Drömmen om Rivieran, med tåg hela vägen

Just nu kan vi bara resa i fantasin. Men för alla er som ändå längtar till Rivieran och kanske försiktigt vågar tro på en tågsemester längre fram, har jag satt ihop ett ruttförslag baserat på ett femtontal turer de senaste åren. Det är egentligen särskilt till Kim, som hade planerat att åka 10-års-bröllopsresa i sommar, med många av mina favoriter längs vägen och på Rivieran. Men den funkar kanske för fler att drömma er bort med en stund även från hemkarantänen. Håll till godo, känn Medelhavsvinden mot din kind och havet som rullar mot mjuka stenar under dina fötter. Bon voyage! 

Bästa utsikten i Nice foto Maria Unde Westerberg
Bästa utsikten i Nice foto Maria Unde Westerberg

Precis innan alla gränser stängde kom jag hem från Nice i Frankrike, där vi också bor så ofta vi kan. Med flyg, eftersom även gränserna stängde och tåg ställdes in. Men i fantasin kan vi alla resa och en dag kommer vi väl åter kunna förflytta oss fysiskt. Då kommer dessutom varje hotellnatt, varje restaurangbesök och varenda kopp kaffe vi köper vara avgörande för om de ställen vi besöker alls ska kunna överleva. Alla tips finns också i vår bok Rivieran inom räckhåll. Här är allt helt fritt att fantisera vidare om. Häng med!

Fyll på förråden i Köpenhamn

Peter och Anne jobbar på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg
Peter och Anne jobbar på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg

Resan börjar på Köpenhamn central, dit du bör anlända från din ort i Sverige i god tid innan klockan 15. Väl där går du upp i stora hallen där det kan hända att du möter Peter eller Anne som jobbar där. Håll höger och där i hörnet mot Tivoli ligger Brugsens livs, perfekt för att handla mat och snacks plus fylla på dina minst två vattenflaskor i deras gratiskran mitt i butiken.

Brugsen på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg
Brugsen på Köpenhamn Central foto Maria Unde Westerberg

På tåget mot Hamburg finns någon automat och längre söderut trevliga restaurangvagnar. Men utgå ifrån att du inte kan få tag på eller hinner handla något mer på ett dygn. Ganska ofta är det något elfel, leveransfel eller strejk som gör att det inte finns mat. Jag brukar ha en stor baguette som kan delas och håller länge och inte kladdar, plus några bars, en påse chips och en liten flaska vin.  

Familjen Holmer på väg mot skidåkning i Zell am See foto Maria Unde Westerberg
Familjen Holmer på väg mot skidåkning i Zell am See foto Maria Unde Westerberg
Krister och Bettina över Stora Bält foto Maria Unde Westerberg
Krister och Bettina över Stora Bält foto Maria Unde Westerberg

15.26 går tåget till Hamburg. Njut av utsikten, av att du är på väg och att livet är underbart. Kanske har du redan börjat prata med dina medpassagerare. Skulle det bli spårfel eller nåt i typ Fredricia så brukar de vara snabba på att ordna fram bussar. När det händer har ni genast massor att prata om och är snart vänner på facebook 

Mer mat och kvällstoalett i Hamburg

Food courten i Hamburg Wanderhalle foto Maria Unde Westerberg
Food courten i Hamburg Wanderhalle foto Maria Unde Westerberg

Framme i Hamburg vid åttatiden och nu är det lite tajt om tid. Nu ska du dels handla middagsmat och mera snacks, dels göra kvällstoalett. Maten köper du i food courten tvärs över när du kommit uppför rulltrappan mot Wanderhalle, alltså andra sidan mot Philipsskylten. Förbi första Bierbaren där alla sitter och röker, till nästa gång. Rakt fram ett bra korvställe, om du till exempel gillar currywürst. Håll lite vänster så ha du ett tiotal olika matställen att välja mellan. Indiern är bäst och Spar express billigast för bara snacks och dricka.

