Tågen går, ända till Medelhavet

Kaos på flygen? Var lugn, det går att ta tåg ända till Medelhavet. I år är vi fler än nånsin som vill iväg och kaos på många flygplatser. Men var lugn, tågen går, även med strejker och värmeböljor. Man får helt enkelt ta det lite mer som det kommer, vara flexibel i planerna och se resan som en helhet.

Ulf gör tummen upp på väg söderut.

I Sverige, Danmark och Frankrike är många tåg fullbokade sedan länge. Nattågen genom åt alla håll genom Tyskland likaså. Men det finns sätt. Här kommer några tips, varav flera funkar även om du ska kortare sträckor.

Toppen att ta tåget från Villefranche, mycket mindre folk på udda tider.

– Åk på udda tider, mitt på dagen eller senare på kvällen är ofta lugnare. De som fortfarande jobbar åker tidigt på morgonen, turisterna efter sen frukost. Sedan ska alla hem vid femtiden, med humöret på topp, eller inte.

Var cool, kolla in ett museum och ta ett tåg som går vid sex-sju istället. Då finns ofta plats  

På stationen i Tirano, världens roligaste lokaltåg över Berninapasset till Schweiz. Foto Maria Unde Westerberg
På stationen i Tirano, världens roligaste lokaltåg över Berninapasset till Schweiz. Foto Maria Unde Westerberg

– Välj lokaltåg och ta ett extra byte i en stad du aldrig annars hade sett. Eller en omväg längs en särskilt vacker sträcka, som tågälskarnas väg med Bernina Express. 

Hansa Destinations M/S Drotten

– Ta färja eller båt en bit för att undvika fullproppade tåg på vissa sträckor. Från olika hamnar i Sverige kan du åka till Kiel, Travemünde, Sassnitz och Rostock i Tyskland plus till Swinoujscie och Gdansk i Polen.

Fin båt i Bellagio foto Maria Unde Westerberg
Fin båt i Bellagio foto Maria Unde Westerberg

Eller för den delen längs kusten från Nice till St Tropez via Cannes, längs Cinque Terre och på Lago di Como och de andra sjöarna i norra Italien. 

SNCFs nya nattåg till Nice foto Maria Unde Westerberg
SNCFs nya nattåg till Nice foto Maria Unde Westerberg

– Kolla SNCFs nattåg, där kan finnas platser kvar för att ta sig smidigt genom Frankrike. Både mot Nice och mot Toulouse, där olika vagnar går åt Biarritz, Lourdes, Latour de Carol och Perpignan mot Spanien.

De följer dessutom de gamla spåren, längs Seine och andra floder, genom byar och runt bergen. Meditativt!

La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg
La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg

– Ta en helt annan väg, upptäck till exempel slotten i Slovakien, Umbrien i Italien eller det man faktiskt måste se, La Cité i Carcassonne?

Jag ska själv ner nästa vecka igen och kommer prova nya Hansa Destinations från Nynäshamn till Rostock, som överlag verkar vara en väldig lugn och trevlig tur även om man har med bilen. Lovar att rapportera mer om den sedan.

Sedan tar jag lokaltåg genom Tyskland och Schweiz, där finns massor av ställen längs vägen som är nog så trevliga att göra stopp i och sova en natt, eller två. Och Italien, det vill vi väl alla upptäcka mer med tåg, eller hur?

Är du i Nice den 16 juli? Då är du välkommen på stadsvandring ”På min gata i stan”. Där ger jag en uppdaterad men lika personlig stadsvandring som vanligt,  i mina kvarter kring Rue Saint François de Paule och Cours Saleya hemma i Nice.

Samling klockan 11.00 vid monumentet Neuf lignes obliques nära Operan. Lunch efter för de som vill. Anmäl via Rivieraklubben eller mejla info@withinreach.se så ordnar vi plats.

Ny stadsvandring i Nice Maria på CS
Ny stadsvandring i Nice med Maria Unde Westerberg

Bisous,
Maria

#rivieraninomräckhåll #languedocinomräckhåll #italieninomräckhåll

#franskarivieran #frenchriviera #rivieran #cotedazur #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #southoffrance #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.