1 eller 2 klass på tågen?

Skillnad mellan 1a och 2a klass på tågen? Generellt är det bekvämare säten plus något tystare i 1 kl, i övrigt rätt likt varför jag oftast köper interrail 2 kl. I år flyttade vi dock fram vår resa en vecka och med det tryck som är på alla typer av resor, fick det bli 1 kl för att alls hitta platser på tågen.
1a klass frukost på SJ dagtåg

På utresan från Sverige ingick en god frukost, bonus för upphälld yoghurt istället för sötsliskig i engångsförpackning. På de danska tågen serveras morgenmad på liknade sätt. Under dagen finns sedan kaffe, te och snacks i 1 kl på både svenska och danska tåg.

Solrosor genom Europa foto Maria Unde WEsterberg
Solrosor genom Europa foto Maria Unde WEsterberg
I bistron på TGV Foto Maria Unde Westerberg
Stort utbud av drycker på TGV Foto Maria Unde Westerberg

I Tyskland, Schweiz liksom i Frankrike och Italien ingår inget extra, däremot kommer någon och serverar vid din plats, från bistro- eller restaurangvagnen som finns på de flesta snabbtåg. I Frankrike får man en chokladbit till kaffet, som liksom i Italien är riktig espresso. Solrosfälten utanför fönstren är så här års gratis men lika svårfångade på bild som vanligt, drycker av alla slag finns alltid tillgängliga.

Sovkupé med egen dusch och toalett på ÖBB. Foto Maria Unde Westerberg

På nattågen ingår enklare frukost hos de flesta bolag oavsett klass ute i Europa, lite bättre om man har sovvagn hos ÖBB. Nu på hemvägen var den enda lediga SJs 1a klass lyxkupé. Spännande ändå! Den vagnen hade dock gått sönder, istället fick vi en hel liggvagnskupé för oss själva. Lite hårda sängar men inklusive frukost. Kontinental sådan. Vitlöksost med jordgubbssylt på vitt bröd ser vi som kul avslutning på denna tågtur till Medelhavet.

Frukost på SJs nattåg från Hamburg Foto Maria Unde Westerberg
Kontrastrikt? Ja, som livet självt, och väldigt mycket att resa på riktigt. Oavsett 1a eller 2a klass får vi upplevelser hela tiden, är beredda på det värsta och blir glada över det mesta.
Schlagermove i Hamburg Foto Maria Unde Westerberg

På den här resan t ex Schlagermove i hela Hamburg på nervägen (som Pride fast för alla) magiska Lago di Orta och en natt i Paris på hemvägen. Där vi hittade oväntat billiga Bouillon Chartier rakt utanför Gare de l’Est. Kul ställe, prova själv nästa gång!

Middag på Bouillon Chartier Paris Foto Maria Unde Westerberg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.