Ein currywürst bitte foto Maria Unde Westerberg
Ein currywürst bitte foto Maria Unde Westerberg

Beställ maten i ta-med-förpackning och ta dig sedan tillbaka till spårhallen men gå längst till höger. Där ovanför spår 14 ligger en fräsch toa och dusch utan kö och med mycket mer plats jämfört med när du sedan kommer in på tåget. Borsta tänderna och byt om till pyjamas och rena strumpor så är du redo för nattåget, som förmodligen går från spår 12 eller 14 precis nedanför. Ta en bild på allt annat än Philipsskylten och kolla så att alla väskor och plånböcker är med.  

Akiko och matte på väg till Budapest foto Maria Unde Westerberg
Akiko och matte på väg till Budapest foto Maria Unde Westerberg

Nere på perrongen möter du säkert ett gäng andra glada svenskar. Vart ska ni? Hur lång tid tar det och hur funkar det att åka med så där många barn? Eller till och med hund?! 

Olika vagnar på nattåget

Väl om bord på ÖBBs nattåg finns tre sorters vagnar. Det ena är sittvagn, med sex säten i varje kupé. De kan man dra ut helt, så att det blir som en hel bädd att trängas i med helt okända människor. Här är det väldigt trevligt om man just bytt till rena strumpor, då ökar chansen betydligt att du kan sträcka ut dig och faktiskt somna till, skavfötters med personen mittemot.  

Borsta tänderna innan du kliver på tåget!
Borsta tänderna innan du kliver på tåget!

Det andra är liggvagn, som ni delar fyra eller sex personer i varje kupé. Lakan, kudde och en filt ligger på varje bädd, som var och en får bädda själv. När det är dags att sova alltså. Ofta sitter man och pratar i alla fall en liten stund, äter sin kvällsmat och delar både upplevelser och kanske lite dryck som någon har med sig. Men anpassa efter de andra, om någon vill gå och lägga sig direkt får man respektera det. Efter en stund kommer hur som helst tågvärden och tittar till er, fäller ner mittbäddarna och hämtar upp era platsbiljetter och interrailpass. De får ni tillbaka vid frukost sedan, ingen fara. Frukosten består av två österrikiska frallor, smör och sylt plus varm dryck. Toalett finns i änden av varje vagn, ofta med kö.  

Liggvagn på nattåget foto Maria Unde Westerberg
Liggvagn på nattåget foto Maria Unde Westerberg

Tredje alternativet är sovkupé, som rekommenderas starkt. Skönare säng, bäddat med riktiga lakan, goodie bag med både tofflor, smart liten handduk, öronproppar, vatten och bubbel, plus en utökad frukost med sex olika val. Här kan du lägga till för tvåbädds- eller egen kupé. Eller deluxe, med dusch och toa inne i kupén.   

Nattågsfrukost foto Maria Unde Westerberg
Nattågsfrukost foto Maria Unde Westerberg

Oavsett kupé, se till att dörren är både låst och reglad under natten. Stölder är tyvärr ganska vanliga, särskilt längre söderut i Europa. Sov alltid med värdesakerna under lakanet under din kudde, och ha mindre ryggsäck eller väska vid huvudet, inte vid fötterna.  

Så är det dags att vila. En del sover som stockar på tåg, jag brukar meditera mig igenom natten och utgå ifrån att jag somnar till ibland och förmodligen vaknar då och då. Jämfört med vilken långflygning som helst är det rena drömmen att ligga utsträckt och känna hur tåget gungar och gnisslar, samtidigt som vi alla rör oss stadigt framåt mot dit vi nu ska. Men ställ för all del väckarklockan, du ska upp i ottan!  

Byvy från tåget Maria Unde Westerberg
Byvy från tåget Maria Unde Westerberg

Upp i ottan mot Paris

Bästa förbindelsen mot Paris innebär att man kliver av i Mannheim redan 4.40. På den urtrista stationen får man sedan halvsova någon timme innan tåget mot Paris går lite efter klockan sex. Men det är det värt, efter att ha susat genom champagnedistrikten till frukost är ni framme i i kulturens och Frankrikes huvudstad i god tid innan lunch.  

