umeå satt vi kvar halva förmiddagen och jobbade. I Stockholm fick vi istället vänta en halvtimme tills frukosten på Continental öppnade. Det var lite segt men klart värt, Scandics frukostar är riktigt generösa och fräscha.
Priset då? Ja bägge bolagen tillämpar dynamisk prissättning, så det kan variera över tid. Möjligen ligger VY lite oftare något över SJ. För de flesta är det nog dock dels tillgänglighet, dels tiderna för avgång och när man kommer fram som är viktigast.
(Killen på sista bilden heter Dennis Johansson och ville absolut också vara med på bild. Hej!)
Stort tack igen TÅGSEMESTER FRÅN UMEÅ Ida Hillebjörk Carl Weidenstolpe Railway Queen Europarunt.se – Tågluffa i Europa och alla som kom, det gör vi gärna om🚂

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”SJs eller VYs nattåg till Umeå?”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.