Ta tåget till Rivieran, fem bästa tipsen och rutterna dit
Drömmer du också om att ta tåget hela vägen till Rivieran men tycker det verkar krångligt? Vi kan knepen. Det började som ett gästinlägg av Maria Unde Westerberg på Kristina Svenssons blogg i februari, i juni kom den gemensamma boken Rivieran inom räckhåll, som du kan beställa här till kampanjpris på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Vi har just bokat vår fjortonde resa ner på ett drygt år och varsågod: här får du de fem bästa tipsen, helt gratis. Blir du sedan sugen på ännu mer är du välkommen att lyssna på Vagabonds resepodd som just återuppstått, med Maria som första gäst!
1. Ha målbilden klar och se resan som en del av upplevelsen
För de flesta av oss är det Medelhavet och ljuset som lockar. Men Rivieran är så mycket mer: maten, kulturen, kontrasterna och alla möjligheter för var och en att hitta det som passar. Allt du längtar efter finns där, inom räckhåll. Om du dessutom vill se resan dit både som en del av upplevelsen och ett mer hållbart liv har du kommit rätt. Det stora skillnaden när du tar tåget är att upplevelsen börjar redan när du går utanför dörren hemma. Sedan fortsätter det, i många timmar genom länder, städer och landskap genom Europa. Att resa med tåg gör att både kropp och själ hinner med. Du kan läsa, umgås, vila eller kanske jobba, helt ostört i så många timmar du vill. Du träffar också människor längs vägen, möten och samtal uppstår på ett sätt som aldrig skulle hända på ett flyg. Något händer när vi sitter tätt ihop med människor vi aldrig annars skulle träffat.

Och du får se Europa. Utsikten från tåget är otroligt omväxlande. Plattmark, kullar och höga berg, bakgårdar och bondgårdar. Medelhavet. Vad vill du uppleva på resan till och från Rivieran?
2. Börja med stoppen och upplevelserna längs vägen
Vi som rest genom Europa ett antal gånger senaste åren vill påstå att svåraste faktiskt inte är att boka biljetterna, men att bestämma vilken rutt man ska ta. Oavsett så blir det alltid några byten och vilket tåg man ska välja för nästa etapp beror på.

Utgå ifrån vilken väg ni helst vill ta. Vi kan rekommendera att äta lunch på Le Train Bleu i Paris såväl som att uppleva tågälskarnas Bernina Express i Schweiz, passa på att hälsa på en kompis i Berlin eller ta vägen över Wien. Fundera över vilka städer ni vill se och om ni vill övernatta på ena eller andra stället. Eller om ni vill komma fram så fort det bara går. I så fall brukar det vara bra att kolla upp sovplats på eventuella nattåg först.

Titta sedan på alternativen, om det inte går att ta den tänkta vägen för att biljetterna är slut eller det tar för lång tid?
De flesta börjar entusiastiskt att leta och ibland är det lätt att hitta rätt. Är det en hel tågluff genom flera länder blir det ofta snart en djungel av tider, tågnummer och byten att hålla reda på. Ett tips att skriva eller rita in olika rutter i en trädstruktur för att få överblick. Och tillåt dig att vara nybörjare, första gången kanske tåg funkar åt ena hållet så kan du flyga hem? Då har du förhoppningsvis fått blodad tand och ändå nästan halverat ditt klimatavtryck.
3. Boka själv eller ta hjälp med biljetterna
Interrailkort nästan alltid billigast
Om du är ute i god tid och vill pussla själv kan du hitta billiga biljetter hos respektive tågbolag. För längre sträckor lönar sig nästan alltid att skaffa interrailkort. Det köper du allra billigast på nätet via interrail.eu och får hem dem via ombud. Interrailkort finns i många olika kombinationer, första eller andra klass. Två barn under 12 år reser gratis med en vuxen, men behöver egna interrailkort. Anslutningsresan ut ur respektive in i Sverige ingår också, däremot kan du ibland behöva platsbiljett, på nattåg och de snabbaste tågen i Europa.
Är du bara lite tålmodig så lär du dig snart och kan klara det mesta på egen hand. Vårt tips är att boka platsbiljetter till de långa sträckorna på snabbtåg ner och kanske sista vägen hemåt. Om du åker mitt i semestern kan platserna ta slut, särskilt på nattågen. I övrigt går det också bra att ha lite is i magen. Dagtåg är snabbare och går som sagt ofta fint att åka med ändå, särskilt i Tyskland och Schweiz. Fördelen med att inte ha biljett, är att du kan göra spontana stopp när du ser något fint och sedan ta första bästa tåg som kommer, åt ungefär rätt håll.

Apparna som hjälper dig planera och boka
Railplanner är den ovärderliga samlingsappen för interrail (och Eurail, för icke EU–medborgare). Där hittar du det mesta du behöver för att kolla olika tågtider, både med och utan obligatoriska platsbiljetter. Genom den kan du komma vidare via länk och boka platsbiljetter till de större tågbolagen, ofta med e–biljett. Men ta det lugnt, under lågsäsong behöver du för det första ofta bara boka plats på natt– och snabbtågen, övriga tåg går det bra att hoppa på. Tyska bahn.de hjälper dig att söka fram hela resan med tider och priser för ett antal tågbolag i Västeuropa, är dessutom oftast bäst uppdaterade på tidtabeller, störningar och ändringar. Platsbiljett till interrail säljer de dock bara till sina egna linjer i Tyskland.

