Roligaste kvarteren i Venedig

Med viss bävan åkte vi till Venedig och trots allt vi hört, också vi föll pladask. Hittade dessutom de roligaste kvarten, trevligaste restaurangerna och blev så väl ompysslade överallt. De längtar efter oss, så bara ta med din käresta och åk, romantiskt så det förslår.

Efter en intensiv och underbar tågluff med besök både i lavendelfälten och på vingården, i Bordighera och med vandring i Cinque Terre, samlade vi ihop intrycken och begav oss till Venedig.

Med tåget kommer du längs den två kilometer långa banvallen, rakt över vattnet och ända in till Canal Grande mitt i Venedig. Enda stationen i världen där du byter från tåg till båt och det vill man ju gärna.

Maria på Rialtobron i Venedeig foto Ann-Helén Nilsson
Maria på Rialtobron i Venedeig foto Ann-Helén Nilsson

Just nu var det förstås väldigt glest med folk i hela staden, men i högsta grad fascinerande. Vaporetton är som en buss på vattnet och ett utmärkt sätt att upptäcka staden. Känn dig som del i en Bond-film när du glider fram intill alla fantastiska palats längs kanalerna. Italienare med bländande leenden i välputsade taxibåtar av mahogny pilar fram över vattnet. San Marcoplatsen med Dodgepalatset och alla andra vackra kyrkor, torn och byggnader måste man imponeras av.

Byte från tåg till båt vid stationen Santa Lucia i Venedig foto Maria Unde Westerberg
Byte från tåg till båt vid stationen Santa Lucia i Venedig foto Maria Unde Westerberg

Gränderna är som alla medeltida städer, en enda stor labyrint av gränder som det faktiskt är meningen att du ska gå vilse i. Fienden, liksom dagen turister, ska stanna länge och omöjligt hitta snabbaste vägen igenom. Men till och med på Rialto-bron var det luftigt nog att vi kunde ta bilder. En selfie därifrån måste ju alla ha.

Fondementa dei Ormesini i Venedig foto Maria Unde Westerberg
Fondementa dei Ormesini i Venedig foto Maria Unde Westerberg

Allra roligast var Fondamenta dei Ormesini i Venedig. Kajen där det unga kultur- och barlivet pulserar ligger i Canareggio, på gångavstånd från både tågstationen Santa Lucia och Rialtobron. Känslan är dock långt från de klassiska turistmålen, mycket mer som att vara hemma på Söder.

Här kryllar det av barer, gallerier och butiker, med allt från böcker till antika beslag och lamphållare. Nästan alla ställen serverar de mest delikata små cicchietti. Som tapas, med alla italienska smaker du kan önska fast modernt uppgraderade. Gärna serverade med en god Ipa eller lokalt naturvin.

Bäst just nu är L’Osteria Marcianino med eget microbryggeri, Publico Perdido och Al Timon all antica mola. Missa heller inte lilla vinbaren Mezzopieno, precis efter bron där alla andra går över till ghettot. Lite mindre hippt, samma kajkant, kvarterets grannar och mycket billigare.

Middag i Venedig Maria Unde Westerberg
Middag i Venedig Maria Unde Westerberg

Att ta tåget till Venedig i dessa tider av stigande vattennivåer känns väldigt bra. Som den nya tidens turister har vi covidbeviset redo, vi håller avstånd och lämnar alla platser finare än när vi kom. Tack @annhelen.nilsson.1 som hängde på!

Vill du veta mer om hur man tar tåget hela vägen? Kolla in bästa tipsen om nattåg i Europa här Via den här länken kan du också komma till Vagabond magasins resepodd där Maria delar med sig av ännu fler tips.

#rivieraninomräckhåll #withinreach #italien #venedig #europarunt #resamedhund #resamedbarn #resamedvänner #tågsemester #togrejser #tågluff #interrail

Köp boken Rivieran inom räckhåll

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet.  Eller låna på biblioteket, finns på nästan alla bibblor i Sverige men även i Finland, Norge och Danmark.

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Tack för att ni hänger med oss! Hur ser dina drömmar ut idag?  

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.