Vi ska plocka druvor i Provence!

Årets skörd i hela södra Europa ser ut att kunna bli både större och bättre än vanligt, men det finns två problem. Det ena är att druvorna mognat snabbare och måste skördas flera veckor tidigare än vanligt, för att inte få för mycket socker och därmed för hög alkoholhalt. Klimatet har påtagligt förändrats på senare år och flera gånger de senaste åren har man påbörjat skörden redan i augusti, istället för en bit in i september som det brukat vara.

Det andra är den stora bristen på arbetskraft. Vanligtvis kommer proffsplockare från utkanten av Europa och Nordafrika. Precis som i jordbruket i Sverige är den krassa verkligheten att proffs orkar betydligt mer, gnäller mindre och tål båda sol och långa dagar bättre än de flesta, mer eller mindre romantiskt lagda nordbor. I år, med alla restriktioner runt corona, släpps många av proffsplockarna dock inte in i vare sig Frankrike eller många andra länder under skörden.


Häng med i stories på instagram och facebook, både på @rivieraninomrackhall och @marremam

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet.
Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!