Sju trevliga byar du når med tåg till Medelhavet

Vi tar ofta tåget till Medelhavet och en vän efterlyste tips på trevliga byar med hav och berg, som man tar sig till bekvämt. För er som börjar planera sommarsemestern – här kommer våra sju bästa tips på trevliga byar du når enkelt med tåg.

Det korta versionen på byar du når med tåg till Medelhavet är: Cassis, Bordighera, Stresa, Bellagio och några i Languedoc, Marseillan, Collioure, Banyuls och Port Bou. Förutom hela Rivieran förstås, men det har vi skrivit så mycket om förut. Den långa versionen blev så lång att jag gjorde ett eget inlägg. Håll till godo!

Tågstationen i Marseille foto Maria Unde Westerberg
Tågstationen i Marseille foto Maria Unde Westerberg

Första frågan handlade om en bekväm tågresa söderut. Och antingen tar ni er till Hamburg med Snälltåget på eftermiddagen och nyrenoverad liggvagn, eller dit över dagen och ÖBB, som också har bekvämare sovvagnar, till Basel. SJs nya Euronight med sovvagn går till Hamburg från slutet av juni och funkar fint om man bara ska till Pars, München eller Wien, men inte riktigt för att ta sig ända till Medelhavet nästa dag.

Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg
Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg

Nu till nästa del av rutten och själva målen, som alla kan nås på två resdagar från Stockholm. Oavsett kan jag rekommendera ena vägen dit och andra hem. Efter tjugo varianter till södra Frankrike väljer jag fortfarande olika varje gång.

Cassis foto Maria Unde Westerberg
Cassis foto Maria Unde Westerberg

Min egen älsklingsby på Rivieran är Cassis nära Marseille. Liten och högst hanterbar hamn, strand och borg på klippan ovanför byn. Bäst: ligger i ena änden av ett av världens vackraste naturreservat, Calanquerna. Som bör upplevas både från båt och till fots från klipporna som stundtals reser ett par hundra meter upp. I andra änden ligger storstaden Marseille, som ger er alla kontraster ni kan önska. Tåg, båt, vandringar, vin för de vuxna och Citroën 2CV-museum för alla nyfikna. Plus traktens godaste glass i La Ciotat, en hiskelig bussresa bort längs klippväggen.

Världens vackraste tågsträcka finns ju också här, hela vägen närmast vattnet  längs #rivieraninomräckhåll. Mer om Cassis och hela Rivieran hittar du här.

Kaffekopp Maria Unde Westerberg WIthin Reach
Kaffekopp Maria Unde Westerberg WIthin Reach

Jag längtar så efter att bjuda dig på apéro på min balkong i Nice?men fortsätt för all del mot italienska gränsen. Just nu måste man måste byta tåg i Ventimiglia, och på 20 min hinner ALLA med en kopp av världens godaste kaffe, på stationscafeet i Ventimiglia.

Bordighera foto Maria Unde Westerberg
Bordighera foto Maria Unde Westerberg

Mitt nästa tips är Bordighera, sex minuter bort med nästa tåg in mot Italien. Bästa boendet är hos Anki och Maurizio på Casa Albertieri i gamla stan, Bordighera Alta. Men eftersom de ofta har fullbokat i sitt lilla palats, kan ni istället boka in er på La Durmiusa. Rakt nedanför finns ett litet kapell som vakar över fina hoppklippor, åt höger den långa sandstranden och en bit åt vänster San Remo. Men uppåt, där börjar bergen och vandringslederna direkt. Tar du en buss och går någon timme finns små värdshus där du blir mättare och gladare för 30€ än du trodde var möjligt. Då pratar vi italiensk tio-rätters lunch, inklusive vin och betagande utsikt.

Stresa vid Lago Maggiore foto: Maria Unde Westerberg
Stresa vid Lago Maggiore foto: Maria Unde Westerberg

Ok, om bergen lockar mer och du ändå vill ha vatten: Stresa vid Lago Maggiore en halv dagstur bort från Basel, via Spiez och Brig. Ett par nätter där innan ni studsar ner till Milano och sedan upp till ännu mer dramatiska Lago di Como. Gå av i Varenna och stanna där, eller ta båten över till urgulliga Bellagio, på udden där sjön delar sig. Från Varenna är det sedan bara ett par timmar genom vackra Valtellina-dalen till Bernina Express, som omväg när ni ska hemåt.

Till sist några tips från mitt senaste projekt #Languedocinomräckhåll

Har du läst @emmahamberg Je m’appelle Agneta? Som lämnar allt och åker till Frankrike för att vara aupair, vilket har oväntat innehåll. Pass på, i Languedoc är så otroligt trevligt att väldigt många vips köper sig ett litet hus, till helt andra priser än på Rivieran.

Marseillan hamnen
Marseillan hamnen

Om man vill hålla sig till havet och närmast tåget är första fina stället Marseillan, med både medeltida by och lång sandstrand vid plagen. Där finns dessutom världens godaste ostron, en dinosauriepark för ungdomarna plus tusen gulliga byar och berg bara en bit inåt landet.

Parc de Poêtes Beziérs, foto Maria Unde Westerberg
Parc de Poêtes Beziérs, foto Maria Unde Westerberg

Beziérs är en oväntat trevlig lite större stad, faktiskt Frankrikes äldsta. Med fantastiskt film-, musik- och kulturliv. Därtill en rad trevliga restauranger och myllrande liv året om. Mäklaren Karin Kloo kan hjälpa dig att hitta ditt eget drömställe!

Port Bou foto Maria Unde Westerberg
Port Bou foto Maria Unde Westerberg

Ännu fler favoriter nästan nere vid Spanien: Collioure, Banyuls-sur-mer och Port Bou. Där Pyrenéerna doppar tårna i Medelhavet och bergen vimlar av historia, imponerande riddarborgar och riktigt ruskiga historier om hur det egentligen gick till under korstågen. Men också de gulligaste av gamla fiskebyar, söta viner och precis lagom mycket att ta in under typ en vecka på en och samma plats.

Och det rena, glittrande havet, som vi aldrig kan se eller höra oss mätta på.

Allé allé, bon vacances☀️

#tågtillmedelhavet #languedocinomräckhåll #languedoc #languedocroussillon #occitanie  #rivieraninomräckhåll #cassis #calanquerna #Marseille #bordighera #nice #stresa #collioure #banyuls #portbou #tågsemester #tågrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.