Bästa sätten att ta tåg till Medelhavet

Bästa sätten att ta tåg till Medelhavet? Just nu är ni många som hör av er och undrar om bästa vägarna, var och hur man köper biljetterna och mycket mer. Klart ni ska ta tåget hela vägen. Det är lika underbart nu som förr, häng med!

Ulf i restaurangvagnen mot Prag Vackra Bellagio vid Comosjön foto Maria Unde Westerberg
Ulf i restaurangvagnen mot Prag Vackra Bellagio vid Comosjön foto Maria Unde Westerberg

Jag, Maria, har åkt ett trettiotal turer mellan Stockholm och Medelhavet bara de senaste åren, mest till Nice för vi också bor, men också mycket till fina Languedoc, Italien, Spanien, Portugal och längre österut i Europa.

Snabbaste rutterna just nu

SJs sovvagnar mot Hamburg
SJs sovvagnar mot Hamburg

Till Paris och London går det just nu att ta sig på mindre än ett dygn från Stockholm, med SJs nattåg till Hamburg (HBF från 1 april) och nästa byte i Köln. Vidare till Marseille, Montpellier eller Nice går också bra, om än med flera snabba byten och ganska sen ankomst.

Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg
Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg

Den smidigaste rutten är i mitt tycke dock fortfarande att ta sig över dagen från din ort i Sverige till Hamburg. Ha gärna gott om luft för bytet i Köpenhamn, både för ev förseningar och för att proviantera eller sträcka på benen. Sedan tar man ÖBBs nattåg som numera går från Hamburg strax efter 22. I sovvagnen delar man med en annan person eller reser själv. Då ingår bubbel, goodie bag och godare frukost. I liggvagn är frukosten kontinental och man delar fyra eller sex personer i samma kupé.

Sikta på Karlsruhe eller Offenburg, gör nytt snabbt byte i Paris och framme i Nice eller Montpellier redan vid 15. Eller ta det lite lugnare, stanna till och ta en riktigt trevlig lunch längs vägen, kanske i oväntat trevliga Mulhouse? Du hinner fram till middag ändå.

Köp Interrail nu

Mobil interrail 1 klass
Mobil interrail 1 klass

Jag köper alltid Interrailpass, fem eller sju resdagar beroende på vilka avstickare jag vill göra. Räkna med två resdagar ner och två hem, plus en för utflykt eller i reserv. För kortare sträckor över dagen kan du just nu hitta billiga biljetter på SNCF.

Och köp dina Interrailpass senast den 15 mars, just nu är det kampanj med 10% hos alla återförsäljare. Billigast på @interrail.eu där du också kan boka de platsbiljetter som är obligatoriska. Vill du ha personlig service mot en liten avgift kan du kontakta t ex @Europarunt.se liksom @togreiser.no @togrejser.dk och Ivar & Co på @resebutik i Kalmar.

Hej från nattåget foto Maria Unde Westerberg
Hej från nattåget foto Maria Unde Westerberg

Vill du åka nattåg bör du dock skynda dig att boka. Vi är allt fler som tar tåget och många nattåg  är tyvärr redan slutsålda. Att sova över på hotell i Hamburg, Celle, Berlin eller Bremen funkar också fint. Och kanske SNCFs nattåg till Nice, Latour-de-Carol eller varför inte Briançon istället? Våga vara flexibel, ändrade planer ingår i upplevelsen och det är ju då det börjar bli minnesvärt☺️

Rivieran och Languedoc ihop. Foto Maria Unde Westerberg
Rivieran och Languedoc ihop. Foto Maria Unde Westerberg

Det här var en snabbguide i all hast. Utförliga detaljer om både rutter, biljetter och alla pärlor i regionerna du ska till finns i böckerna om Rivieran och Languedoc inom räckhåll. Beställ här idag så borde du ha dem hos dig inom några dagar. Till sist, den nyuppdaterade versionen av det ursprungliga blogginlägget ”På räls till Rivieran”, som blev startskottet för första boken i Inom räckhåll-serien.

Bon voyage!

#rivieraninomräckhåll #languedocinomräckhåll #italieninomräckhåll #djuröstavsnäskultur #lidingöbibliotek #paysdocigpwines #southoffrance #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #franskarivieran #rivieran #cotedazur #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.