Med nya Hansa Destinations till Rostock

För den som vill ta tåg till Medelhavet är den nya färjelinjen mellan Nynäshamn och Rostock ett utmärkt alternativ söderut. Man slipper ganska många timmar genom både Sverige och Danmark och den funkar förstås precis lika bra om man åker bil.

Maria och intendent Åse Nilsson på M/S Drotten
Maria och intendent Åse Nilsson på M/S Drotten

När jag kom ombord en måndagkväll i början av juli fick jag fick en pratstund med Åse Nilsson, intendent på Gotlandsbolagets M/S Drotten sedan linjen startade förra hösten. Hon visade runt på hela båten och berättade att denna nya rutt är egentligen en fraktlinje med syftet att avlasta 20% av lastbilstrafiken genom södra Sverige. Bra initiativ!

Vad man inte hade räknat med var att det direkt skulle bli succé även för passagerartrafiken. Beläggningen har varit mycket högre än väntat från start vilket inneburit ett oväntat problem.

På M/S Drotten, som vanligtvis går på Gotland, finns nämligen bara ett nittiotal hytter, där de flesta är reserverade för lastbilschaufförerna. Övriga kan bokas i mån av plats, därefter är passagerare med eller utan bil hänvisade till de 400  vilstolarna. Men man kan köa vid ombordstigning, då säljs de hytter där folk eventuellt inte dykt upp.

Tvåbäddshytt med utsikt. Foto Maria Unde Westerberg.
Tvåbäddshytt med utsikt. Foto Maria Unde Westerberg.

Man fortsätter dock bygga om hytterna för att få fler bäddar för de som ska vidare över natten till Rostock. Dels gör man om många tvåbädds dagkupéer för Gotlandsresenärerna till fyrbäddshytter, dels finns planer på att göra sovsalar på ett par ställen där det idag finns vilstolar. Finns även både djurhytt och allergihytt, några lite större superiorhytter och ett par sviter längst fram i båten.

Vid vackert väder öppnas även Skeppsbarne uppe på däck. Foto Maria Unde Westerberg.
Vid vackert väder öppnas även Skeppsbarne uppe på däck. Foto Maria Unde Westerberg.

Vissa turer går även via Visby. Då kan det vara livligt de första timmarna, från Nynäshamn såväl som när båten är full av tyska semesterfirare på väg från Rostock. Igår kväll liksom inatt och idag var det lugnt och överlag en väldigt trevlig tur.

God räkmacka i baren, restaurang med helt ok mat finns också, dock längre kö där och skönare fåtöljer i nybyggda baren. Foto Maria Unde Westerberg.
God räkmacka i baren, restaurang med helt ok mat finns också, dock längre kö där och skönare fåtöljer i nybyggda baren. Foto Maria Unde Westerberg.

Här finns ingen underhållning men baren i aktern är nybyggd, restaurangen har brickor men alltid flera olika rätter och sallader. Wraps och mackor finns att köpa både där och i baren. Jag tog räksmörgåsen som var riktigt god och imorse frukostbuffén. Ungefär som väntat men helt ok för 99 kronor.

Fina hunden Akillis. Foto Maria Unde Westerberg
Fina hunden Akillis. Foto Maria Unde Westerberg

Hundar är välkomna och har en egen rastplats uppe på däck. De får vara kvar i bilen och luftas vid särskilda tider, eller hänga med matte och husse i den särskilda djursalongen. Barn har både lekrum och filmhörna nära informationsdisken.

När man ska gå av som passagerare får man vänta tills alla bilar kört av, eftersom även gående går ut den vägen. Bagaget fick vi sedan hämta i en vagn en bit bort utanför båten, vid transferbussen.

PÅ väg från bussen in på tågstationern i Rostock, räkna med drygt en timme emellan. Foto Maria Unde Westerberg
PÅ väg från bussen in på tågstationern i Rostock, räkna med drygt en timme emellan. Foto Maria Unde Westerberg

De har alltså egen bussanslutning in till Rostock som man kan köpa biljett till i infromationsdisken ombord,15€ för att komma direkt tåget var värt allt. Det finns även vanlig busshållplats nära färjan, men då måste men först över en bro och sedan ta en spårvagn vidare till tågstationen och tar betydligt längre tid. Räkna med att det tar minst en timme innan du kan ta en vidare anslutning, bara bussresan tog ändå en dryg halvtimme.

Jag hann med ett som gick 14,21 mot Berlin där jag bytte mot Leipzig och nästa dag vidare till Verona och opera på den gamla romerska arenan!

Bisous,
Maria

#languedocinomräckhåll #southoffrance #rivieraninomräckhåll #italieninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Ett svar på ”Med nya Hansa Destinations till Rostock”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.