Resa genom Europa till Rivieran, vad gäller just nu?

(Uppdaterad 28 augusti)

Hela vägen ner till Medelhavet är öppen och från och med 26 augusti har UD hävt avrådan för resor till många av länderna inom EE/EES. Men håll koll, lokala restriktioner kan införas plötsligt på alla håll, med olika regler beroende på vilken region man kommer ifrån. Här har vi gjort en liten sammanställning om vad som  gäller just nu, i de olika länderna längs vägen till Rivieran. 

Efter nattåget i Hamburg Maria Unde Westerberg
Efter nattåget i Hamburg Maria Unde Westerberg

Att resa är enligt flera undersökningar det vi saknat mest under coronan. Vi har satt ihop en liten guide för er som vill och törs ta tåget, bil eller flyg, men vill poängtera att allt kan och ibland faktiskt också ändras från en dag till en annan. Tåg och flyg ställs in, orter får utbrott och hela regioner sätts i karantän igen men, fler och fler gränser är öppna för svenskar.

Ladda ner UDs app Resklar till din telefon, där står allt om vad som gäller för olika länder från dag till dag. Slå på pushnotiser och anmäl dig till svensklistan, så får lättare aktuell info. Tänk också på att olika länder har haft väldigt olika förhållningssätt till corona, det ska vi ha stor respekt för.

Välkommen till Danmark

Första stoppet för de allra flesta, är Danmark. Får vi åka dit? Svaret på den frågan är nu glädjande nog, ja. Observera dock att man från 22 augusti infört krav på munskydd på tåg och i kollektivtrafiken även här.

Hela Sverige räknas som öppet land, utan särskilda skäl eller krav på bokade övernattningar. Allt kan ju ändras igen, så kolla alltid danska polisens hemsida innan ni åker.

Alla får fortfarande resa på transit, även från karantänland, om man vid inresan lovar att ta sig genom Danmark så fort som möjligt.

Krister och Bettina över Stora Bält foto Maria Unde Westerberg
Krister och Bettina över Stora Bält foto Maria Unde Westerberg

På väg genom eller i Tyskland

Så kommer vi till Tyskland. Gränskontrollerna är borttagna och vi får resa fritt men var ändå beredd, en del kan fortsatt vara misstänksamma mot svenskar. Här gäller munskydd i butiker och kollektivtrafik, minst 1,5 avstånd och undvik folksamlingar.

På hemvägen, tänk på att det land eller regioner du kommer ifrån kan ha fått ändrad status. Man har infört och tagit bort obligatorisk testning vid gränsen, viss karantänsplikt kan dock fortfarande gälla, från de områden som finns med på listan från Robert Koch-institut. Bara transit genom riskområden är ok, om man inte övernattat.

Ni som kommer med färja från Kiel eller Trelleborg, eller med flyg, tänk på att avgångar och flyg kan ställas in med kort varsel.

Belgien och Nederländerna

På väg ner vill man gärna ta små avstickare och till Belgien går bra, munskydd på i lokaltrafiken gäller även där.

Även avrådan för Nederländerna har hävts, de i sin tur har karantäntvång kvar bara för regioner som markerats orange, vilket idag bara är Västra Götaland.

Det finns inget generellt krav på munskydd i landet, däremot i kollektivtrafien, Plus att krav har det införts i stora delar av Amsterdam och Rotterdam.

På restaurang ska man hålla minst 1,5 meters avstånd, man måste reservera plats och det hålls kontrollsamtal, så att ingen smittad ska komma in.

 Även Schweiz är öppet igen

Från tågstationen i Spiez Maria Unde Westerberg
Från tågstationen i Spiez Maria Unde Westerberg

Schweiz har både infört nya restriktioner och hävt karantäntvånget igen. Svenska UD hävde därför sin avrådan från 29 juli, här går bra att vistas.

Väl inne i landet gäller 1,5 meters avstånd. Med den distansen får man samlas numera även fler än 1000 personer. Då kan man dock få lämna kontaktuppgifter, för att kunna göra eventuell smittspårning. Temp kan kollas på flygplatser och ha alltid med munskydd, det krävs i kollektivtrafiken. Här kan du läsa allt om Schweiz Mandatory quarantine for persons arriving in Switzerland.

Bella Italia

Ristorande Obicá Milano Maria Unde Westerberg
Ristorande Obicá Milano Maria Unde Westerberg

Tack och lov kan vi nu åka till Italien också. Där är det mesta också öppet nu men reglerna ser lite olika ut i olika regioner. I Lombardiet och Toscana ska man ha munskydd på många håll, ibland ska man ha handskar i lokaltrafiken, så sådana kan också vara bra att ha med sig. Ibland krävs att man gör en självförsäkran att man inte har symptom på Covid19. Här finns länksamling till regler och restriktioner som gäller i Italien. Både båt- och flygtrafik är fortfarande starkt begränsade i trafik.

Österrike

Till Österrike får vi svenskar åka enligt UD. Österrikarna däremot är ganska petiga. De kräver att du kan visa upp ett negativt coronatest på tyska eller engelska, som inte är äldre än 72 timmar. Har du inget sånt med dig måste du ta test inom 48 timmar och respektera karantän tills du har ett negativt svar. Detta gäller också om man kommer från många andra länder inom EU, kolla UD Resklar för aktuell info om vilka.

