49€-biljetten på tåg även i Frankrike

Ja, nu kommer 49€-biljetten även i Frankrike! Nyligen blev det klart att Frankrike följer Tysklands exempel med enhetspris för alla TER lokaltåg. Biljetten kommer kosta 49€ i månaden och ska gälla också på Intercitytåg och ofta även i lokaltrafiken.
49€-biljetten även i Frankrike nästa år

Biljetten kommer kosta 49€ i månaden och ska gälla på alla TER-tåg, på Intercitytåg, kanske en del nattåg och ofta även i lokaltrafiken. Den börjar gälla från nästa sommar, ungefär samtidigt som flyg mellan orter som kan nås på 2,5 timme med tåg förbjuds.

Le train jaune på bron Sejournée
Le train jaune på bron Sejournée

Perfekt tillfälle att äntligen kolla in alla ställen du bara drömt om, som Gula tåget och många andra rutter på samma biljett. Gula tåget är en del av lokaltrafiken och tuffar på varje dag, året om från stationen som numera heter Villefranche-Vernet-Les-Bains upp mellan Pyrenéernas bergstoppar till Latour-de-Carol.

Villefranche-Vernet-les-Bains
Villefranche-Vernet-les-Bains

Stationen i befästa grannbyn Villefranche-des-Conflent har lagt ner. Men en promenad dit är absolut värt, innan man fortsätter hela vägen upp till den cerdanska högplatån mot Andorra. Om sommaren finns även öppna vagnar, där du kan låta håret fladdra i vinden med dofterna från garriguen i näsan. Från Latour-de-Carol kan du sedan ta andra tåg via Toulouse mot Paris eller ner mot Barcelona.

Nath på Pyren Equus
Nath på Pyren Equus

Och stanna gärna till. Längs hela sträckan finns förutom fantastiska vyer förstås oändliga möjligheter till vandring, cykling, ridning och andra äventyr. Plus skidåkning, när snön lagt sig. Font-Romeu är en av de mest kända skidorterna och lätt att ta sig till med Gula tåget. Uppe i Andorra ligger Grandvalira, där de olympiska skidlandslagen brukar träna och tävla. Läs mer om Gula tåget här. 

Även Intercité och nattåg ingår i 49€-biljetten

I Tyskland har biljetten blivit oerhört populär både för turism och vanliga pendlare. Man beräknar att utsläppen från transporter minskat med minst en tiondel av bara den åtgärden. Ryktet säger att även Portugal inför en liknande biljett, fler länder kanske på gång?

Stora vinster med 49€-biljetten
Allez, vart skulle ni ta tåget med den biljetten? Från Nice till Marseille, sedan direkttåget till Bordeaux, som följer Medelhavet och passerar hela Occitanie…🚂

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.