Borgen i Carcassonne kul för både stora och små

Katarborgen La Cité i Carcassonne är kanske världens snyggaste turistfälla men högst levande sedan 2 500 år. Förebild för såväl Lego-borgar som Game of Thrones är den väl värd flera besök för både stora och små.

La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg
La Cité de Carcassonne och Pont Vieux foto Maria Unde Westerberg

Den enorma riddarborgen La Cité i Carcassonne har stått pall för hur många anfall, belägringar, fester och helt vanliga dagar som helst. Man kan lätt föreställa sig klappret av hovar från både riddare och köpman som kommer ridande in genom de mäktiga portarna med dagens handelsvaror. Idag dock bara enstaka transporter tidigt om morgnarna, övrig tid är det enbart för fotgängare.

Precis som Skansen i Stockholm ligger den gamla borgstaden Cité högt uppe på en kulle och fullt av turister. Skillnaden är att Skansen skapades ur en nationalromantisk dröm och är inhägnat med lite stängsel, ifall djuren rymmer, medan Cité i Carcassonne är omgärdad av dubbla krenelerade murar och en högst levande stad sedan mer än 2 500 år.

Torn vid Cité i Carcassonne foto Erik Elmgren
Torn vid Cité i Carcassonne foto Erik Elmgren
Rådhuset i La Cité.
Rådhuset, Hôtel de Ville, i gamla borgstaden La Cité i Carcassonne.

Hela 57 torn står på vakt runt borgens murar, med flaggorna vajande för vinden högt uppe på kullen där floden gör en krök. De gamla romarna byggde en rejäl mur och ett fyrtiotal vakttorn runt byn där uppe på kullen redan år 333 fKr, till skydd mot rövare, banditer och allehanda fiender. Under 1100-talet förstärktes den liksom flera andra av katarernas slott och borgar, då man även byggde den ståtliga basilikan till Saint Nazaires ära.

Sedan kom det blodigaste av alla korståg mot katarerna, då städer och borgar som inte gav sig belägrades under stundtals långa tider. Påven och franske kungen hade länge haft ett ont öga till denna alltför frisinnade utbrytarsekt, som dessutom styrde en blomstrande handel här vid dåvarande gränsen mot Navarra.

Just i Carcassonne blev belägringen ovanligt kort, mot löfte av att alla som tagit sin tillflygt til borgen skulle få gå fria. till skillnad från på de flesta andra håll, där katarer brändes på bål i parti och minut.

Borgen är en perfekt oval circulade-by som de byggdes här i trakten under tidig medeltid. Med kraftiga murar, branta jordvallar runt och vindlande krokiga gränder på insidan, där man lätt går vilse. Väl uttänkt för att villa bort fienderna förr, numer med allehanda butiker och matställen överallt. Ibland något billigare, ibland mycket dyrare, här finns allt från bling-bling och crêpes-caféer till tjusiga Michelinkrogar.

I mitten av 1800-talet rev man murarna runt i princip alla franska byar och städer. Just här liksom med några andra katarslott och borgar, lyckades man göra undantag. Vid den tiden hade den tidiga turismen tagit fart, varpå både murarna och borgen istället byggdes upp och renoverades till det du ser idag.

Cirklarna på La Cité i Carcassonne foto Maria Unde Westerberg
Cirklarna på La Cité i Carcassonne foto Maria Unde Westerberg

Lagom till tjugoårsjubileet som UNESCO världsarv gjordes dessutom en högst ovanlig konstinstallation. Då gick stadens kulturråd helt med på att konstnären Felice Varini fick klä in hela den sida av borgen som vätter mot nedre delarna av staden i gul, glänsande färg. Bara på ett enda ställe kunde de ses som de cirklar de faktiskt är, från Porte d’Aude. I övrigt gick dessa nästan självlysande band som långa streck över murar, torn och hus.

Protesterna var förstås massiva, men installationen ”Concentique Exotitique” genomfördes. Det som bara skulle synas under fem månader syns dessutom glädjande spår av ännu. Man kan tro att de gått med typ högtryckstvätt över murarna. Den gula färgen fick de nog dit på ungefär samma sätt. Ställ dig vid porten och kolla uppåt, kan du urskilja cirklarna?

Riddarspel vid murarna varje eftermiddag utom på lördagar under sommaren.

Riddarspel vid murarna varje eftermiddag utom på lördagar under sommaren.

Äventyrslystna barn i alla åldrar kan gå på skattjakt liksom guidade turer, sådana ges varje dag, inne i staden och uppe på murarna. Sommartid är det dessutom riddarspel till häst i området mellan murarna, tre gånger varje eftermiddag utom lördagar mellan 12 juli och 26 augusti.

De nyare delarna av staden byggdes på flodbädden nedanför borgen först på 1400-talet. Då med raka gator efter det nya idealet av stadsplanering bastide, med fokus på handel och skuggande arkader längs gator och torg. Idag med gott om roliga restauranger runt stora torget Place Carnot, hotell och boenden finns överallt.

Carcassonne överlag är en lite större och mycket trevlig stad mitt på slätten mellan Pyrenéerna och Montaigne Noire, där atlantkorridorens svalkande vindar gör att vinerna får en ovanligt frisk ton och klimatet milt. Oavsett om du kommer med tåget, längs stora vandringsleden eller med flodbåt eller på cykel längs Canal de Midi, stanna ett par dagar!

Hopptorn vid Lac Cavayère nära Carcassonne foto Erik Elmgren
Hopptorn vid Lac Cavayère nära Carcassonne foto Erik Elmgren
Bad vid Lac Cavayère nära Carcassonne foto Erik Elmgren
Bad vid Lac Cavayère nära Carcassonne foto Erik Elmgren

Bonustips: Sjön Lac Cavayère cirka sex kilometer sydost om Carcassonne. Riktig pärla om ni reser med barn. Där är 25 grader i vattnet nu och lite folk. Finns mycket aktiviteter med vattenland, XL trampbåtar, fina promenadstråk med mera.

Och Game of Thrones? Nej, i just Carcassonne kunde eller fick de faktiskt inte vara, hur gärna de än ville. Röde Orm däremot, han var definitivt där på sin tur till Medlehavet. Läs Frans G Bengtsson helt ljuvliga bok i sommar!

Fotocred även till @erikelmgren.

#languedocinomräckhåll #carcassonne #lacite #circulades #payscathar #katarerna #languedoc #languedocroussillon #occitanie #paysdoc #skandoc #skandinaverilanguedoc #svenskarilanguedoc #southoffrance #rivieraninomräckhåll #tågtillmedelhavet #medelhavet #tågsemester #togrejser #interrail #nattåg

Skriv upp dig på nyhetsbrevet!

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #languedocinomräckhåll och #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Här kan du beställa dina signerade ex av böckerna Languedoc inom räckhåll och Rivieran inom räckhåll. De finns självklart också att köpa på också Bokus, Adlibris eller i din lokala bokhandel. Plus att låna på många bibliotek, be dem gärna köpa in annars!

Bon voyage?

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.