Transit är alltid tillåtet, om du åker direkt och raka vägen igenom. Man får inte ens göra stopp för att tanka, heller inte övernatta eller liknande, motorvägsavgifter måste betalas före inresa. Den som flyger får inte lämna transitområdet. ’

Väl i landet gäller munskydd i tåg- och kollektivtrafik, på apotek, sjukhus, i mataffärer, på bensinmackar, bank- och postkontor mm.

Bonjour la France

Rivierablommor foto Maria Unde Westerberg
Rivierablommor foto Maria Unde Westerberg

Hur är det då äntligen i Frankrike, förutom underbart? Ja, det mesta är öppet här också, cafeer och barer, muséer. Under semestern har dock smittspridningen ökat, varför Paris och Marseille klassats som röd zon med aktiv smitta igen. Där som här ökar det mest i gruppen unga vuxna, så håll avstånd.

Alla får röra sig fritt men du måste alltid ha munskydd med och ofta på. Det är nu ett krav i alla offentliga miljöer: kollektivtrafiken, i butiker, på apotek, på restauranger, överallt.

I många större städer har man infört masktvång även utomhus på folktäta platser. I Nice sedan några dagar faktiskt på alla gator i centrum, eftersom alltför många struntade i att ha mask i värmen eller hade dem på trekvart, under hakan eller i pannan. Polisen har utökat kontrollerna och böterna är höga. 135€, första gången, därefter allt högre.

Max tio personer i taget får samlas, med minst en meters avstånd. Stränderna har öppet igen till allas stora glädje, för både bad och att ligga och sola. Som vi längtar!

Tåg och flyg till Rivieran

Tågbiljetter Rivieran Maria Unde Westerberg
Tågbiljetter Rivieran Maria Unde Westerberg

De flesta tåg i Frankrike ska gå enligt normal tidtabell, men med begränsat antal platser. På tågen genom Europa finns vissa restriktioner men det kan vara trångt på vissa håll. Svenska SJ säljer 75% av biljetterna medan SNCF fortfarande bara säljer ett säte av två. I Danmark får man inte stå upp men alla säten får användas och så vidare. Boka platsbiljetter är vårt tips. Extra hygienrutiner gäller förstås överallt, både för personal och passagerare.

Flyg till Nice går, men fortfarande begränsat och bara till terminal 2 (terminal 1 beräknas vara öppet fullt ut först i mars 2021, vilket visar på hur allvarliga beräkningar som görs runt om i världen). Munskydd krävs hos alla flygbolag under hela flygningen, de tar ofta också tempen och kollar så att ingen har över 38 grader.

Butiker och restauranger på flygplatserna är i allmänhet stängda och personalen kan vara reducerad. Plus att de som jobbar även ska ta temp med mera i säkerhetskontrollerna. Ta väldigt gott om tid på er vad varje flygning, och kolla flera gånger så att er avgång verkligen går.

Stadens son Paul Bocuse på fasad i Lyon foto Maria Unde Westerberg
Stadens son Paul Bocuse på fasad i Lyon foto Maria Unde Westerberg

Väldigt spännande är att Frankrike liksom flera andra länder, drar nytta av corona för att införa gröna reformer. Till exempel ska det bli förbjudet med korta flygningar, om resmålet kan nås med tåg inom 2,5 timmar. Som till Lyon, vår favoritstad för lunch, mitt emellan Paris och Rivieran.

Visa respekt och res med förnuft

Munskydd eller inte, social distans och olika förhållningssätt. Nu har vi kommit en bit in i pandemin och många börjar tröttna. En del kan bli mycket upprörda om man går för nära eller inte visar respekt, även på gatan. Andra anser att har man bara munskydd nånstans på kroppen så räcker det.

Oavsett egen inställning utgår vi helt ifrån att alla reser med sunt förnuft, när vi tycker det passar och enbart när vi är helt friska. För stora delar av Europa och Rivierans ekonomi är varje hotellnatt, varje restaurangbesök och varenda kopp kaffe vi köper, avgörande för om de ställen vi besöker alls ska kunna överleva.

Om du reser till ett land med avrådan, tänk på att vanliga reseförsäkringar inte gäller när UD avråder. EUs försäkringskort funkar, men bara för akut sjukvård och inte för ttill exempel ambulansflyg om något allvarligt skulle hända. Att teckna tilläggsförsäkring är ett varmt tips.

Fler tips inklusive ljuvlig middag

Det mesta av cafeer och matställen längs vägen har öppet. Vårt råd är dock att ha med så mycket mat och dryck som möjligt från Sverige, för att undvika trassel, nedstängda matställen och allmän misstänksamhet som fortfarande ofta råder mot svenskar. Ett bra tips är att frysa in ett par mindre flaskor till 2/3 med vatten innan resan. Perfekta frysklampar i början av resan, vattenförråd nästa dag.

Sussi och Linnéa på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Sussi och Linnéa på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

När du väl landat på Rivieran? Sola, bada, njut av marknaderna och den goda maten. Gå någon av våra tre favoritvandringar och som vi alltid varmt rekommenderar, stanna ett par nätter eller bara på ljuvlig middag, hos Sussi och Linnea på Hotel du Soleil i Saint Raphaël.

Maria pratar resor för Rivieraklubben
Maria pratar resor för Rivieraklubben

Vill du få många fler tips och inspiration? Här kan du lyssna på hela Marias webbföredrag för Rivieraklubben.

Än en gång, ladda ner UDs app Resklar, kolla även swedenabroad.se och www.reopen.europa.eu/sv

Och ha en riktigt fin resa, berätta och kommentera gärna längs vägen. Bon voyage!

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad! 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.