Musée d'Orsay foto Maria Unde Westerberg
Musée d’Orsay foto Maria Unde Westerberg

Hur länge ni vill stanna i Paris är upp till er men några tips kommer här. Vi bor alltid på Hotel La Louisianne på 60, Rue du Seine. Enkelt kulthotell med absolut bästa läge i Saint Germain. Kolla in gallerierna på vår gata, gå på Musee d’Orsay, ät lunch i Marché aux les Enfants Rouges i Marais och strosa längs Canal Saint Martin. Förutom längs Seine och i Luxembourgträdgården, det är ett måste. Bästa utsikten får man uppe i Triumfbågen och slipper samtidigt köerna vid Eiffeltornet. Plus tusen saker till som ni själva vet.  

Klassiska Le Train Bleu vid Gare de Lyon i Paris, foto Maria Unde Westerberg
Klassiska Le Train Bleu vid Gare de Lyon i Paris, foto Maria Unde Westerberg

När det sedan är dags att dra vidare mot Rivieran så går tåget från Gare de Lyon. Där måste ni titta in och ev ta en kaffe på restaurang Le Train Bleu innan tåget går. Och var i god tid, det tar en stund att traska genom gången till rätt spår och ännu längre tid från spärren till er vagn i TGV-tåget. Vi lyckas alltid få vagn 16 av 16 längst bort. Vilket innebär att vi alltid börjar i bistron, och ofta blir kvar. Sitter och njuter av det vidsträckta landskapet längs floddalarna genom Beaune, Côtes du Rhône, Côte du Provence. Och vips är vi framme vid Medelhavet.  

La Prom' Rivieran inom räckhåll Maria Unde Westerberg
La Prom’ Rivieran inom räckhåll Maria Unde Westerberg

Välja väg längs Rivieran

Här kan man göra olika val. Vi längtar ju alltid hem till Nice och fortsätter oftast dit direkt, då är vi oftast framme mellan fem och nio på kvällen beroende på vilket tåg vi tagit. I det här fallet har ni nog åkt på morgonen från Paris och har tid med en liten omväg. Byt därför tåg på lämpligt ställe, till exempel i Avignon och fortsätt till Arles, där ni kan gå av under några timmar. Väskorna kan ni lämna på stationen och dels följa i Van Goghs fotspår genom små plattor lagda som markeringar i gatan, dels finns en ny spännande konstpark som heter Luma Parc. Bland annat med sprillans nytt museum och mycket modern spegelarkitektur.  

Vänta med Ensues les Redonnes foto Maria Unde Westerberg
Vänta med Ensues les Redonnes foto Maria Unde Westerberg

Efter lunch tar ni tåget till Marseille men via Martigues. Den tågsträckan närmast havet kallas Le Train du Côte Bleu och anses vara särskilt fin. Vi hade med den i första upplagan av boken men strök det i andra tryckningen. Vi tyckte det var jättekonstigt att det inte fanns ett enda rum eller hotell att boka i byarna längs sträckan. Men efter att ha gjort ett mycket kort stopp i Ensues-les-Redonnes där vi också pratade med några bybor förstod vi varför. Det visade sig pågå ganska tung knarkhandel i hamnen, liksom på en del andra orter där i närheten av Marseille. Trist. Där finns annars jättefina vandringsleder, en dag får vi hoppas läget blivit bättre. Sträckan i sig är mycket vacker där längs småcalanquerna och absolut värd som omväg.  

Marseille eller Cassis? Välj båda!

Valet står då istället mellan Marseille, den stora, blandade staden som ryckt upp sitt mycket skamfilade rykte många gånger om de senaste tjugo år, eller gulliga Cassis på andra sidan Calanquerna. Om jag får råda, ta båda?  

