Vi ska plocka druvor i Provence!

Nästa helg tar jag äntligen tåget söderut, för att delta i det hårda, svettiga men underbara arbetet med att plocka druvor på en fin vingård i Provence. För oss som för många andra har det varit en dröm som vi mest sett om på film. Och plötsligt har vi i år fått möjlighet att hänga med!
Druvor på Domaine Rabiega, foto Yuhan Adell von Corswant
Druvor på Domaine Rabiega, foto Yohan Adell von Corswant

Årets skörd i hela södra Europa ser ut att kunna bli både större och bättre än vanligt, men det finns två problem. Det ena är att druvorna mognat snabbare och måste skördas flera veckor tidigare än vanligt, för att inte få för mycket socker och därmed för hög alkoholhalt. Klimatet har påtagligt förändrats på senare år och flera gånger de senaste åren har man påbörjat skörden redan i augusti, istället för en bit in i september som det brukat vara.

Vinskörd på Domaine Rabiega
Vinskörd på Domaine Rabiega

Det andra är den stora bristen på arbetskraft. Vanligtvis kommer proffsplockare från utkanten av Europa och Nordafrika. Precis som i jordbruket i Sverige är den krassa verkligheten att proffs orkar betydligt mer, gnäller mindre och tål båda sol och långa dagar bättre än de flesta, mer eller mindre romantiskt lagda nordbor. I år, med alla restriktioner runt corona, släpps många av proffsplockarna dock inte in i vare sig Frankrike eller många andra länder under skörden.

Klipp från Nice Matin
Klipp från Nice Matin
Enligt en artikel i Nice Matin är bönderna mycket oroade, det ligger över femhundra annonser om jobb ute och knappt några sökande alls.
För hela september har de flesta nu hittat både folk och fler maskiner för skörden, många producenter har dock akut behov direkt. Det är inget för klena och sjuka men, vi offrar oss☺️.
Redo att plocka alla sorters druvor på Rabiega
Redo att plocka alla sorters druvor på Rabiega

Häng med i stories på instagram och facebook, både på @rivieraninomrackhall och @marremam

De fina bilderna tog Yohan Adell von Corswant imorse, när han var ute och provsmakade. Skörden på @domainerabiega börjar kanske redan imorgon?.

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.