Underbara Hotel du Soleil i Saint Raphaël

När coronakrisen en dag lättar, då måste ni göra stopp på urgulliga Hotel du Soleil, inbäddat bland de tjusiga gamla privatvillorna i Saint-Raphaël. Vi har varit där flera gånger och kan inte nog beskriva hur mycket vi gillar hotellet, maten och bemötandet.

Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Äkta lyx: att hoppa av tåget på Rivieran, komma fram till det lilla hotellet och allt är precis så där som du egentligen önskar dig.

Från kvarterskrog till franskt hotell

Hotel du Soleil ägs av superproffsiga Linnea och Susanne och ligger i en paradvilla från förra sekelskiftets glansdagar, några gator upp från de röda Esterelbergens klippvikar och vandringslederEfter att ha drivit kvarterskrogen Nagg på Kungsholmen i Stockholm fick de nys om ett litet hotell. Sånt hade de egentligen aldrig jobbat med, men det låg ju i södra Frankrike?

Fontänen vid Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Fontänen vid Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Väl där blev de handlöst förälskade. De visste att de hade mycket av den kunskap, och galenskap, som krävs. Att driva hotell innebär också att själva ta hand om allt. Hus, trädgård, mat, städning, ekonomi och rörmokeri. Vem som skulle vara vem a Manuel, John Cleese och hans fru i Faulthy Towers kan de bara le menande åt. Allt slit kräver både muskler, nära till skratt och viljor av stål. Samtidigt vaknar de varje morgon och ser på sitt hus, vad de åstadkommit och hur glada och nöjda alla gäster som kommer dit är.

Många återvändande gäster

En hel del gäster är skandinaver som hittat dem via vänner och sociala medier, men över 80% är fransmän, många återkommer år efter år.

Hönsen på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Husets höns på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Så tänk dig nu att du kommer in på den knastrande grusgången framför villan, lika gul som solen och med alla belle epoque-detaljer väl bevarade. Fontänen med sin lilla delfin porlar på andra sidan pergolan i trädgården, som i sin tur blommar nästan löjligt vackert. Bakom knuten hör du hönsen kackla och värpa fram frukostäggen à la minute.

Sussi och Linnéa i Esterelbergen foto Maria Unde Westerberg
Sussi och Linnéa i Esterelbergen foto Maria Unde Westerberg

Välutbildade superproffs

Linnéa och Sussi tar emot och pysslar om både dig, de andra gästerna, hotellet, maten och sina hundar med samma kärlek, oavsett tid på dygnet.

De är bägge kockutbildade på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan. Numera tar Linnéa, som också är civielekonom, större ansvar för ekonomi och matsal medan Sussi, som har jobbat på ett antal stjärnkrogar i Stockholm, är La Chèfe. Med sin magiska gèste får hon alla råvaror att dansa runt smaklökarna i gommen på den mest härdade gourmet.

Studios på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Studios på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Egen balkong eller studio med uteplats?

Rummen är urgulliga och smakfullt inredda med riktigt sköna sängar, nästan alla har egen balkong eller terrass.  Bakom själva villan finns fem trevliga studios för veckouthyrning. Med mezzanine och egen uteplats kan man lätt bo fyra personer.

Inkokt lyxlax på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Inkokt lyxlax på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Restaurangen under pergolan

Om sommaren driver de numera även en restaurang där under pergolan. Det tog ett år att bygga om garaget till restaurangkök och att få alla tillstånd som krävdes.

Från juni till september kan du på kvällen nu få den ljuvligaste marulk med lokala miniprimörer, blomkålspuré och helt delikata små bönor ihop med den godaste bio-bordeaux vi druckit. På morgonen serveras du sedan en liten men helt perfekt frukost i trädgården medan kvarterets fåglar har morgonkonsert.

Frukost på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Perfekt frukost på Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Esterelbergen, ett eldorado för vandrare

Det finns en mängd leder i Esterelbergen, både för vandring, cykel och klättring. Enklast är annars att hoppa på lokaltåget, kliva av på en station som ser trevlig ut och vandra till nästa. Till exempel från landstigningsstranden Dramont, runt klippan och till Agay, som är en av tre favoritvandringar vi skrivit om här. Cap du Roux är en fin bergstopp om man är sugen på sportigare vandring från Anthéor-Cap-Roux.

Be Linnéa och Sussi ordna gourmetmatsäck och packa med en flaska rosé. Den lunchen kommer ni leva på länge.

Calanque foto Maria Unde Westerberg
Calanque vid Dramontklippan foto Maria Unde Westerberg

Badsugen? Låna cyklar och susa nerför backen till gömda viken Crique Saint Lucia, där ni kommer vilja simma runt dagen.

Rum 4 Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Rum 4 Hotel du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Boka dina nätter redan nu!

Nu med coronakrisen behöver Linnéa och Sussi all hjälp de kan få. Det du kan göra är att gå in och boka in några nätter redan nu inför nästa resa, även om den är planerad först framåt höstkanten. September och oktober är det som bäst på Rivieran, Esterelbergen är fulla av vandringsleder och havet varmare än som sommaren här i Sverige.

Fler pärlor att drömma om

Här är fler guldkorn att drömma om längs Rivieran! Gilla dem alla på facebook och fyll gärna på listan I kommentarerna.

Casa Albertieri – vandring & aktiviteter i Bordighera
Guesthouse Casa dei IV Elementi, Precis på gränsen mellan Italien och Frankrike
B&B La Parare, i en pytteliten by strax nordost om Nice med ljuvlig vy över bergen
Riviera4You, hyr ut fina lägenheter i alla prisklasser längs hela kusten
Le Boréal Nice, vår favoritbar hos Henrik i Nice

Villa Juli Guesthouse, dånande utsikt över hela Cannesbukten från byn Spéracèdes utanför Grasse
Petite Reserve Rental AB, hyr personliga lägenheter runt Antibes
Hotel du Soleil Saint Raphael, mais oui, merci <3

Bienvenues!
#rivieraninomräckhåll #tågsemester #badsemester #hoteldusoleil #saintraphael

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet. 

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!Tack för att ni hänger med oss!

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

2 svar på ”Underbara Hotel du Soleil i Saint Raphaël”

  1. Kul att få veta om svenska hotel ägare .. Finns det enkelt boende
    bra för min ekonomi. Tack. Kanske så att jag reser med mig själv och är ovan tågresenär utanför Sverige.
    Är lite intresserad att jobba lite o samtidigt upptäcka en ny ort och få tillfälle träna min engelska. Känner du till något gillar att vandra o cykla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.