Utvecklingen av nya digitala verktyg går också snabbt framåt, de gör det enklare att både välja rutt och att boka resan. Men det går förstås också att få personlig service hos några svenska resebyråer som bistår med att planering, upplägg och biljetter ut i Europa. Hör av dig till exempelvis Centralens Resebutik i Kalmar, resebutikerna i Alingsås och i Karlstad och Stockholm Info på Stockholm central.
4. Var öppen för det som händer
Ok, allting klart och planerat i detalj, med minutschema mellan tåg, dyra hotell och bokade visningar? Grattis, då kommer er resa med stor säkerhet kunna utveckla sig till en mardröm. Fråga vem som helst som flugit interkontinentalt med några byten och inte fått bagaget på flera dagar, blivit av med handväskan på en weekendresa till Barcelona eller de som ofta åker tåg genom Småland. Den händelselösa resan existerar helt enkelt inte, oavsett färdsätt, och tur är väl det. En mycket bra utgångspunkt är att helt enkelt utgå ifrån att allt kommer hända på din resa. Förseningar, strejker, strömavbrott, bortspolad räls och tusen andra saker. Bli glad när allt går som planerat men var samtidigt förberedd när saker inträffar. Det är ju kontrasterna vi är ute efter, eller hur?

Och hur ofta är det inte just när man missar en anslutning eller kliver av på en annan station som själva magin uppstår! Du kommer till en helt annan plats som visar sig vara helt fantastisk, träffar personer du kommer minnas för alltid eller får en story om det absolut ljuvligaste madamen du handlade primörer av på marknaden runt hörnet. Allt ryms.
Notes to self
Våra notes to self efter senaste årets ungefär hundra tågbyten i Europa:
- Ha alltid med ätbart nog för flera måltider. Bars, chips eller cashewnötter, frukt som inte kladdar, godis och kanske en macka. Vet inte hur många gånger i sommar som bistron varit stängd, haft slut på mat eller vi inte hunnit handla på hela dagen vid oväntat snabba byten.
- Flera vattenflaskor är bra, fyll på så snart du ser en kran (finns på till exempel Brugsens livs på hovedbangården i Köpenhamn).
- Extra powerbank, eller två. Telefonen använder man oavbrutet och eluttag finns bara ibland.
- Glöm inte sjalen! Som kudde, handduk, att vara snygg i eller som filt när ACn blåser alltför svalt.
- Se upp för ficktjuvar, varhelst det är mycket folk. På stationer, spårvagnar stränder och caféer. Om du å andra sidan råkar glömma din ryggsäck på toa, med pass, biljetter, mat, vatten, laddare och sjal i, när du tagit ett glas på en bar i random storstad, då kan det ändå hända att närmaste botoxade äldre dam kommer och leta reda på dig, var denna möjligen din?
- Gå på en toalett när du ser den, sov när du kan och njut av allt.
5. Bienvenue à la Côte d’Azur!
Så till sist: Rivieran. Ett blått hav, ståtliga pinjeträd och den ljumma vinden som smeker din kind. Vad är det som är så särskilt med den här smala kuststräckan mellan bergen och Medelhavet? Som gör att konstnärer, kungligheter, gangsters och filmstjärnor likväl som en busslast tjeckiska tonåringar och såna som du och vi inte bara längtar dit utan också återvänder gång på gång?

Vi som skrivit boken Rivieran inom räckhåll är rivierabor på deltid sedan några år tillbaka, Maria i Nice och Kristina i Antibes. Under de här åren har vi samlat på oss en del favoriter och de delar vi gärna med oss av. Var du kan vandra, simma, cykla, handla bröd i bageriet och köpa blommor på marknaden. En särskild sak är just tågen. Sträckan mellan Marseille och en bit in i Italien här till världens vackraste, där rälsen smyger närmast havet och bergen skiftar i alla nyanser som går över dygnets timmar. Du är så välkommen. Just nu har vi kampanjpris på boken, så in och beställ boken genast på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Bästa julklappen till både dig, släkten och som present till tågälskaren, rivierabon och alla kollegorna på jobbet. Följ oss också på facebook och Instagram, samt under taggen #rivieraninomräckhåll
Fina pressröster om boken
Vi har fått många fina ord från press och läsare om boken. Så här skriver till exempel tidningen Vagabond om boken i sitt senaste nummer:
”En liten, kompakt och väldigt informativ guide till såväl franska rivierans guldkorn som ställen att göra stopp på längs rälsen norrifrån.” Vagabond
Och här kan du läsa Maria Unde Westerbergs ursprungliga blogginlägg på Kristina Svenssons blogg, ”På räls till Rivieran, fem sätt att skippa flyget”

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet.
Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!
#rivieraninomräckhåll #tågsemester #resor #tatåget #cotedazur