Vallon des Auffes Marseille foto Maria Unde Westerberg
Vallon des Auffes Marseille foto Maria Unde Westerberg

Marseille bor ni till exempel nära gamla hamnen eller längre ut mot havet österut. Missa inte fina gamla fiskehamnen Vallon des Auffes, med solnedgången mellan valvbågarna och hipsters i klasar blandat med affärssfolk i kavaj längs kajerna.  

Framför allt så måste du fortsätta ut till vårt bästa och varmaste tips längs hela kusten: Calanquerna, nationalparken med vita klippväggar som reser sig uppemot tvåhundra meter och vikar som skär kilometerlångt in. Med buss från Marseille och sedan till fots längs lederna, med klätterutrustning nerför de branta klippväggarna eller med båttur från gamla hamnen. Helst både och på allt.  

Calanque foto Maria Unde Westerberg
Calanque foto Maria Unde Westerberg

Fina Cassis ligger på andra sidan Calanquerna och erbjuder liknande naturupplevelser. Det är lika litet som Marseille är bullrigt och kallas ibland St Tropez lillasyster med såväl pittoresk hamn, en strand och välbevarat fort som vakar över dess invånare. Plus vingårdar ända ner i byn, en massa trevliga restauranger och hela spektrat av boenden. Till exempel lilla Le Cassiden, precis vid hamnen.  

Les Roches Blanches Cassis foto Maria Unde Westerberg
Les Roches Blanches Cassis foto Maria Unde Westerberg

Men ni ska ju fira något särskilt på resa och kan varmt rekommendera Les Roches Blanches. En nyrenoverad Art Deco-pärla ute på klippkanten där de fantastiska Calanquerna börjar, med 38 rum och omtänksamhet i varenda detalj. Bada i infinitypoolen eller släng er rakt ner i Medelhavet.   

Missa inte underbara Hotel du Soleil i Saint Raphaël

Sussi och Linnéa på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Sussi och Linnéa på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Nästa stopp med tåget borde definitivt vara Saint-Raphaël. Där uppe bland de tjusiga gamla privatvillorna ligger urgulliga Hotel du Soleil. Vi har varit där flera gånger och kan inte nog beskriva hur mycket vi gillar hotellet, maten och bemötandet.

Det ägs av superproffsiga Linnea och Susanne i en paradvilla från förra sekelskiftets glansdagar. Efter att ha drivit kvarterskrog på Kungsholmen i Stockholm finns de nu med varsamt återställda rum, studios för veckouthyrning och om sommaren även en ljuvlig restaurang på Rivieran, några gator upp från de röda Esterelbergens klippvikar och vandringsleder. Här kan du läsa mer om underbara Hotel du Soleil i Saint Raphaël, rekommenderas varmt!

Den hemliga viken i Anthéor 

Anthéor foto Maria Unde Westerberg
Anthéor foto Maria Unde Westerberg

Att resa med tåg är det bästa och vackraste färdsättet längs Rivieran. Ta lokaltåget vidare längs de röda Esterelbergen, kliv av på någon liten station och vandra till nästa. Anthéor-Cap-Roux till exempel, med riktigt snygg tågbro över 25 meter höga valv. Om sommaren finns ett fint litet hotell, Les Flots Bleus, två barer och en badvik till var och en. Du ser ända bort till fortet på Iles des Lérins, där den gamle munken St Honorat höll till. När han inte satt i sin grotta uppe på vid toppen av Cap de Roux. Dit går en vandringsled från stranden, som för övrigt var en av de tre stränder där de allierade landsteg under andra världskriget.  

Det glamorösa livet?

Lunchdessert på Le Galet i Nice Foto: Maria Unde Westerberg
Lunchdessert på Le Galet i Nice Foto: Maria Unde Westerberg

Efter Esterelbergen kommer hela pärlbandet av välkända namn på orter längs Rivieran. Vraka och välj där ni vill göra stopp och bara njut, med din egen nivå av glamour. Här finns plats för alla och miljardärer med flotta bilar kommer du se. Men de allra flesta är hela vanliga människor och egentligen har vi alla samma anledning att vara där: Solen, ljuset, maten, kulturen, Medelhavet. 

