Okända pärlan Lago di Orta

Har du varit vid Lago di Orta? Den mer okända lillasystern bland sjöarna i norra Italien är minst, men sägs vara renast i Europa. Och här finns allt man kan önska sig, i behändigt format men mycket mindre folk.
Vid marinan i Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg

Vägen dit går från Basel via vackra Schweiz, Spiez och tunneln till Domodossola. Därifrån tog vi tåget söderut och klev av vid Orta-Miasino.

Frukost på Hotel Bocciolo vid Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg
Utsikt från Hotel Bocciolo över Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg

Vi hittade det urtrevliga @hotelboccioloorta på nätet men ringde som alltid och fick ett mycket bättre pris. Det lilla familjehotellet låg med full utsikt över sjön och bergen och all frukt på frukostbordet odlat på sluttningen bakom husen. Strax nedanför låg en liten badplats med gräsmattor och precis lagom varmt källvatten.

Klostret på lilla ön i Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg
Maria med båtkaptenerna vid Lago di Orta Foto Ulf Westerberg

Själva byn Orta San Guilio ligger på en udde vid ett av Piemontes sju heliga berg, Sacri Monte. På berget finns med tjugo kapell om Fransiskus liv. Det högst aktiva munkkonvent ligger dock på en egen liten ö i sjön. Det får man inte besöka, men den korta båtturen dit är vacker. I gränderna runt om finns en fin Silent path med små meditationer att rekflektera över. Plus en av flera kända stjärnkrogar i detta diskret förtjusande hörn av världen.

Gamla rådhuset i San Giulio di Orta Foto Maria Unde Westerberg
Underbara vinbaren Pan & Vino i San Giulio di Orta Foto Maria Unde Westerberg

Vi höll oss dock i själva byn på udden och hann prova flera ställen. Som alltid finns dyra turistfällor ut mot vattnet och en stimmig krog med lokala stammisar runt hörnet. Allra bäst gillade vi aperitivon på @panevinodiorta vid torget. Eller möjligen middagen i solnedgången på @sanantonioorta. Eller bara allt, här hade vi kunnat stanna minst en vecka men längtade ju också hem till Nice.

Kvällsvy från middagsrestaurangen vi d kanten av Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg
Ulf och Maria på båtur över Lago di Orta Foto Maria Unde Westerberg

Vi kommer garanterat tillbaka. Då ska vi vandra upp i bergen plus hyra elcyklar för att utforska omgivningarna fullt ut.

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?