Stopp i Paris med alla sinnen

Vägen hem från Rivieran kan ändå ge ett stopp i Paris. Det spelar ingen roll hur ofta, om så bara för några timmar hinner alla sinnen få sitt. Allt tar ut svängarna mer. Kvinnan som går framför mig är sobert sommarklädd men genomtänkt i varje detalj. Jag älskar hennes stora armband men skulle aldrig våga fråga var hon hittat det.
Kvinnan på perrongen på Gare de Lyon foto: Maria Unde Westerberg
Kvinnan på perrongen på Gare de Lyon foto: Maria Unde Westerberg
Ljuden och lukterna kommer så snart jag kliver av tåget. Av järn längs perrongen, genom tågstationen där människor med parfym från jordens alla hörn försöker hålla avstånd, i den kakelklädda trappan ner till metrons katakomber. Allt är Paris, men med den nya hinnan av alcogel som en chimär trygghet över hela samhället. Långt färre än vanligt på både tåg, gator och torg, alla har munskydd. Hälften som man borde, många nere under näsan, hakan eller hängande på örat.
Lugnt på Gare de Lyon foto: Maria Unde Westerberg
Lugnt på Gare de Lyon foto: Maria Unde Westerberg
Dagens plat du jour visar sig vara långbakad biff, om möjligt ännu godare än jag drömt om. Min café noisette med Specolous-kaka efter är exakt som den ska.
Plat du jour i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Plat du jour i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Om jag byter station i Paris gillar jag att promenera längs boulevarderna. Nu går jag en tur runt kvarteren, njuter av skuggan under de höga lindarna intill husen från sjutton-, arton-, nitton- och tjugohundratal. Arkitektur som utmaning är viktigt, längs Seine har en ny grön skapelse brett ut sig där det förr låg skjul och magasin. En varm vindil får flaggor att smattra men vattnet flyter lugnt, de förtöjda pråmarna är nu restauranger och fräcka barer istället för bostäder.
Längs Seine i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Längs Seine i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Kanske hoppa på en Vélib och ta en cykeltur? Efter Corona görs nu i runda slängar 200000 turer om dagen med parisarnas kommunala cyklar.
Vélib-cyklarna i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Vélib-cyklarna i Paris foto: Maria Unde Westerberg
Men jag vill gå tillbaka, hinna in på Restaurant Le Train Bleu. En kaffe eller ett lite glas i baren kostar bägge 9€. De sköna fåtöljerna och hela den fantastiska miljön ingår, hela eftermiddagen om du vill.
Baren på Le Train Bleu Paris foto Maria Unde Westerberg
Baren på Le Train Bleu Paris foto Maria Unde Westerberg
Nästa år ska jag överväga middag, när nattåget Le Train Bleu mellan Paris och Nice återuppstår, enligt förslaget i förra veckans budget. Den här kvällen åkte jag istället till Basel och åt en trist fiskpinne med urkokta grönsaker till middag, innan jag sov gott, själv i ÖBBs sovkupé mot Hamburg. Det är kontrasterna vi vill åt, eller hur?
#rivieraninomräckhåll #paris #tågsemester #togrejser #railtic
Maria Unde Westerberg i Hamburg
Maria Unde Westerberg i Hamburg

Boken Rivieran inom räckhåll finns att köpa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Och att låna på många bibliotek! Gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll

Bon voyage?

#rivieraninomräckhåll #franskarivieran #tågsemester #togrejser

Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad.
Ja tack, gärna tips och resenyheter om tåg och södra Frankrike!

 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.