Havet!

Senter littoral Cap de Nice foto Maria Unde Westerberg
Senter littoral Cap de Nice foto Maria Unde Westerberg

Det där Medelhavet! Med sina hundratals nyanser av blått, från mildaste turkos till stormigt blåsvart när stormarna yr om hösten. Där vill vi alla vara. I rörelse längs strandpromenaderna. På någon av våra favoritvandringar längs de underbara Sentiers littorals och för att bada, förstås. Sandstränder och små vikar, calanquer, väster om Antibes, klappersten från Nice mot Italien med brantare berg bakom. 

Morgonbadare i Nice Maria Unde Westerberg
Morgonbadare i Nice Maria Unde Westerberg

Vädret på Rivieran under vintern är ungefär som sval, svensk sommar. Det kan regna men är oftast runt tjugo grader i luften. Dessutom, fortfarande nästan lika varmt i vattnet ända in november och som minst strax under femton grader. Ta med badkläder och häng på morgonbadarna som samlas varje morgon, året runt.

Iles des Lérins

Kristina och Maria på Isle St Marguerite, foto Kristina Svensson
Kristina och Maria på Isle St Marguerite, foto Kristina Svensson

För hela området runt Antibes kan vi varmt rekommendera min kollega Kristinas blogg Tomatsallad.nu Det enda jag måste dela med mig av är att göra en båtutflykt till Iles des Lérins. Magiskt!

Iles des Lérins är de två öarna utanför Cannes. Den yttre St Honorat, med sitt imponerande kloster väl synligt på udden längst ut mot Afrika, på vakt mot inkräktare genom seklerna. Där finns ännu munkar som numera lever på att odla och sälja kvalitetsvin. Vid vinskörden håller de även retreat där man både firar mässan ute bland vinrankorna och kan hjälpa till att plocka.

Glassbåten på Ile Sainte Marguerite foto Maria Unde Westerberg
Glassbåten på Ile Sainte Marguerite foto Maria Unde Westerberg

Den inre ön Saint Marguerite är större och mer lättillgänglig. Där finns det gamla fortet man kan besöka och påminnas om kustens krigiska historia. Gå sedan genom eukalyptusallén till andra sidan där båtar i alla storlekar ligger och guppar på svaj. Fortsätt en bit längs ena eller andra stranden så är chansen stor att du hittar en alldeles egen vik. Glassbåten kommer in då och då och säljer både champagne och svala drycker.

Det finns även en snackbar och glasskiosk på ön. Våra ungdomar och deras kompisar bokar bord flera månader i förväg på en av de två restaurangerna där partyt pågår hela eftermiddagen. Men ta för all del med mängder av eget vatten, gärna även matsäck för hela dagen. Du kommer vilja stanna kvar så länge du kan. Båtarna går från Cannes året runt och från Golfe Juan på sommaren.

Hemma i Nice

Målet med varje resa, hemma i Nice där havet kan skifta i hundra nyanser på en och samma dag. Maria Unde WEsterberg
Målet med varje resa, hemma i Nice där havet kan skifta i hundra nyanser på en och samma dag. Maria Unde WEsterberg

Här har jag ju allt och älskar varenda detalj. Vi har varit där de senaste tjugofem åren och haft vår egen lägenhet de senaste fem. Har hållit ett antal stadsvandringar och skulle kunna tipsa om hundratals små ställen. En hel del står i Rivieranboken, här hittar du sju tips för sköna dagar och här nedan kommer några speciella stopp vi också gillar skarpt.

