Bästa tipsen för nattåg i Europa

Efter arton olika rutter hittills mellan Stockholm och Nice kommer här bästa tipsen för att ta sig till Rivieran med nattåg. Bjuder dessutom på lite snabbtips för turen längs Rivieran, men stanna kvar och botanisera runt här på bloggen så hittar du mycket mer. 

Den mest bekväma vägen går från Stockholm på morgonen med byte i Köpenhamn och Hamburg. Därifrån sovvagn till Basel och sedan snabbtåg till Paris Gare de Lyon. Då slipper ni byta station och kan ta eftermiddagståget, framme lagom till middag. Lite snabbare med genvägen över Mulhouse och ett par extra byten.

Maria Unde Westerberg i Krogen på Snälltåget, klänning Camilla Thulin design
Maria Unde Westerberg i Krogen på Snälltåget, klänning Camilla Thulin design

Beroende på när på året och vilken veckodag kan jag dock förorda liggvagn med Snälltåget. Det går från Stockholm strax efter fyra på eftermiddagen, framme i Hamburg vid halv sex nästa morgon. Där kan ni morna er och äta frukost i lugn och ro innan ni åker vidare över dagen mot Paris, med byte i Karlsruhe.

Från Paris tar ni sedan antingen nästa tåg från Gare de Lyon och är framme till apéron. Eller strosa i Paris och tar nästa nattåg, från Gare d’Austerlitz.

Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg
Frukost på nattåget foto Maria Unde Westerberg

Man kan kliva på strax efter 20 och åker i sakta mak längs de gamla spåren mot Rivieran. Alla får litet paket med ögonmask, öronproppar, våtservett och liten tuggtablett med tandkräm. Plus vatten förstås, och soduko på insidan av paketet som bonus.

I Marseille stannar tåget som på gamla goda tiden på stationen Blanchard vid sex-tiden. Det är ju faktiskt de gamla goda liggvagnarna som renoverats och satts ini trafik igen. Väl i Marseille är båttur till Calanquerna ett måste. Ta helst den längst turen från gamlan hamnen så att ni kommer hela vägen bort mot Cassis och de djupaste Calanquerna med lodräta väggar flera hundra meter upp.

Vallon des Auffes foto Maria Unde Westerberg
Vallon des Auffes foto Maria Unde Westerberg

För boende och mat kan ni välja antingen något i gamla hamnen, eller varför inte lite längre ute vid havet. Vallon des Auffes är superfint för både boende, mat och dessutom nära stranden.

Sussi och LInnea på Hotel Du Soleil foto Maria Unde Westerberg
Sussi och LInnea på Hotel Du Soleil foto Maria Unde Westerberg

Vill man gå av i Saint-Raphaël kan vi alla dagar i veckan varmt rekommendera flera nätter hos Sussi och Linnea på Hotel du Soleil Saint Raphael. Om sommaren har de även restaurang i trädgården, frukosten är lika ljuvlig varje dag. Hälsa från oss så får ni rabatt!

Ile Sainte Marguerite Fort Royal Maria Unde Westerberg
Ile Sainte Marguerite Fort Royal Maria Unde Westerberg

Från Cannes kan man ta en härlig båttur ut till Iles de Lérins, Antibes är litet och gulligt medan Nice bjuder på hela spektrat av det du kan önska av Rivieran. Numera på listan över UNESCOs världsarv, för sin fantastiska arkitektur och kultur som vinterort under la Belle Epoque.

Castel Nice Maria Unde Westerberg
Castel Nice Maria Unde Westerberg

Vintertid? Ta Snälltåget hela vägen till Zell am Zee eller ÖBB från Hamburg till München och vidare dit du vill. Allra smidigast till Innsbruck, där du i princip kan åka upp i liften direkt från tåget. Härlig stad på många sätt.

Bernina express Maria Unde Westerberg
Bernina express Maria Unde Westerberg

En annan trevlig väg är att åka vi Schweiz, med Bernina Express om man vill köra tågälskarnas väg fullt ut. Eller bara med lunch i Milano för den som har bråttom. På hemvägen tog jag i somras en omväg, vandrade i Cinque Terre och besökte de roligaste kvarteren i Venedig.

Vernazza Cinque Terre foto Maria Unde Westerberg liggande
Vernazza Cinque Terre foto Maria Unde Westerberg liggande

Därifrån tog jag sedan liggvagn till München och sovvagn mellan Malmö och Stockholm. Tycker nog SJs sovvagnar är de bekvämaste men varför kan man inte få mer än en pytteliten tetrapack med vatten och en våtserviett ombord? ÖBBs goodie bag är föredömlig, och det jag inte tar med mig går vidare till nästa, inget spill. Älskar dessutom både Krogen och Lönnkrogen på Snälltåget, alltid med världen bästa personal. Hur svårt kan det vara?

Till södra Europa blir det nästa alltid billigast med Interrailpass. Var vill ni helst kliva av tåget?

#rivieraninomräckhåll #withinreach #franskarivieran #marseille #hoteldusoleilsaintraphael #ilovenice #europarunt #resamedhund #resamedbarn #resamedvänner #tågsemester #togrejser #tågluff #interrail #nattåg

Köp boken Rivieran inom räckhåll

Boken ”Rivieran inom räckhåll” kan du beställa på Bokus, Adlibris eller i din bokhandel. Till dig själv eller som present till tågälskaren, rivierabon och bästa kollegorna på jobbet.  Eller låna på biblioteket, finns på nästan alla bibblor i Sverige men även i Finland, Norge och Danmark.

Fortsätt gilla, kommentera och dela våra sidor vidare, på Facebook och Instagram eller på #rivieraninomräckhåll. Prenumera gärna på nyheter och tips, vi lottar ut ett ex av boken varje månad!


Tack för att ni hänger med oss! Hur ser dina drömmar ut idag?  

Författare: Maria Unde Westerberg

Maria här, som gör vad jag kan för att sprida sol och en fläkt av både tåglivet och det franska till fler. På den här bloggen samlar jag saker från olika delar av det jag gör, med målet att få flera att våga lite mer. Till exempel att hoppa på tåget, bokstavligt och bildligt. Vad längtar du efter?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.