Skidåkning i södra Frankrike? Mais oui!

Möjligheten att åka skidor i södra Frankrike är en klar bonus för alla oss som gillar både sol och snö. Frankrike är ett bergigt land och nära till bra skidåkning på många håll. Här kommer våra bästa tips till både Pyrenéerna och Alperna närmast Rivieran.

Hej från liften i Auron

I början av säsongen var det länge tyvärr väl varmt men så småningom har det kommit mer snö, så att alla som vill kan njuta i backarna. De ställen i Pyrenéerna som ligger högst är säkrast och har varit igång hela vintern. Font-Romeu är ett av de mest kända och lätt att ta sig till med Gula tåget. Uppe i Andorra ligger Grandvalira, där de olympiska landslagen i bland annat speed-ski brukar träna och tävla.

Fortsätter man med tåget mot Toulouse kan man gå av i fina Ax 3 Domaines, där det också finns underbara varma källor och gott om spahotell. Lite längre västerut ligger Grands-Tourmalet (La Mongoe / Barèges), som också har många pister öppna.

Vi åkte på juldagen i Auron, ett par timmar norr om Nice. Ljuvligt soligt, dj på var och varannan restaurang. Därtill nästan själva i välpreppade backar, när fransmännen firade jul med sina familjer. Vi gillar Auron eftersom där är lite mer alpkänsla med träbalkonger på husen, medan Isola 2000 är modernare och möjligen har en extra svart pist jämfört med Auron.

Utrustningen hyr vi antingen i förväg eller när vi kommer dit, på t ex Intersport eller Skimium. Jag åker i mina vanliga kläder med jeans och lager på lager, det funkar fint för en dag. Riktiga skidglasögon är dock som alltid bättre än solglajjor i pisten, solen och snön bländar mer än man tror.

Bäst från Nice är att ta skidbussen 100% neige från Vauban 7.20, Albert 1er vid halv åtta eller från Grand Arenas lite senare. Hemfärden går klockan 17, stanna över dagen eller flera nätter, det finns gott om boenden på alla orter. Bussen kostar 12€/vuxen t/r, bokas via nätet på Lignes d’Azur senast dagen innan eller i mån av plats av chauffören.

Ta tåget till pisterna? Drömmen i Pyrenéerna där man kan ta Gula tåget hela vägen till Font Romeu. Från Rivieran åker man istället till gulliga Limone i Italien, ett par timmar norrut från Ventimiglia förbi Tende. Det går dock bara tre gånger om dagen, men med två nätter i Limone får ni en fantastisk skiddag. Därifrån kan ni sedan åka vidare via Turin och ta nattåget hem från Zürich.

Kolla in Skiinfo.fr för info om öppna pister över hela Frankrike.

Vilka är dina bästa backar?

Bon fin d’année à tous och gott nytt 2023!

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.