Le Boréal i livliga Liberation

Anti Corona hos Henrik på Le Boréal foto Maria Unde Westerberg
Anti Corona hos Henrik på Le Boréal foto Maria Unde Westerberg

Svenske Henrik hade jobbat på tågen hos norska NSB i tjugo år när han en dag helt sonika sa upp sig och köpte en bar i Nice. Vi har tillbringat många trevliga kvällar hos honom på Le Boréal. Det ligger två gator upp längs spårvagnsspåren från tågstationen och till vänster, på 2, Rue de Verdun i stadsdelen LIbération som fått ett stort ansiktslyft de senaste åren. Ett perfekt sätt att känna sig som en local även om man inte kan franska.

Kvarterets grannar har fortsatt komma och är en salig blandning av alla som bor där. Förre ägaren Michel håller fortfarande ordning, särskilt när det visas fotbollsmatcher på storskärmen. Vem som dricker vad, vilka som håller på vilka lag och hur mycket var och en ska betala när matchen och kvällen är slut. Le Boréal är ett måste att besöka så snart vi kan efter corona, allt vi kan göra för att stötta enskilda barägare är livsavgörande för att de ska kunna fortsätta finnas.

Lavomatique 

Le Lavomatique i Nice foto Maria Unde Westerberg
Le Lavomatique i Nice foto Maria Unde Westerberg

Ett av de roligaste inslagen av nyaste franska köket, cuisine de marché, finns hos Le Lavomatique, en gammal tvättomat mitt i turiststråket i Nice Vielle Ville. Här lagas hantverksmässig mat med piggt handlag och influenser från hela välden. Smårätter man gärna delar  och naturviner som är goda på riktigt. 15 platser i baren och 15 vid några bord, reservera helst. 

Bistrot d’Antoine 

Maria och Armand utanför Bistrot d'Antoine foto Ulf Westerberg
Maria och Armand utanför Bistrot d’Antoine foto Ulf Westerberg

En av storfavoriterna för många såväl Nicebor som besökare är Bistrot d’Antoine i Nice, dit vi går i stort sett varje gång. Ägaren Armand driver också krogarna Bar des Oiseaux, Comptoir du Marché och Peixes i gamla stan, plus suveräna vinbaren Cave du Cours, precis bakom blomstermarknaden Cours Saleya. Alla har BIB i Guide Michelin som härliga kvarterskrogar, men också omnämnaden i Le Fooding, franska motsvarigheten till White guide.

Bistrot du Port 

Rivierablommor foto Maria Unde Westerberg
Rivierablommor foto Maria Unde Westerberg

Bistrot du Port hittar du godaste lunchen i solen. Förrätt, varmrätt, kaffe och ¼ vin ingår i dagens formule. Men missa inte att även beställa in en dessert, eller. Dottern i familjen för tradtionen vidare och vann nyligen pris för bästa desserterna, precis som både mamma och mormor gjort före henne. Vill du prova mer än en dessert, välj Café Gourmand, med kaffe plus flera miniportioner av dagens utbud.  

Pour vos beaux yeux 

Pour vos beaux yeux Nice foto Maria Unde Westerberg
Pour vos beaux yeux Nice foto Maria Unde Westerberg

Ett stenkast från blomstermarknaden och Cours Saleya i Nice ligger också den helt ljuvliga glasögonbutiken Pour Vos Beaux Yeux. De säljer restaurerade vintagebågar från seklerna mellan 1900 till 1980, är legitimerade optiker och har butik även i Paris med specialsamling av Ray Bans. Ägarna älskar dessutom Sverige, sonen har pluggat i Stockholm där de också är ibland. När du tröttnat på dina glajjor kan du byta in de gamla, kanske mot ett par ännu äldre?  

Nice Cycle Tours 

Vy över Villefranche foto Maria Unde Westerberg
Villefranche foto Maria Unde Westerberg

Den sportiga hyr racercykel och drar iväg många mil, upp i bergen på livsfarligt kurviga vägar med branta stigningar eller på plattmark längs havet. Västerut mot Cannes och Esterelbergen eller österut kanske ända till San Remo, där man bytt ut tågrälsen mot fina cykelbanor. Gillar du att glida fram utan större ansträngning finns numer alltid även elcyklar att hyra. Nice Cycle Tours  har jättefina guidade turer, från en timme runt stan till heldagsutflykter till vingårdarna i Bellet eller Villefranche. 

