Det toleranta Nice

På Rivieran och framför allt i Nice har det varit turister sen 1700-talet. Många var verkligen engelsmän men var alla kom ifrån, det kunde man inte hålla ordning på. Varpå belgare, tyskar, en och annan svensk och inte minst ryssar, alla kallades Anglais. Och alla var, och är, välkomna.

Ikonisk tågaffisch från SNCF
Ikonisk tågaffisch från SNCF

Välkomna till Rivieran

I alla tider har Rivieran varit som en stor smältdegel, där kunde människor från alla håll och samhällsklasser mötas. Alltid tolerant, från de tidiga turisterna och fram till idag. Under andra världskriget hjälpte motståndsrörelsen många judar till Rivieran, där nazisterna inte kom åt dem under Vichyregimen. Den första jazzfestivalen i Nice hölls 1948, då många svarta musiker flydde USA och fick en fristad i Paris och på Rivieran. Idag finns en stor gaycommunity, kanske bidrog vår svenske kung redan tidigt till det.

Gare de Nice Ville foto Maria Unde Westerberg
Gare de Nice Ville foto Maria Unde Westerberg

Alla kom med tåget

Järnvägen längs Rivieran blev klar 1864, sedan kom alla med tåget. De klev av på den nya pampiga stationen,  Gare de Nice Ville, som ryska tsaren som är var vänlig nog att låta bygga. Mest åt sig förstås men än idag kan alla anlända ståndsmässigt.

Drottning Victoria och andra kungligheter var flitiga gäster men Nice har också världens äldsta karneval. Den har hållits i staden sedan medeltiden, med kulmen säsongen åren 1913-14, då en miljon turister besökte Nice. Imponerande siffra. Karnevalen är fortfarande världens fjärde största och firas varje år runt Place Massana. Titta noga på spårvagnarna, där fäller alla ner sina elförsörjare på taket och går på batteri en bit. Allt för att den högsta figuren, Le Roi i papper maché, ska kunna passera.

Karneval i Nice
Karneval i Nice

På tjugotalet gick det från vinterställe till att också dra folk på sommarsemester. Dels med stjärnorna Coco Chanel, Fitzgeralds, Charlie Chaplin, Evert Taube, dels med kungligheterna inklusive den svenska, som gillade värme och sol.

Och konstnärerna: Chagall, Matisse, Picasso, Miró, Giacometti, alla kom till Rivieran för ljuset och har skänkt mänskligheten otaliga verk att njuta av.

Ta tåget på semestern!

Tågaffischer som vykort
Tågaffischer som vykort

På trettiotalet infördes lagstadgad betald semester i stora delar av Europa. För att locka fler att ta tåget till bland annat Rivieran, gjorde franska tågbolaget SNCF en mängd ursnygga tågaffischer.

Rivieran inom räckhåll på stranden foto Maria Unde Westerberg
Rivieran inom räckhåll på stranden foto Maria Unde Westerberg

Numera hittar du de ikoniska motiven som vykort, posters och kylskåpsmagneter överallt längs Rivieran. Och förstås, i förädlad form, på omslaget till vår eminenta resehandbok ”Rivieran inom räckhåll, med tåg till de bästa upplevelserna i södra Frankrike”. Köp den på Bokus, Adlibris eller i din lokal bokhandel. Även om vi inte åker iväg så långt i år går det utmärkt att börja lägga upp planerna för kommande resor.

Joie de vivre

Happy Pride!
Happy Pride, även på stranden i Nice.

Henri Matisse myntade utrycket Joie de vivre på en av sina tavlor och det är väl därför vi så gärna återvänder allihop, eller hur? Oavsett vem du är och vem du älskar, till Rivieran är alla välkomna.

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, frankofilen och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad. 

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.