Solrosor och solpaneler längs tåget till Medelhavet

Solrosor och solpaneler kantar rälsen genom Europa så långt ögat når. Värmen breder ut sig över Europa och jag är förmodligen galen som ger mig iväg, igen. Här kommer några tips för att klara sommarens tågresor, funkar på både långa och kortare sträckor.

 

Nästan alla snabb- och nattåg längs de stora linjerna är fullbokade sedan länge men jag tråcklade mig ner på olika sätt. Jag ska jobba och visste inte riktigt när och jag kunde åka. Ja, det är många, många timmar på tågen men jag är van, älskar fortfarande de långa resorna efter mer än tjugofem turer och hittar jag alltid en ny spännande rutt att upptäcka. Den här gången med nya färjelinjen Hansa Destinations Nynäshamn-Rostock och sedan ner via Tyskland, Innsbruck och Dolomiternas bleka berg.

Det är ju som alltid skitsvårt att fånga alla de där vackra vyerna, bergen och kyrkorna man susar förbi. Istället blir det rätt många stolpar, buskar och plank men också annat spännande som kommer med.

Mycket modig dam på väg över spåren, Fotat från tåget av Maria Unde Westerberg
Mycket modig dam på väg över spåren, Fotat från tåget av Maria Unde Westerberg

Kolla till exempel in denna modiga dam. I full fart på väg över spåren, helt viss om att tåget ,som jag jag alltså sitter i, kommer att ha passerat lagom tills hon kommer fram och ska korsa.

Direkt över på italienska sidan kom kaffevagnen, med pålitligt urgod espresso. Så småningom kom jag fram till Verona, som jag blev helt kär i. Och fick biljetter till Carmen, som jag fick uppleva i solnedgången på den vackra arenan!

Så här tänker jag när jag reser.

– Första frågan till mig själv är alltid: vilket nytt ställe är jag nyfiken på? Den här gången stannade jag en natt i Leipzig. Det var inte så kul, eftersom jag kom sent och hade hotell bredvid stationen som numera har ett enormt köcenter under och mest byggarbeten runt om. En bit utåt ligger dock Spinnerei-kvarteren, där alla hipsters hänger. Det ska jag kolla in nästa gång.

– Välj regionaltåg och ta ett extra byte, gärna i en stad du aldrig hört talas om.

– Åk på udda tider, mitt på dagen eller senare på kvällen är ofta lugnare.

– Ta en annan rutt eller annat transportsätt en bit, för att undvika fullproppade tåg på vissa sträckor.

Ha med både vatten och något ätbart för minst tio timmar. Om du kan köpa, grattis. Men det blir ofta alltför snabba byten eller något som strular.

– Och glöm inte solkräm. Du kan både bli stående på en station och få lust att hoppa i havet direkt från tåget. Vilket du i princip kan längs nästan hela Medelhavet.

Hej från Verona, i nästa inlägg blir det racerturism och Carmen💃🏼

rivieraninomräckhåll #languedocinomräckhåll #italieninomräckhåll #franskarivieran #frenchriviera #rivieran #cotedazur #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #southoffrance #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.