Vägarna hem

Place de Bellecours Lyon foto Ulf Westerberg
Place de Bellecours Lyon foto Ulf Westerberg

Hemvägen tycker jag ni ska ta över Lyon. Bo på lilla Hotel Elysée precis intill Place Bellecour på halvön mellan floderna Saône och Rhône. Upptäck lokala bouchons och gamla stans hemliga gränder. Ta en båttur och kolla den nya spännande arkitekturen och stadsdelen Confluence och missa inte Les Halles des Paul Bocuse. Det finns också nya Côte international de la Cite, där man kan följa hela matupplevelsen från jord till bord. Det ska vi prova nästa gång.  

Därifrån är det jättefint att ta lokaltåget längs Genevesjön via Biel och Bern till Basel och därifrån hoppa på nattåget till Hamburg.  

Colmar foto Maria Unde Westerberg
Colmar foto Maria Unde Westerberg

Annars kan fina stopp kan vara i gulliga Colmar eller större Strasbourg för korsvirkeshusen och den goda Alsacematen. Plus vinerna, de kan man gärna följa terrasserna av längs hela Rhendalen. Särskilt fint längs 50e breddgraden och alla sagoslotten på sträckan mellan Mainz till Koblenz.

OM det går och ni hellre vill åka över Italien har jag skrivit flera inlägg om vägarna upp där, via Stresa och om vår favorit Bellagio med Bernina Express till exempel. Klicka på rubriken högst upp och botanisera dig fram.

Ulf vid Snälltåget mot Berlin, foto Maria Unde Westerberg
Ulf vid Snälltåget mot Berlin, foto Maria Unde Westerberg

Några dagar till? Ta vägen över Berlin, där kan man aldrig vara för många gånger. Och så Snälltåget hem till Sverige. Från i sommar kör de varje dag och alla vagnar är nyrenoverade, med väl fungerande luftkonditionering.  

Rivieran inom räckhåll på stranden foto Maria Unde Westerberg
Rivieran inom räckhåll på stranden foto Maria Unde Westerberg

Häng med oss via Tågresepodden!

Tack för att du läst ändå hit, det värmer och jag hoppas du fått med dig lite av känslan, både av att åka tåg och av Rivieran. Fortsätt klicka dig runt här på sidan för mer inspiration. Vill du hänga med oss ännu mer, så startar vi faktiskt nu även Tågresepodden, som du kan läsa mer om här. Följ redan nu på Instagram @tagresepodden

Köp boken Rivieran inom räckhåll

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet.  Eller låna på biblioteket, finns på nästan alla bibblor i Sverige men även i Finland, Norge och Danmark.

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!



Tack för att ni hänger med oss! Hur ser dina drömmar ut idag?  

#rivieraninomräckhåll #tågsemester #interrail #frenchriviera #cotedazur  

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

3 svar på ”Drömmen om Rivieran, med tåg hela vägen”

  1. Tack snälla Maria för de många, fina tipsen! Jag känner mig hedrad! Vi har just läst igenom dem tillsammans och kan känna brisen från havet i din beskrivning. Vi fick just ett mail från franska sidan av interrail där de avråder oss från vår resa, men vi vet ju inte hur läget ser ut i juni då vi tänkt oss att åka. Förr eller senare bör vi ju kunna genomföra den.
    Tack!

    1. Salut,
      Tack själv Kim, fint att ni gillar mina små guldkorn. Och även om alla avråder just nu, en dag släpper det säkert så att vi kan börja röra oss igen. Det där med tid är ju ändå flyktigt:) Interrail har dessutom förlängt giltighetstiden på alla interrailkort med sex månader från startdatum, vi kommer nog iväg. Vem vet, vi kanske ses därnere? I så fall ingår personlig guidning.
      Bisous a distance,
      Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.