EU-stöd till 10 tågprojekt i Europa

EU-kommissionen ska stödja tio pilotprojekt för att uppmuntra gränsöverskridande tågresor, det meddelade de i veckan som gick. Med ökad efterfrågan måste både dag- och nattåg gå snabbare, oftare och bli billigare genom Europa. Snart blir det alltså lättare att ta tåget till genom Europa!

Connecting Europe by train, EU commision
Connecting Europe by train, EU commision

Ännu ett helt nytt nattåg, European Sleeper, kommer köra Amsterdam – Barcelona, med stopp i såväl Paris, Montpellier och Béziers. Den som vill ta en sväng över England kommer se en förbättring av den befintliga Eurostar mellan Amsterdam och London.

Vagabond maj 22 första uppslag
Vagabond maj 22 nattågsspecial

Stöd får också våra älsklingar @MidnightTrains som startar upp sin första nattågslinje Paris – Milano – Venedig redan nästa år. Deras vision är ju Hotels om rails och kommer med sprillans nya tåg (skriv upp dig på deras nyhetsbrev🚆!)

Som bonus noterar vi att ÖBB redan nu har öppnat sin nya nattågslinje mellan München och La Spezia. Perfekt för oss som vill gå av i Genova och kvista över till Rivieran. Eller för den delen vandra i Cinque Terre.

Corniglia Cinque Terre foto Maria Unde Westerberg liggande 2 (kopia)
Corniglia Cinque Terre foto Maria Unde Westerberg liggande

Mycket glädjande ser vi att det kommer nya tåglinjer mellan både Toulouse och Montpellier till Girona, förutom de nya snabbtåg som spanska Renfe startar i sommar mellan Barcelona och Lyon samt Madrid-Marseille. För den som vill vidare mot Portugal väntar även nya dagtåg mot Lissabon, från Madrid såväl som från La Coruña.

Maria på väg med nya nattåget till Paris
Maria på väg med nya nattåget till Paris

För oss som åker hela vägen från Sverige förlängs SJs nya nattåg Stockholm – Hamburg till Berlin med vissa avgångar redan från 31 mars. På samma sträcka får även Snälltåget stöd för förbättrad nattågstrafik.

Ulf på väg mot Berlin och Rivieran foto Maria Unde Westerberg
Ulf på väg mot Berlin och Rivieran foto Maria Unde Westerberg

Inom kort kommer äntligen dagtåg också från Göteborg till Hamburg, kanske ända från Oslo. Flixtrain fortsätter expandera med ny linje Stockholm – Leipzig via Berlin och även från München till Zürich. Den som vill ta omvägen över Tjeckien kan snart ta nytt nytt dagtåg från Köpenhamn till Prag.

Det kommer även nya linjer mellan Ungern, Österrike och västra Rumänien och även fler från München: till Zürich med Flixtrain, till Wien och Budapest med WESTbahn och till både Rom och Milano i samarbete mellan italienska FSI och DB.
Det blir och förbättring av den befintliga linjen Amsterdam – London.

massor av nyheter! Vilken ny rutt blir du sugen på att prova?

#rivieraninomräckhåll  #languedocinomräckhåll #italieninomräckhåll #eucommission #crossbordertransports #franskarivieran #ilovenice #frenchriviera #rivieran #cotedazur #southoffrance #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Vilken rutt blir du sugen på att prova?

#languedocinomräckhåll #eucommission #crossbordertransports #languedoc #occitanie #paysdoc #payscathar #southoffrance #rivieraninomräckhåll #italieninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.